Dominik Livakovic deplasmanda bir başka

Fenerbahçe'nin Hırvat file bekçisi Dominik Livakovic deplasman performansıyla dikkat çekiyor. Hatayspor karşısında da kalesini gole kapatan Livakovic 12 deplasmanın sekizinde rakiplere geçit vermedi.

Spor 3 Mart 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Dominik Livakovic, Fenerbahçe'nin deplasman performansının mimarlarından biri.

Fenerbahçe kusursuza yakın deplasman performansını sürdürüyor. Bu sezon 14 deplasman maçının yalnızca birinde puan kaybeden sarı-lacivertliler topladığı 73 puanın 40’ını evinden uzakta aldı. Kanarya son olarak adeta evinde gibi destek gördüğü Mersin’de Hatayspor’u 2-0 mağlup etti ve maç fazlasıyla liderliği aldı. Karşılaşmaya Dusan Tadic’in asisti ve Cengiz Ünder’in golü damga vurdu. Sakatlıktan dönen Rodrigo Becao ve Afrika Uluslar Kupası’ndan dönen Bright Osayi-Samuel neden bu takım için değerli olduklarını kanıtladılar. Ancak gizli kahramanlardan biri yine yaptığı kritik kurtarışlarla Dominik Livakovic oldu.

Fenerbahçe ilk yarıda bulduğu iki golle rahatladı. Formsuz rakibi karşısında son derece rahat bir ikinci yarı geçiren takım hafta içi Belçika mesaisi öncesi fazla yorulmadı. Ancak bu avantajlı durumun yegane sebebi gelişen nadir Hatayspor ataklarında hata yapmayan Hırvat kaleci Dominik Livakovic’ti. Özellikle iç sahada puan kaybedilen Samsunspor ve Alanyaspor maçlarında kalesinde gördüğü gollerle eleştiri toplayan Liva takımının olağanüstü deplasman performansının başlıca kahramanlarından biri. Gaziantep FK deplasmanında 90+7. dakikada yaptığı kritik kurtarış hala akıllarda. Hırvat kaleci o kurtarışla takımına adeta iki puan kazandırmıştı. Henüz yeni transfer olduğunda Alanyaspor deplasmanında kritik anda yaptığı bir diğer kurtarış Fenerbahçe’yi yine ipten almıştı.

Fenerbahçe sol gösterip sağ vurduFenerbahçe sol gösterip sağ vurdu

Tarihi performans

İşte dün Mersin’deki mücadelede de her ne kadar ciddi fırsatlar üretememiş olsa da Halil Dervişoğlu’nun ceza alanı dışında yaptığı vuruşta gole izin vermemesi belki de Hatay’ın arkasına rüzgar almasını engelledi. Öte yandan Opta verilerine göre 2007/08 sezonundan bu yana Süper Lig deplasmanlarında en yüksek gole kapama yüzdesine sahip kaleci olan Dominik Livakovic (%67; 8/12) bu sezon dış sahada kalesine gelen 31 şutun 26’sını kurtardı.

Bir başka veri Livakovic’in bu deplasman performansını daha manalı kılıyor. Fenerbahçe lig tarihinde sadece 2020/21 sezonunu daha fazla dış saha galibiyeti alarak tamamladı (20 maçta 14 galibiyet). Sarı-lacivertliler daha bitime 10 hafta kala 13. deplasman galibiyetini elde etti. Puan kaybedilen tek maç Adana Demirspor mücadelesi de 0-0 bitmiş, Livakovic o maçta da kalesini gole kapamayı başarmıştı.

Mersin'deki Kadıköy'de Fenerbahçe 'Hatay'a yer vermediMersin’deki Kadıköy’de Fenerbahçe ‘Hatay’a yer vermedi

Tandem fark etmiyor

Livakovic’in bu başarısında elbette stoper hattının da etkisi var. Fenerbahçe son yılların en geniş ve en kaliteli stoper rotasyonuna sahip. Ancak bu rotasyon bazen cezalılar bazen de sakatlıklar dolayısıyla sıklıkla değişime uğruyor. Örnek vermek gerekirse dün cezası olan Alexander Djiku maça 11’de başlamadı. Onun yerine sakatlıktan dönen Rodrigo Becao vardı. Becao-Çağlar ikilisi ilk defa bir karşılaşmada beraber oynadı. Bu ikilinin arkasındaki Livakovic yine bir deplasman maçında rakiplerine geçit vermedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.