Formula 1 İtalya Grand Prix'sinde efsanevi Monza pistinin tribünlerini dolduran 300 binin üzerinde 'Tifosi' mutluluğu doruklarda yaşadı. Çok iyi bir stratejiyle damalı bayrağı ilk sırada gören Charles Leclerc Ferrari'yi kendi evinde zafere taşıdı.

Formula 1’de sezonun 16’ncı ayağı olan İtalya Grand Prix’si Ferrari’nin evinde, hız tapınağı Monza’da koşuldu. Norris’in pole, Piastri’nin ikinci cepten start aldığı yarışa kırmızı otomobiller dört ve beşinci sırada başladı. Ön grupta galibiyet favorilerinden tamamı orta hamuru tercih ederken yedi ve sekizinci sıradan start alan Reb Bull’lar beyaz logolu sert hamurla yarışa başlamayı seçti.

Beş kırmızı ışığın sönmesi ardından yaklaşık 600 metrelik tam gaz geçilen düzlükte Norris liderliğini korumayı başardı. Yarışan üçüncü sıradan başlayan George Russell frenlemeyi kaçırınca pist dışına taştı ve geri döndüğünde yerini Leclerc’e kaptırdı. Curva Grande’de takım arkadaşının hava koridoruna giren Piastri ikinci şikanda dış tarafta kalıp şahane bir atakla Norris’ten liderliği devraldı. Bu esnada momentum kaybeden McLaren’ın İngiliz pilotu Lerlerc’e de yerini kaybedip üçüncülüğe geriledi.

Arkalarda Hülkenberg, Ricciardo, Magnussen ve Tsunoda’nın içinde bulunduğu temaslar ve sürtünmeler yaşanırken ön grup drs treni içinde birbirlerinden kopmadan araçlarını sürmeye devam etti. 13’üncü turdan itibaren Ferrari’de Leclerc’in temposu düşünce lider Piastri kopmaya başladı. Bu esnada Norris de Monagask pilota yaklaştı fakat pist üzerinde atak yapmak yerine erken pit stratejisiyle öne geçmeyi tercih etti. Rakibinden bir tur sonra pite gelen Leclerc yeniden yarışa döndüğünde Norris’e geçilerek üçüncülüğe geriledi. Bu sekansın hemen bir tur sonrasında lider Piastri de pite geldi ve öndeki üç isim de sert hamur lastiklere geçmiş oldu.

Sert hamura geçiş sonrası herkes bir daha pit stopa gerek kalmaksızın finişe gidilebileceğini düşünüyordu fakat yaklaşık 15 turluk kullanımın ardından McLaren pilotları sol ön lastiklerinin bittiklerini telsizden takımlarına bildirmeye başladı. Bu esnada Ferrari pilotu Leclerc rahat görüntüsüyle dikkat çekti. Lastik aşınma problemi yaşayan McLaren’lardan önce Norris 33’üncü turda, ardından ise Piastri 39’uncu turda pite geldi ve Leclerc’i liderlikte yalnız bıraktılar.

Kalan turlarda gerilerden yükselen McLaren pilotları Carlos Sainz’ı geçip iki ve üçüncü sırayı elde etseler de iyi stratejisini muhteşem bir lastik koruma odaklı sürüşle birleştiren Leclerc’e yaklaşamadılar. Tek pit stop stratejisi güden Ferrari böylelikle kendi evinde, Monza’da Leclerc’le kazanmayı başardı. 2019’da yine Leclerc’in kazandığı zaferin ardından ilk kez İtalya Grand Prix’sini kazanan ‘Şahlanan At’ta tribünleri dolduran taraftarlar podyuma inerek muhteşem kutlama görüntüleri yarattı.

Leclerc’in yanında Piastri ve en hızlı tur zamanını da elde eden Norris podyumu tamamladı. İlk 10’da yarışı bitiren pilotlar sırasıyla Hamilton, Verstappen, Russell, Perez, Magnussen ve Albon oldu. McLaren üreticiler klasmanında zirvedeki RedBull’la arasındaki puan farkını sekize indirirken Ferrari yakın takibini sürdürdü. Sürücüler klasmanında ise Norris lider Max Verstappen’e biraz daha yaklaştı.

Formula 1’de heyecan 13-15 Eylül arasında Bakü’de düzenlenecek Azerbaycan Grand Prix’siyle sürecek.

Maranello’da ‘Tifosi’ sokaklara indi

Ferrari’nin merkez fabrikasının ve yönetim binasının da bulunduğu İtalya’nın Maranello kasabasında yaşayan Ferrari taraftarları Leclerc’in zaferinin ardından sokaklara indi ve araçlarla konvoylar oluşturarak galibiyeti kutladı.

Ferrari ve Charles Leclerc nikah tazeledi