UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yeni formatın ilk kura çekimi yapıldı. İlk kez yapay zeka tarafından yapılan kura çekimi sonrası lig aşamasının grupları belli oldu.

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa futbolu için tarihi sezon geldi çattı. Formatın değiştiği 2024-25 sezonunda tarihte ilk kez yapay zekâ yardımıyla kura çekimi yapıldı. Kura çekimi sonrası 36 takımın oynayacağı sekizer takım netleşti.

39 yaşındaki Cristiano Ronaldo, kura çekimi öncesi özel bir ödülle onurlandırıldı. El Nassr formasıyla kariyerine devam eden ve bir süredir Avrupa futbolundan uzak olan Ronaldo, organizasyon tarihinin 140 golle en golcü futbolcusu ve kupayı beş kez kazanma başarısı göstermişti. Kura çekimine geçilmeden önce yeni formatın komplike olmasını da tiye alan bir kısa film yayınlandı.

Arda Güler’in de formasını giydiği son şampiyon Real Madrid’in eşleşmeleri şöyle: Borussia Dortmund (ev), Liverpool (deplasman), Milan (ev), Atalanta (deplasman), Salzburg (ev), Lille (deplasman), Stuttgart (ev), Brest (deplasman).

İki sezon öncenin şampiyonu ve bu sezonun da favorilerinden Manchester City ise şu takımlarla eşleşti: Inter (ev), PSG (deplasman), Club Bruggev (ev), Juventus (deplasman), Feyenoord (ev), Sporting (deplasman), Sparta Prag (ev), Slovan Bratislava (deplasman).

Fenerbahçe’yi saf dışı bıraktıktan sonra Slavia Prag’ı da eleyerek Şampiyonlar Ligi bileti alan Lille ise şu takımlarla eşleşti: Real Madrid (ev), Liverpool (deplasman), Juventus (ev), Atletico Madrid (deplasman), Feyenoord (ev), Sporting CP (deplasman), Sturm Graz (ev), Bologna (deplasman).

Galatasaray’ı play-off aşamasında eledikten sonra Şampiyonlar Ligi bileti alan Young Boys ise şu takımlarla karşılaşacak: Inter (ev), Barcelona (deplasman), Atalanta (ev), Shakhtar (deplasman), Kızılyıldız (ev), Celtic (deplasman), Aston Villa (ev), Stuttgart (deplasman).

Kura çekimi sonunda Real Madrid, Manchester City, Bayern Münih, PSG, Liverpool, Inter, Borussia Dortmund, Leipzig ve Barcelona’nın olduğu birinci pottaki takımların rakipleri ve fikstürü şöyle şekillendi:

İşte pot 1 takımları ve eşleşmeleri.

Kura çekimi sonucunda Leverkusen, Atletico Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Shakhtar, Milan’ın olduğu ikinci pottaki takımların rakipleri ve fikstürü şöyle:

İşte pot 2 takımları ve eşleşmeleri.

Kura çekimi sonunda Feyenoord, Sporting, PSV, Dimano Zagreb, Salzburg, Lille, Kızılyıldız, Young Boys, Celtic’in üçüncü pottaki takımların rakipleri ve fikstürü şöyle:

Üçüncü potta yer alan takımların eşleşmeleri.

Kura çekimi sonucunda Slovan Bratislava, Monaco, Aston Villa, Sparta Prag, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm Graz, Brest’in olduğu dördüncü pottaki takımların rakipleri ve fikstürü şöyle:

Dördüncü pot takımları ve eşleşmeleri.

Şampiyonlar Ligi’nde kritik tarihler

1. hafta: 17-19 Eylül 2024
2. hafta: 1/2 Ekim 2024
3. hafta: 22/23 Ekim 2024
4. hafta: 5/6 Kasım 2024
5. hafta: 26/27 Kasım 2024
6. hafta: 10/11 Aralık 2024
7. hafta: 21/22 Ocak 2025
8. hafta: 29 Ocak 2025

Eleme turu play-off maçları: 11-12 & 18-19 Şubat 2025
Son 16: 4-5 & 11-12 Mart 2025
Çeyrek finaller: 8-9 & 15-16 Nisan 2025
Yarı finaller: 29-30 Nisan & 6-7 Mayıs 2025
Final: 31 Mayıs 2025

İşte yeni formatın kritik detayları

Şampiyonlar Ligi’ne katılan takım sayısı 32’den 36’ya yükseldi. Yeni format uyarınca takımlar yeni lig aşamasında (eski grup aşaması) sekiz maç oynayacak. Artık üç rakiple evlerinde ve deplasmanda olmak üzere iki kez oynamayacak, sekiz farklı takımla karşılaşacak ve bu maçların yarısını evlerinde, yarısını da deplasmanda oynayacaklar.

Şampiyonlar Ligi kapısında ‘Buruk’ acı…

Artık son 12 direkt eleniyor

Oynanacak her maçın sonucu yeni ligdeki genel sıralamayı belirleyecek. Ligi ilk sekiz sırada bitiren takımlar otomatik olarak son 16 turuna yükselirken, 9 ila 24. sırada bitiren takımlar son 16 için play-off oynayacaklar. Turnuvayı 25. veya daha alt sırada bitiren takımlar ise UEFA Avrupa Ligi’ne katılamadan elenecek.

Eleme aşamasında, ligi 9 ila 16. sırada bitiren takımlar eleme aşaması play-off kurasında seri başı olacak, yani 17 ila 24. sırada yer alan bir takımla karşılaşacaklar ve rövanş maçı evlerinde olacak. Eleme aşaması play-off’larında galip gelen sekiz kulüp son 16’ya yükselecek ve burada her biri son 16’da seri başı olacak ilk sekiz takımdan biriyle karşılaşacak. Lig ve eleme aşamaları arasındaki sinerjiyi güçlendirmek ve lig aşamasında daha fazla sportif teşvik sağlamak için, eleme aşamasının eşleşmeleri de kısmen lig aşaması sıralamasına göre belirlenecek ve aynı şekilde takımların finale ulaşma rotasını belirleyen ve ortaya koyan bir kura çekilecek.

‘Buruk’ Galatasaray! Devler Ligi’ne yenilgiyle veda

Yeni formata yeni takvim

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçları eylül ve ccak ayları arasında oynanırken, Avrupa Konferansı Ligi maçları eylül ve aralık ayları arasında oynanacak. Üç UEFA kulüp turnuvasının her biri bir özel maç haftasına sahip olacak ve diğer iki turnuvada bu hafta içinde maç oynanmayacak.

Standart haftalarda Şampiyonlar Ligi maçları salı ve çarşamba günleri oynanırken, Avrupa Ligi ve Avrupa Konferans Ligi maçları perşembe günleri oynanacak. Şampiyonlar Ligi özel haftasında ise Şampiyonlar Ligi maçları salı, çarşamba ve perşembe günleri oynanacak. Avrupa Ligi özel haftasında, Avrupa Ligi maçları çarşamba ve perşembe günleri yapılacak. Avrupa Konferans Ligi özel haftasında, Avrupa Konferans Ligi maçları perşembe günü oynanacak. Müsabakaların lig aşamalarının her birinin son maç gününde tüm maçlar aynı anda oynanacak.

Türk futbolu ülke puanında da darbe aldı