Afrika Kupası'nda Fildişi Sahili ve Güney Afrika yarı finale yükseldi. Süper Lig'de top koşturan Serge Aurier, Nicolas Pepe ve Max Gradel'in takımlarına dönüşü 11 Şubat sonrasına uzadı.

Fildişi Sahili ev sahipliğinde düzenlenen Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final etabı sona erdi. Ev sahibi Fildişi Sahili ve Mali’nin karşı karşıya geldiği mücadele çok dramatik bir finale sahne oldu. Maça fırtına gibi başlayan Mali pek çok fırsattan yararlanamadığı karşılaşmanın 15. dakikasında penaltı kazandı. Penaltı vuruşunda topun başına geçen Hull City futbolcusu Traore de kaleci Fofana’yı aşamayıp takımının şanssızlığını kıramadı. İlk devrenin son anlarında tehlikeli bölgede Seri topu kaptırdı, devamında ceza sahasına girmek üzere olan rakibini düşüren Fildişi stoperi Kossounou ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve Fildişi Sahili 43’te 10 kişi kaldı. Mali ceza yayı içinden kullandığı serbest vuruştan da sonuç alamayınca soyunma odasına gölsüz eşitlikle gidildi.

10 kişi kaldıktan sonra iyice kapanan rakibi karşısında Mali ikinci yarıda daha etkili olmayı başardı. Oyunu tamamen Fildişi yarı sahasına yıkan Batı Afrika temsilcisi maçtaki ilk golü uzaklardan çektiği çok sert şutla fileleri sarsan Dorgeles Nene’nin ayağından buldu. Yenik duruma düştükten sonra ev sahibi Fildişi Sahili 10 kişi olmasına rağmen tüm riskleri alıp rakip kaleye yüklenmeye başladı. Net pozisyonlar yakalasa da bunlardan yararlanamayan Fildişi 90’ıncı dakikada Seko Fofana’nın uzaklardan çektiği şutta savunmadan seken topu tamamlayan Simon Andingra’nın golüyle maçı uzatmalara taşımayı başardı.

‘Arda Güler öfkeli ve geleceğinden endişe ediyor’

Uzatmalar unutulmaz anlara sahne oldu

Uzatma periyoduna da iyi başlayan Fildişi 96’da gole çok yaklaştı fakat Haller’in kafa vuruşu direkten oyun alanına döndü. Normal sürenin son dakikasında yediği golün şokunu üzerinden atamayan Mali uzatmalarda hiç etkili olamadı. Artık herkes maç penaltılara gitti derken Fildişi Sahili bir mucizeye daha imza attı. Sonuna bir dakika oynanmayan süre eklenen ikinci uzatma devresinin bitiş anında 120+1’inci dakikanın son saniyelerinde Fildişi duran top kullandı. Ceza sahasına açılan ortayı Mali savunması uzaklaştırdı, fakat Seko Fofana yay üzerinden gelişine cılız bir şut çıkardı. Kaleye çok da sert olmayan biçimde giden topa Diakite topuğuyla çok şık bir dokunuş yapınca Mali kalecisi Diarra kontrpiyede kaldı ve Fildişi Sahili uzatmanın da uzatmasında inanılmaz bir finale imza atarak 2-1 öne geçti. Karşılaşmanın oynandığı stadyumu dolduran on binlerce Fildişili taraftarlar tribünleri adeta yıkarcasına sevinirken golden sonra formasını çıkaran Diakite ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve takımını dokuz kişi bıraktı. Devamında oynanan çok kısa sürede Mali golü bulamayınca Fildişi Sahili mucizevi bir şekilde yarı finale yükselen taraf oldu.

Maç sonu Malili oyuncular hakemin üzerine yürüdü

Büyük bir yıkım yaşayan Malili futbolcular son düdüğün ardından hakemin üzerine yürüdü. Fiziksel temasların da yaşandığı itirazlar esnasında Mali futbolcusu Hamari Traore kırmızı kart gördü.

Mücadeleye Galatasaray’ın yeni transferi Serge Aurier, Trabzonsporlu Nicolas Pepe ve Gaziantep FK oyuncusu Max Gradel ilk 11’de başladı. Takımı 10 kişi kalınca yapılan değişiklikte Pepe 43’üncü dakikada kenara gelirken kaptan olarak sahaya çıkan Aurier de devre arasında oyundan alındı. Max Gradel ise 73’te yerini takımına turu getirecek golü atan Diakite’ye bıraktı.

Kaleci Williams dört penaltı kurtardı, Güney Afrika 24 yıl sonra yarı finalde

Turnuvanın son yarı final bileti için Yeşil Burun Adaları ve Güney Afrika Cumhuriyeti karşı karşıya geldi. Garry Rodrigues ve Ryan Mendes’in ilk 11’de başladığı mücadelenin normal süresi ve uzatma dakikaları golsüz sona erince yarı finale çıkanı belirlemek için seri penaltı atışlarına geçildi.

İlk penaltıdan Yeşil Burun Adaları Bebe’yle faydalanamayınca Güney Afrika Cumhuriyeti avantajı ele aldı. Kaleci Ronwen Williams ikinci penaltıyı da kurtarıp yarı finalin kapılarını ardına kadar araladı, fakat devamında iki takımın da üst üste kullandığı penaltılar kaçınca sahada işler karıştı. İlk altı penaltı vuruşunda sadece bir gol çıkan maçta Teixeira Jr. Yeşil Burun adına golü atıp skoru 1-1’e getirdi. Güney Afrika skoru 2-1’e getirdikten sonra beşinci penaltı için topun başına Partick Andrade geçti. Yeşil Burunlu oyuncunun penaltısını da kurtaran kaleci Williams’ın beş penaltıdan dördünü kurtardığı maçta ülkesini yarı finale taşıdı. 24 yıl sonra Hugo Bross önderliğinde Afrika Uluslar Kupası’nda yarı finale yükselen Güney Afrikalı oyuncular galibiyeti uzun süre kutladı.  Karşılaşmada Süper Lig’de oynayan futbolculardan Ryan Mendes 65, Garry Rodrigues ise 72 dakika sahada kaldı.

Turnuvada yarı final eşleşmeleri şöyle oldu…

Nijerya- Güney Afrika

Fildişi Sahili – Demokratik Kongo

Harf değişikliği kulüpleri kurtarmayacak! CAS’tan yakıcı karar