Uluslararası Futbol Birliği Kurulu IFAB futbol oyun kurallarına yeni değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Buna göre kaleciler artık topu ellerinde tutarak sekiz saniyeden fazla zaman geçiremeyecek.

IFAB ismi belli zamanlarda gündeme geliyor. Futbol oyun kurallarına da yön veren kurulun kararları her sezon başında merakla bekleniyor. Son olarak çıkan haberlere göre kurul yeni üç kural üstünde çalışıyor. Bunlar:

  • Belirli durumlarda sadece takım kaptanı hakemle konuşabilir.
  • Gergin anlarda hakem takımlara sakinleşmek için kendi ceza sahalarına gitmelerini söyleyebilir.
  • Kaleciler topu sekiz saniye elinde tutabilir, sekiz saniyeyi geçerse top rakibe geçer.

Mavi kart rafa kalktı

Son zamanlarda futbol oyun kurallarıyla ilgili olarak çıkan haberlerde mavi kart uygulamasına geçileceği gündemdeydi. Buna göre mavi kart gören futbolcular belli süreyle oyun alanının dışında beklemek zorunda kalacak, iki mavi kart alan futbolcu kuramızı kart görecek ve oyundan ihraç edilecekti. Ancak gelen son haberlere göre bu fikir şimdilik rafa kalktı.

Kar fırtınası MLS’i vurdu

Altı saniye sekiz saniye oluyor

Yeni söylentilere göre IFAB oyunu yavaşlatmaya çalışan kalecilere yaptırımda bulunmaya hazırlanıyor. Eskiden kalecilerin topu altı saniye ellerinde tutmalarına müsaade edilir, süre uzarsa hakemin takdirine kalmış şekilde kaleci sarı kart görürdü. Ancak hakemler çoğu zaman bu inisiyatifi kullanmak istemez, kaleciler oyunu yavaşlatma imkanı bulurdu. İşte bunun önüne geçmek isteyen kurul değişikliğe gitmeye, topun elde sekiz saniye tutulması halinde topu rakibe geçirmeye hazırlanıyor.

Dominik Livakovic deplasmanda bir başka

Saha içi gerginliğe önlemler yolda

Değişikliklerin dikkat çeken bir diğer yanı da saha içi gerilimleri önlemesi. Hakeme itirazı azaltmayı amaçlayan yenilikler çerçevesinde yalnızca takım kaptanları hakeme itiraza gidebilecek. Öte yandan hakem, gerginlik anında itirazda bulunan takımı sakinleşmesi için kendi ceza sahasına kadar yollayabilecek.