Şampiyonlar Ligi'ne katılamadığı için büyük eleştiri alan Galatasaray, Adana Demirspor deplasmanında farka koştu. 5-1'lik galibiyetle moral bulan Cim-Bom'da tek sıkıntı Icardi'nin sakatlanması oldu.

Hafta içinde Young Boys’a yenilip Şampiyonlar Ligi’ne veda ettikten sonra hareketli günlerden geçen Galatasaray, Adana’da Demirspor’a konuk oldu. Sarı-kırmızılılarda teknik direktör Okan Buruk son maçta denediği çift forvetli dizilişi bozarak Batshuayi’yi kulübeye çekti. Davinson’un sakatlık, Sara’nın ise eşinin doğumu sebebiyle kadroda olmadığı maçta Nelsson yedek soyunurken stoper bölgesinde kariyerinin ilk Süper Lig maçına çıkan altyapıdan yetişme Metehan Baltacı görev aldı. Adana Demirspor’da ise ligin en genç oyuncusu olan 15 yaşındaki file bekçisi Deniz Dönmezer önceki üç lig maçında olduğu gibi bu karşılaşmaya da ilk 11’de başladı.

Yüksek sıcaklık ve yoğun nemin olduğu Yeni Adana Stadı’nda sarı-kırmızılılar ilk tehlikesini dokuzuncu dakikada yarattı. Metehan’ın savunmadan attığı uzun topta Kerem Aktürkoğlu savunma arkasına sarktı. Genç kaleci Deniz pozisyonu önlemek için ceza sahasının dışına kadar açıldı ancak zeminden seken top yükseklik kazanıp Deniz’i aşınca takipçiliğini konuşturan Kerem Aktürkoğlu ayağını araya sokup topu filelere göndererek takımını öne geçirdi.

17’de Demirspor eski bir Galatasaraylı olan Ali Yavuz Kol’la karşı karşıya bir pozisyon yakalayıp gole yaklaşsa da Fernando Muslera iyi yer tuttu ve topa hakim oldu. Bu pozisyonun hemen ardından Galatasaray yine uzun topla pozisyon yakaladı. Barış Alper’in indirdiği meşin yuvarlağa gelişine vuran Mertens’in orta şut karışımı topuna altıpas içinde Semih müdahale etti ama ters dokunuş sonrası top filelere yönelince skor Galatasaray lehine 2-0’a geldi. Bu golün ardından Adana Demirspor iyice dağıldı ve savunma arkasında büyük boşluklar vermeye başladı.

Mauro Icardi sakatlandı

Karşılaşmanın 21’inci dakikasında Galatasaray’ın Arjantinli yıldızı Mauro Icardi top çıkarmak için savunmasına kadar geldiği bir pozisyonda pasını gönderdikten sonra sakatlık geçirdi. Uzunca bir süre olduğu yerden kıpırdayamayan golcü oyuncu oyunun durmasının ardından sağlık ekibi tarafından saha içerisinde tedavi edildi. Sağ arka adalesini tutan Icardi oyuna devam edemeyince yerine Michy Batshuayi karşılaşmaya dahil oldu. Galatasaray’dan maç oynanırken konuya ilişkin şu açıklama geldi:

“Futbolcumuz Mauro Icardi, Adana Demirspor maçının ilk yarısında bir pozisyonda zorlama sonrası sağ arka adalesinde yaşadığı sorun nedeniyle oyundan çıkmıştır. Futbolcumuzun durumu yapılacak detaylı tetkikler sonrasında belli olacaktır.”


Maçta ilk yarım saatlik dilim henüz geride kalmışken Demirspor köşe vuruşu sonrası hızlı hücuma çıkan Galatasaray’da Kerem’in ara topuna hareketlenen Barış Alper karşı karşıya pozisyonda topun dibine girerek rakip fileleri bir kez daha sarstı ve farkı üçe çıkarttı. 35’te ceza sahasını terk eden Muslera’yı gören Aymbetov’un üsten yaptığı aşırma vuruşunda boş kaleye giden top zemine çarptıktan sonra yükseklik kazanarak üstten auta çıktı. 38’de Galatasaray’ın Belçikalıları sahne aldı. Batshuayı’nin ceza sahası içinde sağ kanattan ortasında diğer kanatta topla buluşan Mertens’in sağ ayak içiyle gelişine yaptığı şık vuruş direğin de içine çarparak filelere gitti ve fark dörde yükseldi. Adana’da soyunma odasına Galatasaray’ın 4-0’lık üstünlüğüyle gidildi.

