Formula 1’de ’75’ için geri sayım başladı! Türkiye’ye yine hasret düştü

Formula 1’de 75. sezonun başlamasına artık kısa bir süre kaldı. Yarışlar öncesi pilotlar netleşti, bazı takımların isimleri değişti. İşte F1 yarış takvimi ve yenilikler...

Spor 28 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Formula 1'de yeni araçlar önümüzdeki günlerde tanıtılacak.

Motor sporlarının en üst seviyesi Formula 1’de 2024 sezonu başlamak üzere. Yeni sezona yaklaşırken öncelikle pilotlara bakmakta fayda var. Takımlar geçtiğimiz sezonun son yarışı olan Abu Dhabi GP’ye göre tek bir pilot değişikliği, hatta grid içinde takımlar arası transfer kaynaklı yer değişikliği bile olmadan yeni sezona girecekler.

Takım değişiklikleri

2024 sezonu öncesinde spora yeni giren ya da mücadeleden çekilen bir takım yok, fakat iki üretici yeniden markalaşma yoluna gitti ve isim değiştirdi. Geçtiğimiz sene Audi grubu tarafından satın alınan Alfa Romeo, İtalyanların Audi ortaklığı sonrası sponsorluktan çekilmesiyle eski ismine döndü ve Sauber adını aldı. İsviçre merkezli Sauber iki yıl boyunca bu isimle yarıştıktan sonra 2026 yılında Audi adını alacak ve Almanların fabrika takımı haline dönüşecek.

Bir diğer isim değişikliği de Red Bull’un kardeş takımı Alpha Tauri’den geldi. Daha önce Torro Rosso adıyla da yarışan İtalya merkezli takım bu sefer adını Racing Bulls olarak değiştirdi. Yeni dönemde Racing Bulls, İtalya’da bulunan yönetim merkezinin de bir kısmını Birleşik Krallık’a taşıdı.

Formula 1 Barcelona'yı bıraktı, 45 sene sonra Madrid'e dönüyorFormula 1 Barcelona’yı bıraktı, 45 sene sonra Madrid’e dönüyor

Yenilenen takım isimleri ve sabit kalan pilot kadrolarıyla 2024 F1 gridi şöyle…

Red Bull: Max Verstappen – Sergio Perez

Mercedes: Lewis Hamilton – George Russell

Ferrari: Charles Leclerc – Carlos Sainz

McLaren: Lando Norris – Oscar Piastri

Aston Martin: Lance Stroll – Fernando Alonso

Alpine: Esteban Ocon – Pierre Gasly

Williams: Alex Albon – Logan Sargeant

Racing Bulls: Yuki Tsunoda – Daniel Ricciardo

Sauber: Valtteri Bottas – Zhou Guanyu

Haas: Kevin Magnussen – Nico Hulkenberg

Formula 1’de en yoğun takvim bu sezon olacak.

F1 tarihinde bir rekor: 24 yarış

Formula 1 2024 yılında 24 farklı yarış düzenleyecek. Bu sayıyla 75 yıllık organizasyon tarihinin en yoğun takvimine ulaşan F1’e yeni eklenen bir pist bulunmuyor ama geri dönenler var. 2023 yılında yaşanan sel felaketi nedeniyle iptal edilen Emilia Romagna GP bu sene yeniden düzenlenecek. İmola’da koşulacak yarış sezonun ilk Avrupa yarışı olacak.

Çin takvime geri döndü

Çin Grand Prix de uzun bir aranın ardından takvime dönüyor. Covid-19 pandemisi sebebiyle son olarak 2019 yılında yarış düzenlenebilen Şanghay, bu sene her şeyin normale dönmesiyle tekrar yarış heyecanına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

