FIBA, Rusya’nın 2024 Olimpiyat Ön Elemeleri’nde yer almayacağını duyurdu. Dolayısıyla Rusya Basketbol Milli Takımı, 2024 Paris Olimpiyatları’nda yer alamayacak.

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya’nın Ukrayna’ topraklarına girmesi tüm dünyada olduğu fibi sporda da dengeleri değiştirdi. Rusya ve Rus takımları spor organizasyonlarından men edildi. Eurolague ve FIBA’nın yasak getirdiği Rusya 2024 Olimpiyatları ve 2025 Eurobasket için yaptığı girişimden sonuç alamadı. FIBA’dan yapılan açıklamaya göre Rusya, 2024 Paris Olimpiyatları ve EuroBasket 2025 için oynanacak olan turnuvalarda yer alamayacak.

Yapılan açıklamada olimpiyat için oynanacak turnuvada yer alacak takımların, 2023 Dünya Kupası Elemeleri’nde ikinci tur bileti alamayan takımlar arasında en yüksek sıralamaya sahip olan ülkeler olacağı açıklandı. Bu ülkeler arasında Avrupa kıtası temsilcileri içinde ülkemiz Türkiye de yer alıyor. FIBA’dan yapılan açıklamada, Rusya yerine Bulgaristan’ın turnuvaya davet edildiği bildirilirken, şöyle denildi: “28 Mart’ta yayınlanan Rus veya Beyaz Rusya pasaportuna sahip sporcuların uluslararası müsabakalara katılımına ilişkin IOC tavsiyelerinin ardından, FIBA ​​İcra Komitesi, Rus Erkek Milli Takımının FIBA ​​Olimpiyat Oyunları Elemeleri’ne kaydına izin vermeme kararı aldı. Turnuvaya davet edilen takım, 2023 Dünya Kupası Elemeleri’nde Rusya’nın ardından gelen Bulgaristan takımı oldu.”

NBA’in savunma bakanı Jaren Jackson oldu

İşte ön elemelerde boy gösterecek takımlar ve bulundukları kıtalar:

Afrika: Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyet, Gine, Mali, Nijerya, Senegal, Tunus, Uganda

Amerika: Arjantin, Bahamalar, Şili, Kolombiya, Küba, Panama, Uruguay, Virgin Adaları

Asya: Bahreyn, Tayvan, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Güney Kore, Suudi Arabistan, Suriye

Avrupa: Belçika, Bosna Hersek, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Macaristan, İzlanda, İsrail, Hollanda, Kuzey Makedonya, Polonya, Portekiz, İsveç, TÜRKİYE, Ukrayna, Bulgaristan

Turnuvalara ev sahipliği yapacak ülkeler 28-29 Nisan’daki toplantıda belli olacak. Turnuva kuraları ise 1 Mayıs tarihinde çekilecek. Ön eleme maçları ise 12-20 Ağustos 2023 tarihlerinde oynanacak. Bu organizasyonda mücadele eden takımlardan beş tanesi 2024 Paris Olimpiyatları’na katılma hakkı kazanacak.

NBA’in kötü çocuğu iş başında! Rakibini çiğnedi

EuroBasket için de veto

FIBA’dan yayınlanan bir başka mektupta hem Rusya hem de Belarus için EuroBasket 2025 elemeleri vizesi çıkmadı. Yapılan açıklamada IOC’nin yönlendirmesiyle alınan olimpiyat elemelerinden men kararının, FIBA Avrupa organıyla da görüşüldüğü ve kararın aynısının EuroBasket 2025 Ön Elemeleri için de geçerlilik kazandığı bildirildi.

Rusya ve Belarus, EuroBasket 2025’te yok!

Kararlar, sosyal medyada kullanıcıların sporun içine siyasetin karıştığına dair yorumlar yapmasına neden oldu. Kullanıcılar bilhassa kararların olimpiyat ruhuyla bağdaşmadığına vurgu yaptı. Rus sporcular, Tokyo ve Rio’da daha önce yaşanan doping skandalları nedeniyle kendi bayraklarıyla mücadele edememişlerdi. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrasında ise tenisçiler Grand Slam’lerde Rusya Futbol Milli Takımı da Dünya Kupası’nda oynayamadı.