İkinci yarısı oldukça tempolu başlayan maçta henüz ilk dakika içerisinde Batshuayi savunma arkasına sarktığı pozisyonda kaleciyi de geçip topu filelere gönderdi fakat kalkan ofsayt bayrağı sebebiyle gol geçersiz sayıldı. 55’te ev sahibi ekip Tayfun’un röveşatasıyla gole yaklaşsa da -Muslera topu kornere tokatladı, devamında da hakemin ofsayt bayrağı kalktı. 59’da Ali Yavuz’un soldan kale sahasına çevirdiği etkili topa Yusuf Sarı dokundu ama çok da şiddetli olmayan bu dokunuş sonrası Muslera top hakim oldu. Bu pozisyonun hemen ardından Galatasaray’ın kazandığı köşe vuruşunu Kerem Demirbay kullandı, iyi yükselip boş pozisyonda kafayı vuran Abdülkerim Bardakcı topu beşinci kez Adana Demirspor filelerine yolladı.

Golün hemen ardından gelişen Demirspor atağında Yusuf Sarı ceza sahası dışından şutunu çekse de top az önce golle buluşan Abdülkerim’den sekti. Oyun devam ederken Kadir Sağlam’a VAR’daki Halil Umut Meler’den potansiyel elle oynama ve penaltı için izleme önerisi geldi. Monitöre giden hakem Kadir Sağlam sahaya döndüğünde penaltı noktasını gösterdi. Vuruş için topun başına geçen Yusuf Sarı, Muslera’yı geçemedi. Köşeyi doğru tahmin eden Uruguaylı golü önledi.

68’inci dakikada Mertens’in yükselttiği topa altıpas içinde kafayı vuran Kerem Aktürkoğlu gole çok yaklaştı ancak top direğin dibinden dışarıya gitti. Bu pozisyonun ardından Kerem Aktürkoğlu ve Torreira kenara gelirken yerlerine iki sezon Demirspor formasıyla mücadele eden Yunus Akgün’ün yanı sıra Berkan Kutlu da dahil oldu.

77’nci dakikada Maestro’nun derinlemesine topuna sağ kanattan hareketlenen Fougeu, Jelert’in teması sonrası yerde kalınca Kadir Sağlam bir kez daha penaltı noktasını gösterdi. Bu kez topun başına Gravillon geçti. 26 yaşındaki oyuncunun vuruşuna Muslera yine temas etti ancak bu kez golü önlemeyi başaramadı, skor 5-1’e geldi. Mauro Icardi’nin ilk yarısında sakatlanıp kenara geldiği maçta benzer bir durumu Kaan Ayhan da yaşadı. Tecrübeli futbolcu belinde hissettiği ağrıların ardından her ne kadar devam etmek istese de skorun da verdiği rahatlığa güvenen Okan Buruk oyuncusunu daha fazla zorlamadı. 82’de Kaan ve Barış Alper kenara gelirken genç oyunculardan Yusuf Demir’le Efe Akman oyuna dahil oldu.

Değişiklik sonrası Efe Akman’ın savunmadan çıkarken kaptırdığı top sonrası Gravillon yay üzerinden yaptığı vuruşla kendisinin ve takımının ikinci golünü aradı ama sert vuruşta top üst direğe de çarparak auta gitti. 88’de Galatasaray soldan Berkan’la etkili geldi. Kerem Demirbay’ın ara topuyla sıfıra inen Mertens’in arkaya çevirdiği topta tekmeye kafa uzatan Yusuf Demir golü bulamadı fakat Tolga’nın kramponunun tabanıyla yaptığı müdahale sonrası hakem penaltı noktasını gösterdi ve sarı kartına başvurdu. Halil Umut Meler’in uyarısı sonrası monitöre gelen Kadir Sağlam sarı kartı iptal edip Tolga’ya kırmızı kartını gösterdi. Penaltı için topun başına geçen Batshuayi soluna vurdu, genç kaleci Deniz tıpkı tecrübeli meslektaşı Muslera gibi köşeyi tahmin edip iyi uzanarak gole izin vermedi.

Pozisyonun ardından penaltıyı kazandıran Yusuf Demir kafasındaki kanamanın ardından sağlık ekibinin uyguladığı bandajla oyuna dahil oldu. Mücadelenin kalan süresinde Galatasaray’ın gol arayışları sürse de genç kaleci Deniz farkın daha da açılmasını önledi. Adana Demirspor’u 5-1 mağlup eden Galatasaray ligdeki üçüncü maçında üçüncü galibiyetini elde etti. Sarı-kırmızılılar böylelikle Süper Lig’de çıktığı üst üste 11’inci deplasman maçından da galibiyetle ayrıldı.

‘Bereketli topraklar üzerinde’ güle oynaya gelen galibiyet…