Formula 1 Britanya Grand Prix'i Lewis Hamilton'ın geri dönüşüne sahne oldu. 945 gün sonra damalı bayrağı ilk sırada gören İngiliz, bu pistte dokuzuncu kez zafere ulaşarak bir rekoru daha eline geçirdi. Podyumu Verstappen ve Norris tamamladı.

Formula 1’de sezonun 12’nci yarışı Britanya’daki Silverstone pistinde koşuldu. Bulutlu fakat yağışın olmadığı formasyon turunda vites kutusu arızası yaşayan Alpine pilotu Pierre Gasly beş kırmızı ışık yanmadan yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Yarışa ilk iki sırada başlayan Mercedes pilotları iyi reaksiyon zamanlarıyla yerini korudu. Üçüncü virajda Hamilton’a atak yapan Norris ise kaybettiği momentumla Verstappen’e geçildi.

Startın kazananlarından biri geride kalan günkü sıralama turlarında 11’inci basamakta kalıp hayal kırıklığı yaşayan Cherles Leclerc’di. Ferrari pilotu başlangıç sekansını iyi değerlendirip üç sıra birden kazanarak sekizinciliğe yerleşti. Yarışta sekizinci tura gelindiğinde pilotların telsizlerine birer birer yağmur yağacağı bilgisi verilmeye başlandı. İlk damlanın ne zaman düşeceğinin gerginliğiyle geçen dakikalarda Lando Norris önündeki Verstappen’le farkı eritip atak fırsatı yakaladı. Hangar düzlüğünün sonunda DRS’in de etkisiyle çok hızlı gözüken Norris geçen hafta Avusturya’da temas yaşadığı rakibini rahat bir şekilde geride bırakmayı başardı.

Lando geçişi gerçekleştirdikten sonra Silverstone üzerine kara yağmur bulutları çökmeye başladı. Bu esnada Hollandalı şampiyona liderinin peşine bir diğer McLaren pilotu Oscar Piastri de düştü. Avustralyalı genç pilot da Verstappen’i tıpkı Norris’in yaptığı gibi Hangar düzlüğünün sonunda geçmeyi başardı.

Piste yağmur taneleri inmeye başlamışken Lewis Hamilton da liderliğin kokusunu almaya başladı. Yedi kez dünya şampiyonu Hamilton takım arkadaşı Russell’ı DRS’in de etkisiyle geride bırakıp liderliği eline geçirdi. Bu esnada yağış pisti iyice ıslattı ve ilk iki sırada ilerleyen Mercedeslerin ikisi birden pist dışına taştı. Fırsattan yararlanan Lando Norris ise George Russell’ı geride bırakarak ikinciliği ele geçirdi. Norris bir turluk takibin ardından ilk virajda yaptığı atakla Hamilton’ı da geçerek yarışın yeni lideri oldu.

Devamında yağmurun iyice artmasıyla 28’inci turda ilk dört sıradaki üç isim, Norris, Hamilton ve Russell pite geldi, Piastri yola devam etti. Bu esnada dışarıda turlamak zorunda kalan Piastri yoğun yağış koşullarında kuru zemin lastikleriyle çok zaman kaybetti ve pite girip çıkmasının ardından altıncı sıraya kadar geriledi. Yarışın 34’üncü turunda pole pozisyonundan start alan Russell’a takım tarafından aracı yarıştan çekmesi emri verildi. Mercedes bu durumun sebebini su sisteminde yaşanan arızayla açıkladı.

38’inci turda güneşin kendisini iyiden iyiye göstermesiyle pilotlar birer birer kuru zemin lastikleri için pite geldi. Öndeki isimlerden Hamilton ve Norris yumuşak, Verstappen sert, Piastri ise orta hamuru tercih etti. Norris pite girdiği esnada tam olarak durması gereken yerde frenleyemeyince mekanikerlerinden yavaş hizmet aldı. Bu hata genç İngiliz’e pahalıya mal oldu. Piste dönüldüğünde Hamilton liderliği devraldı.

Kuruyan zemin ve takılan yeni lastikler sonrası Max Verstappen pistte en iyi tempo tutturan isim olarak öne çıktı. Her tur düzenli olarak önündeki Norris’le farkı eriten Hollandalı, bitime dört tur kala rakibini geçerek ikinci sıraya oturdu.

Bu esnada yeterli farkı açan Hamilton’a karşı Verstappen kalan dört turda yeterince yaklaşmayı başaramadı. Bitime bir tur kala sıra kaybetme ihtimali olmayan Sainz pite girip taktığı yeni lastiklerle en hızlı turu elde etti. Silverstone’da damalı ilk sırada gören Lewis Hamilton 2021 Suudi Arabistan Grand Prix’den sonra ilk kez galibiyetle tanıştı.

Zafer turunu Britanya bayrağı eşliğinde atan Hamilton’ın telsiz mesajlarında ağladığı duyuldu.

Kariyerinin 104’üncü yarış galibiyetine uzanan Lewis, Britanya GP’de dokuzuncu kez zafere uzanarak efsanevi Michael Schumacher’in elinden bir rekoru daha aldı ve bir pistte en fazla kazanan pilot olmayı başardı.

Hamilton’a podyumda Verstappen ve Norris eşlik etti. Puan barajını ise sırasıyla Oscar Piastri, Carlos Sainz, Nico Hulkenberg, Lance Stroll, Fernanda Alonso, Alex Albon, Yuki Tsunoda tamamladı.

Sezonun 13. yarışı Macaristan Grand Prix’si 21 Temmuz’da koşulacak.

Şampiyonlar ‘kırmızı’ sever… Lewis Hamilton’ı ne bekliyor?