Şampiyonlar ‘kırmızı’ sever… Lewis Hamilton’ı ne bekliyor?

Lewis Hamilton’ın 13 yaşından beri parçası olduğu Mercedes’ten ayrılıp Ferrari’ye imza atması tüm dünyada yankı uyandırdı. İtalyan takımına duyduğu sempatiyi geçmişte de belirten Hamilton yolu Ferrari’ye düşen yıldız pilotlar kulübüne katıldı.

Spor 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Scuderia Ferrari, Formula 1 denince akla gelen ilk marka. 15 kez şampiyon sürücü çıkarıp 16 kez de markalar şampiyonu olan ‘şahlanan at’ F1’de şimdiye kadar toplam 243 yarış galibiyeti, 615 podyum, 249 pole pozisyonu ve 85 kez ilk iki sırada damalı bayrak gördü. İtalyanlar bu alanların tamamında Formula 1 rekorlarını elinde bulunduruyor. Fakat 2007’den, Kimi Raikkonen’den beri şampiyon pilot çıkarmayı başaramıyorlar. Buna karşın cazibesini kaybetmek şöyle dursun Lewis Hamilton gibi tarihin istatistiksel olarak en başarılı pilotunu ezeli rakibi Mercedes’ten söküp kırmızı aracın kokpitine oturtabildiler. Çünkü 1950’de organizasyonun kurulduğu günden beri tüm sezonlarda kesintisiz yarışan tek takım olan Ferrari bir yönüyle rakiplerinden net şekilde ayrılıyor. 

Başkaları araba satmak için yarışır, biz yarışmak için araba satarız: İtalyan motor sporları efsanesi Enzo Ferrari kurucusu olduğu Ferrari’nin misyonunu bu sözlerle ifade etmişti. Yarış tutkusuna kaynak sağlamak için spor araba üretip satan, oradan elde ettiği gelirleri de birbirinden farklı motor sporları serilerine kazanacak arabayı üretmek için harcayan Enzo dizginleyemediği amatör ruhunu ve yarışma hevesini gelecek nesillere de aktardı. Formula 1’de şampiyonluk yaşayan Ford, Mercedes, Honda ya da Renault gibi motor üreticileri dünyanın en hızlı arabasını üretmenin vereceği pazarlama prestijini düşünerek spora bağlı kalırken Scuderia Ferrari her zaman Formula 1’i kazanacak otomobilin maliyetini karşılayabilmek için binek araç üretti. Bu keskin fark izleyenler için çok şey ifade etmeyebilir fakat çocuk yaşta kartingle araç sürmeye başlayıp yarışma duygusu iliklerine kadar işleyen pilotlar için söz konusu misyonun çok önemli bir anlam taşıdığı kesin. 

Kırmızının ihtişamı her pilot için göz kamaştırıcı 

Dört kez dünya şampiyonu Sebastian Vettel “Herkes Ferrari taraftarıdır, değilim deseler bile öyledirler. Mercedes garajındaki çalışanlar ‘Mercedes dünyanın en büyük otomobil markası’ derler ama ona rağmen onlar da Ferrari taraftarıdır” demişti. ‘Şahlanan At’ın Formula 1 izleyenler için ne anlam ifade ettiğini bu sözler çok iyi açıklıyor. Ferrari spora ilgi duyan herkesin gönlünde yatan aslanın adı. Zaten bu sayede tarih boyunca neredeyse tüm şampiyonların yolu Ferrari’yle eninde sonunda kesişiyor.

Büyük şampiyonların yolu hep Maranello’dan geçti

Alberto Ascari, Guiseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Niki Lauda, Alain Prost, Nigel Mansell, Michael Schumacher, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Sebastian Vettel ve son olarak Lewis Hamilton. Adı bir çırpıda sayılan bu isimlerin toplam 37 dünya şampiyonluğu var. Pek çoğu şampiyonluklar kazandıktan sonra Scuderia’yla imzaladı Bu isimlerden Prost, Alonso ve Vettel gibi bazıları kırmızı tulumda kupaya uzanamadı. Her şeye rağmen bunca şampiyonun arzusu da hayali de aynıydı. Formula 1’de şampiyon olmak başka, Ferrari sürerken şampiyon olmak bambaşkaydı. 

Fangio’yu büyüleyen cazibe 68 yıl sonra Hamilton’ı da etkiliyor

Formula 1’in 1950’lerde yarattığı ilk süper yıldız Juan Manuel Fangio, Alfa Romeo ve Maserati gibi Ferrari’ye doğrudan rakip İtalyan takımlarla, ayrıca Mercedes gibi dünyanın en prestijli otomobil üreticisiyle şampiyonluklar yakaladıktan sonra şahlanan atın büyüsüne teslim olan ilk büyük şampiyon olarak öne çıkıyor. 1979’da kırmızı otomobiliyle şampiyonluğa uzanan Jody Scheckter sonrası başarısız bir döneme giren Ferrari, bu süreçte Gerhard Berger, Jean Alesi, Nigel Mansell ve Alain Prost gibi efsane isimleri takımına katabilecek kadar çekici olmayı sürdürebiliyor. 

