Amerikalı yatırımcı Todd Boehly, 2022 yazında Chelsea’nin haklarını satın aldığında yapacağı yatırımın boyutu merak konusuydu. Seneler boyunca Roman Abramovich yönetiminde astronomik paralar harcayan Chelsea’nin yeni yönetimle beraber hangi yolu izleyeceği tartışılıyordu. Yeni yatırımcılarla geçen ilk transfer dönemi Abramovich dönemini aratmadı. Raheem Sterling, Kalidou Koulibaly, Wesley Fofana gibi isimlere toplamda 250 milyon Euro’nun üstünde para harcandı.
Graham Potter için 21. 5 milyon sterlin ödendi
Eylül ayına dek bekleneni veremeyen Chelsea’de, eski yönetimden kalan alışkanlıklardan bir diğeri sık teknik direktör değişimi oldu. Thomas Tuchel’le yollar ayrıldı. Brighton’ın 47 yaşındaki İngiliz menajeri Graham Potter için Brighton’a 21.5 milyon sterlin ödendi. Potter, takımın başına getirildi.
Potter ile inişli çıkışlı grafik
Graham Potter’ın gelişi Chelsea’nin inişli çıkışlı grafiğini düzetmedi. Londra ekibi bir türlü istediği istikrarı sağlayamadı. Devre arasında Potter’in istediği oyuncular için yine eller cebe gitti. Enzo Fernandez, Mykhaylo Mudryk, Benoit Badiashile gibi isimlerin de arasında bulunduğu 8 oyuncunun transferine 300 milyon euro’dan fazla para harcanmasına karşın istenen sonuçlar gelmedi. Ligde 11. sırada kalındı. Yüz güldüren tek gelişme ise Borussia Dortmund’un eleyerek Şampiyonlar Ligi’nde gelen çeyrek final oldu. 31 maçta 12 galibiyet, 8 beraberlik ve 11 mağlubiyet yaşayan Potter’ın da ipi çekildi. Evde alınan Aston Villa yenilgisi İngiliz çalıştırıcıyı yaktı. Potter’ın yerine Bruno Saltor geçici olarak takımın başına getirildi.
Ayrılığın sebebi Nagelsmann mı?
Chelsea’de ayrılığın ardından yeni menajerin kim olacağıyla ilgili ilk iddia futbol dünyasının önde gelen gazetecisi Fabrizio Romano’dan geldi. Ramono’nun haberine göre Chelsea’nin yeni menajeri olma noktasında ön plana çıkan isim geçen hafta Bayern Münih’teki görevine son verilen Julian Nagelsmann. 35 yaşındaki Alman çalıştırıcının peşinde Conte ile yollarını ayıran Tottenham’ın da bulunduğu belirtiliyor.
Orta saha eksik, hücum bölgesi şişkin
Chelsea, Boehly yönetiminin başa gelmesinin ardından beklenenin de üstünde harcama yaptı. Kadro, potansiyelli genç oyuncularla donatıldı fakat hala bilhassa orta saha rotasyonundaki nitelik eksiği dikkat çekici. Öte yandan hücum bölgesindeki şişkinlik de yeni menajer için kadroyu idare etme noktasında sınav niteliğinde olacak.
Kilit nokta sabır olacak
Söz konusu unsurlar kadronun henüz inşaat aşamasında fazlasıyla defosu olduğunu gösteriyor. Yapılan bunca transfer ve harcanan bunca para da nasıl bir dönüşümün hedeflendiğini kanıtlar nitelikte. Bu dönüşüm sırasında her kim başa gelirse gelsin atılması gereken bir diğer adım sabırla beklemek olacaktır. Zira İngiltere Premier Lig’de Jürgen Klopp, Pep Guardiola ve son olarak Mikel Arteta gibi isimlerden de görüldüğü üzere kulüpler menajerlere sabır gösterip onlara zaman vermeden, koyulan hedeflere ulaşmanın bir yolu yok.
Nagelsman’a zaman verilecek mi?
Chelsea için de bilhassa 35 yaşındaki Julian Nagelsmann’ın gelişi, genç kadronun dinamik genç bir teknik adama verilmesi anlamına gelecek. Bu da hem kadro gelişimi hem Nagelsmann’ın uyum sağlaması açısından zamana ihtiyacın olduğunu anlamına geliyor. Chelsea’nin uzun vadede başarısını yönetimin bu zamanı verip vermeyeceği belirleyecek. Çünkü Premier Lig, eskisinden çok daha zor ve rakiplerin çok daha çetin olduğu bir lig. Başarı, ince eleyip sık dokunarak yürünmesi gereken uzun bir yolun sonundaki ışık gibi.