Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada kupa mücadeleleri her ihtimale açıktır. Uzun lig maratonunun aksine kadrosu daha zayıf olsa da takımlar sürpriz yapabilir. Mesela 1979-80 sezonunda o dönem 2. Lig’in son sırasında bulunan Lüleburgaz Türkiye Kupası’nda son 16 takım arasında kaldığında herkes onları kolay lokma olarak görüyordu. Burada spor gazeteciliğinin duayen isimlerinden Uğur Vardan’ı anmamak olmaz. Euro 2004’te play-off kuraları çekilmeden önce ‘Çek bir Letonya’ sözü o dönem aynı katta olan Fanatik tarafından başlık yapıldı. Kura çekimi Türkiye’nin gönlüne göre oldu. A Milli Takım Letonya’yı çekti ama 1-0’lık yenilgi ve 2-2’lik beraberlikle Euro 2004’e katılma şansını kaybetti.
1979-80 sezonunda Türkiye Kupası’nda tabii ki ‘Letonya’ vakası yaşanmamıştı ama düşünce benzerdi. 15 takım karşısına 2. Lig’de son sırada olan Lüleburgazspor çıksın istiyordu. Burada şu bilgiyi verelim. O dönemin 2. Lig’i şu andaki TFF 1. Lig’e denkti. 1. Lig’se henüz ‘Süper’ olmamıştı. Çift maç eliminasyon sistemine göre yapılan turda muradına eren Beşiktaş oldu. İlk maç Lüleburgaz’da 0-0 sona erdi. İstanbul’da herkes siyah beyazlıların güle oynaya turlayacağını düşünüyordu. Ancak Dolmabahçe’de (O dönem İstanbul’un tek stadyumu İnönü Stadı’ydı) büyük bir şok yaşandı. Lüleburgaz 2-1 kazanarak çeyrek finale yükseldi.
Gülme komşuna gelir başına
O dönem gerek Fenerbahçeliler gerekse Galatasaraylılar Beşiktaş’ın aldığı bu skorla çok dalga geçti. Çeyrek finaldeki eşleşmeyse Lüleburgazspor Fenerbahçe’ydi. İlk maç yine 0-0 sona erdi. Rövanşta skor tabelasında 1-1 yazıyordu. O dönem uygulanan deplasmanda gol kuralı gereği Fenerbahçe de Beşiktaş gibi Lüleburgazspor’un kurbanı oldu. Trakya takımı o yıl kupayı finalde Galatasaray’ı geçerek kazanan Altay’a elendi. Şu an Bölgesel Amatör Lig’de bulunan Lüleburgazspor Türkiye Kupası tarihine harika bir hikaye bıraktı.
Büyüklere ayrıcalık!
Şu anda Türkiye Kupası ise reyting kaygısıyla yapılmış bir statüye sahip. Herkes biliyor ki amaç dört büyük takım Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’u yarı finale çıkarmak. Ligde ilk dört sırada yer alan takımlar kupaya beşinci turdan katılıyor ve seri başı oluyor. Bu takımlar, üç maç yaparak yarı finale kalıyor. Çift maçlı yarı finalden sonra finali kazanan kupayı alıyor. Kısacası Lüleburgazspor’un hikayesi gibi bir durumun olmaması için bütün önlemler alınıyor.
Gel de Almanya’yı kıskanma
Almanya ise Saarbrücken’i konuşuyor. 3. Lig takımı kupanın birinci turunda 2. Lig’den Karlsruhe’yi, ikinci turda Bundesliga devi Bayern Münih’i, üçüncü turda Eintracht Frankfurt’u, çeyrek finalde Mönchengladbach’ı 2-1’lik skorla eledi. Yani üç Bundesliga takımını kupa dışına itti. Adını Almanya Kupası yarı finaline yazdıran Saarbrücken final maçına çıkmak için 2. Lig’den Kaiserslautern ile oynayacak. Böylece Almanya Kupası finalinin bir ayağında ya 2. Lig ya da 3. Lig’den bir takım olması kesinleşti. Diğer yarı final maçıysa Bundesliga lideri Bayer Leverkusen ile 2. Lig ekibi Fortuna Düsseldorf arasında. Yani son dört takımdan üçü Almanya’nın alt liglerinden.
Almanya Kupası’nda gösterdiği performansla dikkat çeken Saarbrücken 20 takımlı 3. Lig’de dokuzuncu sırada. Almanya Kupası’na bütün takımlar büyük önem veriyor. İlk turdan itibaren lig ayrımı olmadan bütün takımlar bir torbaya atılıyor. Ev sahibi avantajı tamamen şansa bağlı. Kupanın güzelliği Almanya’da ortaya çıkıyor. Bize de onlara kıskanarak takip etmek düşüyor.