2024 yarış takvimi şöyle…

1) Bahreyn Grand Prix, Bahreyn Uluslararası Pisti, 2 Mart

2) Suudi Arabistan Grand Prix, Cidde Cadde Pisti, 9 Mart

3) Avustralya Grand Prix, Albert Park Pisti, 24 Mart

4) Japonya Grand Prix, Suzuka Pisti, 7 Nisan

5) Çin Grand Prix, Şanghay Uluslararası Pisti, 21 Nisan

6) Miami Grand Prix, Miami Uluslararası Otodromu, 5 Mayıs

7) Emilia Romagna Grand Prix, Imola Autodromo Enzo e Dino Ferrari, 19 Mayıs

8) Monako Grand Prix, Circuit de Monaco, 26 Mayıs

9) Kanada Grand Prix, Circuit Gilles Villeneuve, 9 Haziran

10) İspanya Grand Prix, Circuit de Barcelona-Catalunya, 23 Haziran

11) Avusturya Grand Prix, Red Bull Ring, 30 Haziran

12) Britanya Grand Prix, Silverstone, 7 Temmuz

13) Macaristan Grand Prix, Hungaroring, 21 Temmuz

14) Belçika Grand Prix, Circuit de Spa-Francorchamps 28 Temmuz

15) Hollanda Grand Prix, Circuit Zandvoort, 25 Ağustos

16) İtalya Grand Prix, Autodromo Nazionale di Monza, 1 Eylül

17) Azerbaycan Grand Prix, Bakü Şehir Pisti, 15 Eylül

18) Singapur Grand Prix, Marina Bay Cadde Pisti, 22 Eylül

19) Birleşik Devletler Grand Prix, Circuit of the Americas, 20 Ekim

20) Meksika Grand Prix, Autódromo Hermanos Rodríguez, 27 Ekim

21) Sao Paulo Grand Prix, Interlagos, 3 Kasım

22) Las Vegas Grand Prix, Las Vegas Cadde Pisti, 23 Kasım

23) Katar Grand Prix, Lusail Uluslararası Pisti, 1 Aralık

24) Abu Dabi Grand Prix, Yas Marina Pisti, 8 Aralık

Kadın pilotlar adım adım Formula 1'eKadın pilotlar adım adım Formula 1’e

Yer değişiklikleri ve sprint yarışları

Normalde yaz başında yarışılmasına alıştığımız Azerbaycan GP bu sezon yaz sonuna alındı. Bununla birlikte geçtiğimiz sezon da altı olan sprint yarış sayısında değişikliğe gidilmezken, lokasyonlar konusunda bazı değişiklikler yapıldı. Azerbaycan ve Belçika’daki sprint yarışları 2024 sezonunda kaldırılırken yerlerine Çin ve Miami eklendi.

Ayrıca bu yıl üç farklı yarış cumartesi günü koşulacak. Ramazan ayı sebebiyle Bahreyn ve Suudi Arabistan yarışları perşembe – cumartesi arası düzenlenecek. Las Vegas GP de yine geçtiğimiz sezon olduğu gibi cumartesi günü yapılacak.

İstanbul Park yok

İstanbul Park 2024 takviminde de yar almıyor. Pandemi döneminde iptal edilen yarışların yerine iki yıl üst üste lojistik avantajlarını kullanarak F1’e dahil olan Istanbul Park, hayatın normale dönmesiyle yarışlardan uzaklaştı. Formula 1’in ABD ve Arap Yarımadası’na doğru oluşan yönelimi ve sporun popülerliğinin artmasıyla yarış düzenlemenin maliyetleri de geçmişe göre artmış durumda. Las Vegas ya da Cidde gibi şehirlerin harcadığı ücretlere yükselemeyen yerel organizatörler İstanbul Park’ta kiracı firma ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun yaşadığı hukuki süreç sebebiyle Türkiye Grand Prix’inin kısa dönemda takvime dönme ihtimali mümkün gözükmüyor.

Formula 1'in en masraflısı Logan SargeantFormula 1’in en masraflısı Logan Sargeant

Yeni sezonda izin verilen teknik değişiklikler

2023 Katar GP’de pilotların aşısı yüksek hava sıcaklığı kaynaklı yaşadığı sorunlar sebebiyle bu yıl kokpit içerisine fazladan bir soğutucu kanal açılmasına izin verildi. Bu sayede kokpitin soğuması ve pilotların serin hava alması öngörülüyor ve geçtiğimiz sene yaşadıkları problemlerle bir daha karşılaşmamaları hedefleniyor.

Ayrıca jant kapaklarını sezon boyunca daha detaylı ve sık inceleyeceğini belirten FIA, 2026 yılı için tasarlanacak araçlar için fabrika çalışmalarının başlamasına 2025 başına kadar izin vermeyeceğini de belirtti.

Spora son yıllarda dahil olan sprint yarış formatında da değişiklikler yaşanması planlanıyor. Bu konuda takımlara danışarak yeni yöntemi oturtmak isteyen FIA henüz resmi bir açıklama yapmadı. Takım patronlarıyla yapılacak toplantının ardından sprint formatını daha rasyonel bir formüle kavuşturmayı hedefleyen FIA’nın konu hakkındaki açıklamayı kısa süre içerisinde yapması bekleniyor.

Yeni araçlar merakla bekleniyor

Formula 1’de takımların yeni sezonda piste sürecekleri araçlarını tanıtmalarına çok kısa bir süre kaldı, işte lansman tarihleri…

Haas – 2 Şubat

Sauber – 5 Şubat

Williams – 5 Şubat

Alpine – 7 Şubat

Racing Bulls – 8 Şubat

Aston Martin – 12 Şubat

Ferrari – 13 Şubat

Mercedes – 14 Şubat

McLaren – 14 Şubat

Red Bull – 15 Şubat

Formula 1’de 2024 sezonunun yeni araçları ilk kez sezon öncesi testinde piste çıkacak. Bahreyn’de 21 Şubat günü başlayacak antrenman testleri üç gün sürecek.

Formula 1'de dominasyonun adı: Max VerstappenFormula 1’de dominasyonun adı: Max Verstappen

Yeni yılda yayıncı kuruluş bilmecesi

Yıllardır Formula 1’i Türk seyircilerle buluşturan S Sport’un F1’i içerik listesinden kaldırmasıyla büyük bir bilinmezlik oluştu. Kulislerde konuşulan iddialara göre Bein Sports yayın haklarını almak adına ciddi bir yol kat etmiş durumda. Konuya dair iki kurumdan da henüz bir açıklama gelmezken yarışseverler sezonun başlamasına bir aydan kısa bir süre kala bu bilinmezliğin sonuca ermesini umuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.