Süper Lig’de 2023-24 sezonu fikstür çekimi heyecanı TFF’nin Riva’daki tesislerinde yaşandı. 20 takımın, 38 hafta boyunca şampiyonluk için mücadele edeceği ve 380 maça sahne olacak uzun maratonun programı açıklandı.
Buna göre Süper Lig heyecanı 11, 12, 13, 14 Ağustos tarihlerinde oynanacak ilk hafta maçlarıyla başlayacak. 18 hafta sürecek ilk yarı heyecanı 23, 24, 25 Aralık tarihinde oynanacak maçlarla sona erecek. 20 hafta sürecek ikinci yarı serüveni ise 5-6-7-8 Ocak’taki 19. hafta mücadeleleriyle başlayacak. Sezonun son günü ise 19 Mayıs 2024 olacak.
4 takım düşecek, yabancı kuralı aynı kalacak
Süper Lig’de önümüzdeki sezon 38 hafta süreceğinden dolayı yaşanacak fikstür sıkışıklığında 17. ve 22. hafta maçları hafta içi oynanacak. Öte yandan 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler dolayısıyla 31. hafta mücadelelerinde takımlar 2-3-4 Nisan tarihlerinde karşı karşıya gelecek. 20 takımın mücadele edeceği ligde son 4 sırada kalan takımlar küme düşecek. Ayrıca TFF’den yapılan açıklamaya göre yeni sezonda da yabancı kuralı 8+3 olarak sürecek.
Son şampiyon Kayseri’de, Fenerbahçe ve Beşiktaş İstanbul’da başlıyor
Süper Lig’de fikstür çekimi sonrası ilk hafta müsabakalarında son şampiyon Galatasaray, Kayserispor deplasmanına çıkacak. Fenerbahçe evinde Gaziantep FK ile oynayacak. Beşiktaş ise Karagümrük deplasmanında olacak. Trabzonspor ise ilk hafta maçında evinde Antalyaspor ile karşı karşıya gelecek.
İlk büyük maç 2. haftada
Süper Lig’de fikstür çekimiyle beraber derbi tarihleri de belli oldu. Buna göre ilk büyük maç ikinci haftada Galatasaray ve Trabzonspor arasında oynanacak. Galatasaray ve Beşiktaş’ı karşı karşıya getirecek maç 9. haftada. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın karşılaşması ise tıpkı geçen sezon olduğu gibi bu sezon da 18. haftada oynanacak. Fenerbahçe ve Beşiktaş 15. haftada, Fenerbahçe ve Trabzonspor 11. haftada karşılaşacak. Beşiktaş ve Trabzonspor’u karşı karşıya getirecek zorlu mücadele 5. haftada oynanacak.
Öte yandan Avrupa kupalarında mücadele edecek Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Adana Demirspor 1., 2., 3., 7., 10., 14. ve 17. haftalarda birbirleriyle karşılaşmayacaklar. Fikstür çekiminde dikkat edilen bir diğer konu İstanbul takımlarının en fazla 5 hafta üst üste İstanbul’da maç oynayabilmesi oldu. Ayrıca fikstür anahtarı sayesinde bu sezon hiçbir takım kendi sahasında üst üste 2 maç oynayamayacak.
Büyükekşi’den marka değeri vurgusu
Fikstür çekiminde açıklamalarda bulunan Mehmet Büyükekşi, yeni isim sponsoruyla beraber Süper Lig’in marka değerini yükseltmeyi umduklarını belirtti ve şu sözleri söyledi: “Her zaman ısrarla altını çizdiğim bir konu var, Türk futbolunun marka değerini artırmak. Hedeflediğimiz artış çok önemli. Ama futbolun güzel ve eğlenceli anlarını da öne çıkarmamız gerekiyor. Türk futbolunun marka değerini yükseltmek, yapısal sorunları çözmek ve takımlarımıza katkı vermek istiyoruz.”
“Ligimiz dünyanın en değerli 10 ligi arasında”
Büyükekşi ayrıca gelecek sene fikstür sisteminde değişikliğe gideceklerini de vurguladı ve şunları ekledi “Ligimiz dünyanın en değerli 10 ligi arasında yer alıyor. 100’den fazla ülkede bazı maçlarımız yayınlanıyor. UEFA Şampiyonlar Ligi, Almanya ve Belçika liglerini yeniden düzenleyen firmayla anlaşma yaptık. Önümüzdeki süreçte Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig’de fikstür yapısını yeniden oluşturmak istiyoruz. Süper Lig’in kurumsal kimliğini de yeniden oluşturmak istiyoruz. Yeni sponsorluk modelleriyle kulüplerin gelirlerini artırmak istiyoruz.”
1959 öncesi şampiyonluklarla alakalı komisyon kurma kararıyla alakalı da konuşan Büyükekşi “”Biz konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz bir görüş belirtmedik. Komisyon kurulmasını ve komisyonun kararından sonra yeniden değerleme yapacağımızı söyledim. Komisyon kurulacak, çalışmalarını yapacağız. Gündemin bununla meşgul edilmesini istemiyoruz” sözlerini dile getirdi.
Ali Koç’tan yayın geliri için eski federasyona eleştiri
Fikstür çekiminde söz alan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, finansal olarak yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Korsan yayının kesinlikle engellenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini de söyleyen Koç, eski federasyonun yaptığı yayın anlaşmasıyla kulüplere yeterli geliri sağlayamadığını vurguladı. Başkan “Olumsuzluklara tedbir alınmaya çalışsa da finansal açıdan belimiz bükülmüş durumda. Döviz kuru hepimizi ilgilendiriyor. Bizim gelirlerimizin yüzde 80 Türk lirası, giderlerimizin yüzde 75 döviz. 2016 yılında 500 milyon dolarlık bir yayın ihalesi yaptık. Bugün bu rakam 100 milyon dolara indi. Federasyon payını çıkınca kulüplerin alacağı pay 87-88 milyon dolar civarında. 500 milyon dolarlık ihale yapıldı ama hiçbir zaman 500 milyon dolar ödenmedi. Anlamsız indirimler kabul edildi. Ben yayıncı kuruluşa kızardım, sonra haklı olarak kendi çıkarlarını koruduğunu gördüm. Esas sorun TFF’de. Bu gelir kalemine en büyük darbe 2018-2021 yılları arasında oldu. Yayın geliri 5 senede yüzde 80 düştü. Bana göre bir önceki federasyonun sorumsuz davranması nedeniyle ihaleye hazırlanılmamıştır.” şeklinde konuştu.
Koç ayrıca vergi oranlarının yüzde 15’ten 40’a çıkarılmasının ekonomik açıdan zorlayıcı bir unsur olduğuna da değinerek “Bizleri hovarda, beceriksiz hatta karanlık işlere karışan insanlar olarak görüyorsunuz ama bu saydıklarımızın hepsi bizlerin kontrolü dışında gelişti. Bu ortamda biz gemiyi yüzdürmeye çalışıyoruz. Adil rekabetten bahsediyoruz. Ama futbol açısından çok fazla mesafe kat edemiyoruz.” sözlerini kaydetti.