Tarih yazarı Taha Akgül… 1,2,3 yetmez 9,10,11 olsun

10. kez Avrupa şampiyonu olarak tarihi bir başarıya ulaşan Taha Akgül, aileden güreşçi. Geçtiğimiz eylülde Macar Bianka Cekusz ile evlenen olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Taha Akgül'ün öyküsü...

Spor 21 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Taha Akgül, 10. kez Avrupa şampiyonu olmasını böyle kutladı.

2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 ve 2023. İnsan bu yılları sayarken yoruluyor ama Taha Akgül Avrupa şampiyonu olmaya doyamıyor. Avrupa’da 10. kez altın madalyayı kazanan serbest stil 125 kilo güreşçisi, tarih yazmaya devam ediyor.

Aileden güreşçi, annesinden kopamadı

Taha Akgül, 22 Kasım 1990 Sivas doğumlu. Babası Recep Akgül sayesinde 5. sınıfa giderken güreşe başladı. Sivas Demirspor Kulübü’ne gitti. Ağabeyi ile beraber bir süre güreş eğitim merkezinde kaldı. Ancak annesi Gülbahar Akgül’ün hasretine dayanamadı. Ağabeyi eğitim merkezinde kalırken o evine döndü. Derslerinde de başarılıydı. Ailesi onu okuldan koparmadı. Okul bitince koşa koşa antrenmanlara gitti.

Taha Akgül '10' dedi, Avrupa'da 2 altın geldiTaha Akgül ’10’ dedi, Avrupa’da 2 altın geldi

Uyku düzeninden yemeklerine kadar özen gösterildi

Küçükken çok çalıştı ve ağır sporlar yaptı. Antrenmanda giydiği kıyafetleri, çantasını, her şeyini annesi hazırlıyordu. Aile, onun uyku saatlerine kadar her şeyine dikkat ediyordu. Beslenmesine ayrı bir özen gösterildi. Gücünün azalmaması için evde et ağırlıklı yemekler pişiyordu.

Taha Akgül’ün hayatında annesi Gülbahar Akgül’ün ayrı bir yeri var.

Taha Akgül: Her sakatlığımda yaramı annem sardı

“Bütün sporcular için aile çok önemlidir” diyen Akgül, annesi için şunları söylüyordu: “Küçüklüğümden beri annem sağ olsun her sakatlığımda yaramı sardı. Eve geliriz, evde bakan yine annemiz olur. Küçükken de kolum kırılmıştı, evde yine annem baktı. Kıyafetime kadar annem giydirdi. Omuzumu hiç kullanamadığım için o dönemi annemin sayesinde aştık. Onların bizde emekleri çok.”

Kalbi ‘sol’da atan bir takımın hikâyesi: ‘Dinamo Mesken’Kalbi ‘sol’da atan bir takımın hikâyesi: ‘Dinamo Mesken’

Hem güreş hem eğitimde başarı

Taha Akgül, bir yandan güreşirken bir yandan eğitimine devam ediyordu. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi beden eğitimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde yaptı. 22 yaşında ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandı. 2014,2015 ve 2022’de Dünya şampiyonu oldu. 2016 Rio Olimpiyatları’nda altın madalya aldı. 2016 yılında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Sporcu Komisyonu Başkanlığı’na getirildi. 2021’de yapılan Tokyo Olimpayatları’nda 3. oldu. Aynı yıl Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Spor Müşaviri olarak atandı.

Taha Akgül, Bianca Cekus ile geçen eylülde evlendi.

Macar Bianka Cekusz ile evlendi

Taha Akgül için 2022 yılı harika geçti. Hem Avrupa hem dünya şampiyonluğunu kazandı. Erkekler serbest stilde yılın güreşçisi seçildi. Sporda başarılar sürerken Taha Akgül’ün özel hayatında da köklü bir değişiklik yaşandı, 25 Eylül 2022’de Macar Bianka Cekusz ile dünya evine girdi. İkilinin ilginç bir tanışma öyküsü vardı. Macaristan’da yaşayan Bianka Cekusz babasını ziyaret etmek için Almanya’ya gitmişti. Orada bir arkadaşına ziyarete giden Taha Akgül ile bir tanıdık vasıtayla tanıştı. İlişkileri evlilikle sonuçlandı. Taha Akgül eşi için şunları söylüyordu: “Ben Sivas, Bianka Macaristan doğumlu. Allah bizi o gün Almanya’da buluşturdu, böyle nasip oldu. Kendisi Türkçe öğreniyor. Kültürümüzü yavaş yavaş sıkmadan, boğmadan, sevdire sevdire öğretmeye çalışıyoruz. Dil dersine de başladı. Yemekleri de yavaş yavaş öğreniyor. Şu an kendi kültürünün yemeklerini yapıyor, lezzetli de. Macarlar ile geleneğimiz birbirine çok yakın. Çok benzeyen kelimeler, yemekler var. Ama tabii ki Türk mutfağı dünyada bir numara, ben bunu kendisine de söylüyorum. Türkiye’ye alışmaya çalışıyor, beraber spora gidiyoruz.”

Sözünü tuttu: Ayağını verdi, madalyayı vermedi

Hırvatistan’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’na ilk kez evli olarak katıldı. Taha Akgül, turnuvaya gitmeden önce, “Serbest güreşte tarihte çift haneli rakamlara çıkan hiç olmadı. Dünyada hiç kimse olmadı. İnşallah çift haneli rakamlara çıkıp eğer 10 yapabilirsem de çok büyük bir rekor olacak. Çok büyük bir eşik olacak benim için. Bu sene o yüzden ayrı hazırlanıyorum” diyordu. Final maçında sakatlanmasına karşın sözünü tuttu. Ayağını ciddi bir şekilde incitti. Kendi sözleriyle ayağını verdi ama madalyayı vermedi. Birinciliğini Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara armağan etti. Federasyona, sporcusu olduğu ASKİ Spor’a ve tüm takım arkadaşlarına teşekkür etti.

Taha Akgül gözünü 2024 Paris Olimpiyatları’na dikmiş durumda.

Hedef 2024 Paris Olimpiyatları

Taha Akgül, 10. Avrupa şampiyonluğunu kazansa bile hedeflerini bitirmiş değil. Gözünü 2024 Paris Olimpiyatları’na dikmiş durumda. Taha Akgül, “Rakiplerime göre daha tecrübeliyim. İkinci olimpiyat altın madalyasına yakın olduğumu düşünüyorum. Canımı dişime takıp çalışacağım, daha çok fedakarlık yapacağım” diyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.