Çalıyor, satıyor, cezayı da ödemiyor ama güreş ağası

Antalya'da A.R.Y. isimli bir tesis sahibinin Bıçkıcı Deresi'nden 352 bin 172 ton kum ve çakılı izinsiz alıp, işleyerek sattığı saptandı. Bu yüzden 8,5 milyon liraya yakın ceza kesildi ama bunu da ödemedi. Şimdi yeni bir ceza daha yazıldı.

Gündem 28 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Antalyalı A.R.Y. 2012 ve 2014 yıllarında kurumlar vergisi kategorisinde Gazipaşa ilçe rekortmeni oldu. A.R.Y. güreşe de ilgi duyuyordu ve her yıl Gazipaşa, Alanya gibi yakın ilçelerdeki yağlı güreşleri takip ediyordu. Güreş ağası olmak için açık artırma sonucunda en fazla parayı ödeyen gelecek senenin ağası oluyor ve A.R.Y. de nisan ayında gerçekleştirilen 1’inci Gazipaşa Yağlı Güreşleri’ne iki milyon TL vererek güreş ağası oldu. Ancak A.R.Y. hakkında Gazipaşa İlçe Jandarma Komutanlığı’na ve Antalya Valiliği’ne çok sayıda ihbar gidiyordu. Çünkü A.R.Y. kum ve çakıl satan kırma, eleme ve yıkama tesisi sahibiydi ve 2015 yılından bu yana bunları izinsiz alıp işlediği iddia ediliyordu.

Sonunda A.R.Y.’nin kumun çekildiği Bıçkıcı Deresi’ne verdiği zarar Antalya Valiliği Doğal Kaynaklar Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü’nün raporuyla ortaya kondu. Raporda “Dere yatağının doğal yapısı bozulmuş, iri boyutlu malzemenin düzensiz şekilde alınması sonucu mil boyutunda malzeme yüzeye verilmiştir. Devletin hükmü ve tasarrufu altındaki derelerden maden sınıfında yer alan kum, çakıl malzeme alınarak kamu malına zarar verildiği tespit edilmiş olup dere yatağının doğal yapısının tamamen bozulduğu, doğal yatak talveg (bir vadinin en alçak noktalarını, bir akarsu yatağının en derin yerlerini birleştiren sanal çizgi) kotlarının değiştirildiği, kıyı erozyonlarına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir” dendi.

Raporda yapılan eylemden dolayı tarımsal faaliyetlerin olumsuz yönde etkilendiği de vurgulanarak “Bilinçsizce ve izinsizce alınan dere kumunun denizdeki sahil kumlarının oluşumunu engellediği anlaşılmıştır” dendi. Raporda A.R.Y.’nin farklı tarihlerde izinsiz ve kaçak yollarla Bıçkıcı Deresi’nden toplamda 352 bin 172 ton kum ve çakıl aldığı, bunun için verilen yaklaşık 8,5 milyon liralık para cezasını da ödemediği yer aldı.

A.R.Y.’ye Bıçkıcı Deresinden 2022-2023 yılları arasında da doğaya zarar verecek şekilde eylemlerde bulunması ve yine şikayet konusu olmasından dolayı jandarma ve ilgili ilçe müdürlüklerince toplam 143 bin 612 lira 30 kuruşluk 34 para cezası daha verildi. Hazırlanan rapor da Gazipaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi.

Yargıtay Savcısı Ümitcan Uygun’un cezasını az bulduYargıtay Savcısı Ümitcan Uygun’un cezasını az buldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.