Efe Aydan Türkiye Basketbol Federasyonu başkanlığı için adaylığını resmen açıkladı. Aydan TSYD'nin Levent'teki ofisinde düzenlediği basın toplantısında eski TBF Başkanı Turgay Demirel'in de aday olacağını öne sürdü.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nda başkanlık seçimi 8 Ekim 2024 tarihinde düzenlenecek. Seçimde halihazırda başkanlık görevini yapan ve 2016’dan beri koltukta bulunan Hidayet Türkoğlu göreve yeniden seçilmek için aday olacak. Bir başka aday olan Efe Aydan da vaatlerini ve Türk basketbolunun sorunlarını açıkladığı bir basın toplantısı yaptı.

Aydan TSYD’nin Levent’teki ofisinde düzenlediği toplantıda kritik noktalara değindi. Türk basketbolunun efsane isimlerinden Aydan, Ömer Araz, Füsun Uysal, Erman Kunter, Handan Özbek, Aytek Gürkan, Özlem Karaçam, Ömer Bozer gibi isimlerin yönetiminde görev alacağını belirtti. Bu isimler de basın toplantısında boy gösterdi.

Şube sorumlusu açıkladı: Fenerbahçe’de yeni transfer yolda

Aydan konuşmasında “Adaylık sırasında birçok konuda toplantılar yaptık ve basketbolun hangi kanallarına destek olmamız gerektiğini gözden geçirdik. Yeni yatırımlar yapmamız gerektiğini gördük ve kulüplerin dertlerini araştırdık. Ona göre yol haritası çizdik ve kendimizi hazır hissettiğimizde karşınıza çıktık. Türk basketbolunu eski günlerine döndürmeye hazırız, bu göreve talibiz. Biz olimpiyatlarda derece kovalar duruma gelmeyi hedefliyoruz. Bugünden başlarsak şansımız olacak, buna inanıyorum. Federasyon başkanı olunca tek başıma karar almayacağım. Yönetimimizin söyleyeceği, beni yönlendireceği şekilde hareket edeceğim” sözlerine yer verdi.

Aydan toplantıda 1992-2014 yılları arasında 22 sene boyunca TBF başkanlığı yapan Turgay Demirel’in de çarşamba günü adaylığını açıklamasını beklediklerini aktardı.

İp üstünde yürüyüp kıta değiştirdi: İstanbul Boğazı’nda inanılmaz görüntüler

‘Hidayet iyi basketbolcu kötü yönetici’

Türk basketbolunun son yıllardaki başarısızlığını eleştiren Aydan “Türk basketbolunun yönetilemediğini gördük. Milli takımları alt seviyelerde izliyorum. Oralarda gördüğüm problemler bile beni rahatsız ediyor. Bugün Türk basketbolu devletten büyük destek alıyor. İki dönemdir sponsorlarıyla her türlü avantajlarıyla çok fazla yardım almış ve sonuçta hiçbir şey elde edememiş, Türk basketbolunun milli takımlarda çok alt seviyeye gelmesine neden olmuş bir yönetim var. Bu şudur; iyi bir yönetici değilsiniz. Hidayet çok iyi bir basketbolcu, fakat çok kötü bir yöneticilik yaptı. Sevgili spor bakanına çağrı yapmak istiyorum. Olimpiyattan sonra tepkisinde çok haklıydı. Federasyonlardan hesap soracağız dedi. Basketbolun geldiği durum bizleri rahatsız etti. Basketbolun daha kötüye gideceğini gördüğümüz için bu işe girdik” dedi.

Toplantıda söz alan deneyimli basketbol insanı Erman Kunter ise şunları dile getirdi: “Derecelere baktığınızda 2012-2016 yıllarında kadın basketbolu kadın voleybolundan aşağıda değildi. Son dönemde ise şampiyonalara gidemiyor. Bu bile en önemli göstergelerinden. Kadın basketbolu unutuldu ve bir köşeye atıldı. Yola çıkmamızın ana nedenlerinden biri basketbolu tekrar eski günlerine döndürmek. 12 dev adam jenerasyonunu tekrar yaratmak. Ülke basketbolunu futboldan sonra en büyük bütçe ve yatırıma sahip basketbolu eski günlerine döndürmek. Basketbol federasyonunu daha iyi yöneteceğimize inanıyoruz. Eğer seçilirsek basketbolumuz bugünden çok daha iyi durumda olacak.”