Michael Schumacher geldiğinde de Ferrari 17 yıldır bekliyordu

Son olarak 2007’de Kimi Raikkonen’le pilotlar şampiyonluğu yaşayan Ferrari 17 yıldır sevinmeye hasret. Bu uzun bekleyişte yedi kez şampiyon olan Lewis Hamilton’ın payı büyük. Ve şimdi Hamilton kariyerinin son yıllarını ve Schumacher’i geçip sekiz kez dünya şampiyonu olma hayallerini senelerdir aynalarından izlediği Ferrari’ye emanet etti. Bu kararı rasyonel çerçevede açıklamak güç, fakat geçmişte Schumi de kırmızı rengin cazibesine kapılıp benzer bir karar almıştı. 

1994 ve 1995 yıllarında Benetton’la üst üste iki kez şampiyonluğa ulaşan Alman pilot 1996 yılı için Ferrari’yle anlaşmıştı. Yine 17 senedir şampiyonluk kazanamayan Ferrari o dönemin en büyüğünü ikna etmeyi başarmıştı. Schumacher 2000’de şahlanan atla kazandığı şampiyonluğu sanki kariyerinin ilk şampiyonluğuymuş gibi kutlamıştı, çünkü geçmişte Alonso ve Vettel’in söylediği gibi Ferrari’yle şampiyon olmak bir başkaydı. 

Senna’nın da yolu Ferrari’ye düşecekti

Kariyeri hiç Ferrari’yle kesişmemiş en büyük efsane Ayrton Senna. Mclaren’da üç kez şampiyonluk tadıp devamında Williams’a geçen Brezilyalı, Sir Frank’in takımında aradığı mutluluğu bulamamıştı. 1994 yılı geldiğinde onun da hayallerini süsleyen Ferrari isteği artık diline inmişti. Dönemin Ferrari patronu Luca di Montezemolo süreci şöyle anlatıyor: “Imola’daki yarış öncesi çarşamba günü beni evimde ziyaret etti ve her ne olursa olsun Ferrari’ye gelmek istediğini söyledi. Yarıştan sonra harekete geçecektik.” Ayrton Senna o yarışta geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetti. Belki de o kazayı yaşamasa Schumi’yle İtalyanların yolu hiç kesişmeyecek, Formula 1 tarihi bambaşka şekillenecekti. 

SF-25 Hamilton’ın kullandığı ilk Ferrari olmayacak

Ferrari tarihindeki 12. Britanyalı pilot

Mclaren ve Williams gibi İngiliz takımları Formula 1’i yıllarca domine etti. Sporun yakın tarihine damga vuran Red Bull ve Mercedes gibi takımların genel merkezleri de Britanya’da bulunuyor. Tarihsel süreçte İngiliz ve İtalyan rekabetinin hissedildiği F1’de İngiltere’nin yetiştirdiği en büyük pilot olan Hamilton, Ferrari’ye imza atan 12’nci İngiliz olarak öne çıkıyor. Geçmişte John Surtees ve Nigel Mansell gibi efsane İngilizlere koltuğunu açan Ferrari’de son olarak gaza basan Birleşik Krallıklının adı Eddie Irvine’dı. 1996-99 yılları arasında Schumi’nin şampiyonluk yıllarının ön hazırlığı olan dönemde Ferrari’yi süren Irvine 1999 yılının son yarışında şampiyonluğu Mika Hakkinen’e kaptırmıştı. 

Lewis Hamilton’ı ne bekliyor?

2026’da yeni regülasyonlara geçilecek Formula 1’de güç dengelerinin tamamen değişmesi bekleniyor. 2013 yılında Mercedes’e imzalayan Hamilton, bir sene sonra başlayan turbo-hibrit çağında kendisini en dominant araca dönüşen Mercedes’in kokpitinde bulmuş, o süreçte ‘gümüş oklar’la altı kere şampiyon olmuştu. Kariyerinde yedi şampiyonluğu bulunan Hamilton en çok şampiyon olan pilot rekorunu Schumacher’le paylaşıyor. İşler istediği gibi giderse Hamilton kırmızı otomobilin direksiyonundayken Ferrari efsanesi Schumi’nin rekorunu kırmayı planlıyor. 

2020 Kasım ayında kendisine yöneltilen “Ferrari’nin kırmızısı tarafından baştan çıkarıldığın söyleniyor, doğru mu?” sorusuna “Ferrari hakkında her zaman pozitifim. Michael’ın orada kazanmasını izledim. Ben her zaman Ferrari hayranı oldum” diye cevap veren Hamilton 2025 yılından itibaren hayranı olduğu takımla yarışacak. Bu uzun süre gizli tutulan aşk ve yıllar süren uzaktan sevme hikayesi, Hamilton için sekizinci şampiyonlukla sonuçlanan epik bir finale evirilecek mi, bunu zaman gösterecek.

Formula 1'de '75' için geri sayım başladı! Türkiye'ye yine hasret düştüFormula 1’de ’75’ için geri sayım başladı! Türkiye’ye yine hasret düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.