İklim aktivistlerinin ve çevreci grupların son dönemlerde ünlü ve göz önünde spor organizasyonlarını hedef aldığı biliniyor. Şimdilerde Londra’da gerçekleşen Wimbledon tenis turnuvası da bu gösterilerden birine sahne oldu.

Çevre aktivistleri, geçtiğimiz günlerde Elmas Lig İsveç ayağında son derece tehlikeli bir protestoya imza atmışlardı. İklim karşıtı protestolarına devam eden aktivistler 400 metre engelli yarışı sırasında bitiş çizgisinin önünde konumlanıp sporcuların önünü kesmişlerdi. Olimpiyat şampiyonu Karsten Warholm, 8. kulvarda yarıştığı mücadelede barikata denk gelmemiş ve yarışı birinci bitirmişti ancak diğer sporcular aktivistlerin açtıkları pankartları delip geçmek durumunda kalmışlardı. Şans eseri düşen, yaralanan veya sakatlanan olmamıştı.

Çevre aktivistlerinin bu seferki hedefi atletizm pisti: 400 metrecilerin önünü kestiler

Aktivistler bu sene düzenlenen Dünya Snooker Şampiyonası’nda da boy göstermiş ve yeşil çuhaya çıkarak turuncu bir tozu başlarından aşağı döküp farkındalık yaratma çalışmalarını sürdürmüşlerdi.

Yeşil sahadan yeşil çuhaya… Bu kez toz içinde bıraktılar

Aktivistlerin şimdiki hedefiyse Wimbledon Tenis Turnuvası oldu. Sezonun dört büyük grand slam turnuvasından birinde sahne alan aktivistler, 18. kortta düzenlenen mücadeleleri korta dalıp turuncu konfetiler ve toz yağmuruyla kestiler. Kesintiye uğrayan ilk mücadele Grigor Dimitrov’la Sho Shimabukuro arasında oynanan tek erkekler maçıydı. Bu maçta iki protestocu sahaya daldı ve oyunu kesintiye uğrattı. Üçüncü protestocu ise Katie Boulter – Daria Saville karşılaşmasında korta dalarak oyunu böldü.

Hükümetin yeni petrol, kömür ve gaz politikalarını protesto eden grup Snooker ve tenisin yanı sıra rugbydeki Premiership finalinde de sahneye çıkmıştı. All England Club protestocuların gözaltına alındıklarını ve bir daha kortlara giremeyeceğini duyurdu. Just Stop Oil grubu ise protestolar çevre dostu turuncu konfeti ve yapboz parçaları kullandıklarını açıklayıp kimseye zarar vermediklerine vurgu yaptı.

Göstericilerden biri güvenlik güçleri tarafından alandan uzaklaştırıldı.

 

Maçı bölünen sporculardan Gregor Dimitrov “Bu durum hiç hoş değil. Bazen yanlış zamanda yanlış yerde oluyorsun. Herkes üzerine düşeni olabildiğince çabuk yaptı. Yağmur başlayacaktı, bu yüzden sahadan çıkıp toparlanmak ve silkinmek için de vakit bulmuş olduk” diyerek yaşananları değerlendirdi.

Boulter ise yaşananlar sonrasında güvenlik önemlerinin sıkılaştırılacağından emin olduğunu söyledi. Wimbledon yönetiminin güvenlik gücü niceliğinde artışa gidip gitmeyeceği net değil. Yapılan açıklamada “Bugün üç kişinin spordan keyif alan diğerlerinin huzurunu kaçırmasından dolayı hayal kırıklığına uğradık. Metropolitan Polisi’yle beraber bugünkü yaşananları yakın bir şekilde inceliyoruz” ifadelerine yer verildi.