Türk basketbolunun önde gelen isimlerinden Erman Kunter, Cedi Osman, Shane Larkin ve Scottie Wilbekin'in TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu'nun başarısızlığını gölgelemek için günah keçisi seçildiğini söyledi.

Ergin Ataman yönetimindeki 12 Dev Adam, bu yıl ne Avrupa Şampiyonası’nda ne de 2024 Paris Olimpiyatları Öneleme Turu’nda başarılı olamadı. Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, sakatlıkları nedeniyle A Milli Takım’a gelemeyeceklerini söyleyen Anadolu Efes oyuncusu Shane Larkin ve Fenerbahçeli Scottie Wilbekin’i disipline gönderdi. 5 maç ceza alan iki basketbolcu Türk olarak oynama hakkını kaybetti. Türkoğlu geçenlerde de NBA’de San Antonio Spurs forması giyen Cedi Osman’ı milli takımda oynamak istememekle suçlamıştı. Cedi Osman da yazılı açıklama yaparak kendisini kamuoyunun önüne atmakla suçladığı Hidayet Türkoğlu ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

Türk basketbolunun tanınmış isimlerinden şu an yorumculuk yapan Erman Kunter yaşananları Radyospor’da yayınlanan 6.Adam programında değerlendirdi. Kunter’in açıklamaları özetle şöyle…

Hidayet Türkoğlu ile Cedi Osman’ın Milli Takım takışması

Başarısızlık olunca eski defterler açıldı: Hidayet Türkoğlu bir sürü polemiğe girdi. Sonuncusu da Cedi Osman. Oyuncuya izin veriliyor. Cedi Osman’ın yorgun olması gayet doğal. Sonrasında başarısızlık geliyor. Olimpiyat Elemeleri’ne gidemedik. Sonrasında da tekrardan eski defterler açıldı. Açıkça söylemek gerekirse Basketbol Federasyonu olayı idare edemedi.

Federasyon nasılsa Larkin oynar dedi ve Wilbekin ile iletişime geçmedi: Cedi Osman’a benzer bir durum Shane Larkin ve Scottie Wilbekin ile de yaşandı. Larkin’in sakatlığı vardı. Federasyonun sağlık heyetinin kontrolünden geçti ve tam iyileşmediği görülünce federasyonun bilgisi dahilinde takıma katılmadı. Bence federasyon nasılsa Larkin oynar dedi ve Scottie Wilbekin’le iletişime geçmedi. Wilbekin’de de bir kırgınlık olduğunu düşünüyorum. Larkin devşirilmeden önce çok iyi performanslar sergiliyordu. O da takıma gelmedi. Ardından bu Cedi Osman meselesi çıktı. Bu olayların pek iyi idare edildiği söylenemez. Hatalar yapıldı, bu hataları düzeltmek için başka hatalar yapıldı.

Fenerbahçe Wilbekin için CAS’a gidiyor

Olan milli takıma oldu: Kötü yönetilen sürecin sonunda Türk basketbolu için kötü bir yıl geride kaldı. Netice itibariyle Türkiye basketbola çok büyük bir bütçe ayırıyor takımlar hatta federasyon bazında. Ama ne oldu? Olan milli takıma oldu. Milli takım Olimpiyatlar’a gitme şansını kaybetti. Bu yıl açıkçası Türk basketbolu açısından çok kötü geçti.

Anadolu Efes ve Fenerbahçe mağdur oldu: Yönetmeliğe göre Shane Larkin ve Scottie Wilbekin Türk olma statüsünü kaybettiler. Türkiye Ligi’nde devşirme statüsünde oynayamayacaklar. Ceza aslında Fenerbahçe ve Anadolu Efes’e de verilmiş oldu. Kulüpler takım kurup lige hazırlanıyor ve bu oyuncuları Türk statüsünde kabul edip plan yapıyorlar. Oyunculara da ona göre para ödeniyor, kontratlarında herkesin de bildiği gibi Türk pasaportuna sahip oldukları için ciddi bir artış da oldu. Kulüpler de mağdur duruma düştü.

Ergin Ataman: Larkin ve Wilbekin’e cezaları ben verdirmedim

Yumurta kapıya gelince harekete geçiyorlar: TBF’de oyuncularla iletişim sıkıntısı yaşanıyor. Yeniden bir devşirme arayışına girilecek gibi gözüküyor anladığım kadarıyla. Ama biz elimizdekini idare edemedik. Federasyonun görevi en kuvvetli takımı sahaya sürmektir, ama biz bunu başaramadık. Diğer ülkelerde de devşirme oyuncular var. Onlar becerdi, bu oyuncuları bir şekilde sahaya sürüyorlar. Bence Basketbol Federasyonu’nun yapmış olduğu hata; bu oyuncularla çok daha öncesinden iletişime geçilmesi lazım. Biz tabiri caizse yumurta kapıya gelince harekete geçiyoruz.

Başarısızlığı üzerinden atma çabası: Bu yaşananlar başarısızlığı üstünden atma çabasıdır. ‘Oyuncular oynamadı, yoksa biz iyiydik’ gibi bir düşünceyle anladığım kadarıyla bu dosyaları yürütüyorlar. Bence yanlış yapıyoruz. Sorumluluktan kaçmak olarak yorumladım ben oyuncuların kamuoyunun önüne atılmasını. Bir şekilde bir günah keçisi bulunacaktı. Bunlar da vesile oldu.