Formula 1’de takımların rüzgar tüneli test süreleri belli oldu

Formula 1’de 2024 sezonunun başlamasına kısa bir süre kala araç geliştirme sürecinde uyulacak kurallar şekilleniyor. Aerodinamik gelişimde en önemli test imkanını ortaya koyan rüzgar tüneli için takımlara tanınan süreler netleşti.

Spor 31 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Formula 1'de rüzgar tüneli test süreleri açıklandı.

FIA geçtiğimiz yıllarda rekabeti artırmak ve takımlar arasındaki eşitsizlikleri en düşük seviyeye getirmek için belli başlı yeni kurallar duyurdu. Bu yeniliklere göre önemli gözüken imkanlardan iyi durumdaki takımlar daha az yararlanırken, alt sıralardaki takımlar daha geniş imkanlara sahip olacak ve bu sayede aradaki farkların sezon içerisinde kapanması sağlanacaktı.

Teoride mantıklı olan bu fikrin pratikte pek fazla işe yaramadığı gözlemlense de FIA bu kuralları uygulamayı sürdürüyor. Kısıtlamaya tabii olan bu testlerden en önemlisi kuşkusuz rüzgar tüneli testleri. Formula 1’de yıllardır bilgisayar çizimleriyle üretilen kanat ve sidepod gibi parçaların gerçek hayatta sürtünme kuvvetine karşı nasıl direnç gösterdiğini gözlemlemenin en etkili yolu aracı rüzgar tüneline sokmak.

Formula 1'de '75' için geri sayım başladı! Türkiye'ye yine hasret düştüFormula 1’de ’75’ için geri sayım başladı! Türkiye’ye yine hasret düştü

Araçların hızı ve rekabetçiliğinde en az motor performansı kadar önemi bulunan bir diğer etken de aerodinamik verimlik. Hal böyle olunca rüzgar tünelinde geçirilen her bir dakikanın önemi altın değerinde oluyor. Herkes için eşit fırsat ortamı oluşturup geride kalanları yükseltme hedefi doğrultusunda FIA, bir süredir sıralamayı üstte bitiren takımlara az, altta bitiren takımlara daha fazla süre tünel kullanım hakkı tanıyor.

Bu doğrultuda 2024 yılının genelinde takımlara müsaade edilen rüzgar tüneli kulanım süreleri netleşti. Son iki sezonun üreticiler şampiyonu Red Bull, 840 saatlik hakla geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de en az kullanım hakkına sahip takım olarak konumlandı. Red Bull’u 900 saatle Mercedes takip etti. Son sezonun üçüncüsü Ferrari ise 960 saatlik kullanım hakkına sahip oldu.

Formula 1 Barcelona'yı bıraktı, 45 sene sonra Madrid'e dönüyorFormula 1 Barcelona’yı bıraktı, 45 sene sonra Madrid’e dönüyor

2023 sezonunu son sırada bitiren Haas, 1380 saatlikle en uzun süreli rüzgar tüneli kullanım hakkına sahip takım oldu. Böylelikle lider ve son sıradaki takım arasındaki kullanım hakkı 540 saat olarak açıklandı.

Tüm takımların 2024 aracı için kullanabilecekleri rüzgar tüneli saat limitleri şöyle:

1, Red Bulll, 840 saat

2, Mercedes, 900 saat

3, Ferrari, 960 saat

4, McLaren, 1020 saat

5, Aston Martin, 1080 saat

6, Alpine, 1140 saat

7, Williams, 1200 saat

8, Racing Bulls, 1260 saat

9, Sauber, 1320 saat

10, Haas, 1380 saat

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.