İsrail ordusu 1 Nisan’da İran’ın Şam Büyükelçiliği’nin eklentisi olan bir binayı hedef almıştı. Saldırıda ikisi üst düzey general olmak üzere yedi İranlı asker, altı sivil hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi “Cezasız kalmayacak” derken dini lider Ayetullah Ali Hamaney ise intikam yemini etmişti.
İran’ın intikam yemini İsrail’i o kadar korkutmuş olacak ki, ordu tüm muharip birliklerin izinlerini kaldırmış, yedek askerleri orduya almıştı. Hatta Tel Aviv’de sığınakların açılması bile gündeme gelmişti.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bugün akşam saatlerinde “Kudüs Günü” münasebetiyle yaptığı konuşmada Lübnanlı grubun İsrail ile bir savaşa “tam tekmil hazır” olduğunu söyledi.
Merakla beklenen konuşma hem Lübnan hem de İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğunu bombalamasına Tahran’ın söz verdiği misillemeye hazırlandığı sırada gerçekleşti.
#UPDATE Hezbollah leader Hassan Nasrallah, whose fighters have been exchanging near-daily cross-border fire with Israel since the Gaza war began in October, said his group “does not fear war and is fully prepared for any war”https://t.co/9PKaTlOkcs
— AFP News Agency (@AFP) April 5, 2024
‘Bölgesel bir savaşı tetikleyebilir, hazır olun’
Nasrallah saldırıyı bir “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Zira Hamaney, İran’ın siyonistleri “Şam’daki İran konsolosluğuna karşı işledikleri saldırganlık suçundan dolayı pişman edeceğini” söylemişti. İran’ın tepkisinin ne zaman gerçekleşeceği konusunda bilgi vermeyen Hamaney, bunun “kaçınılmaz” olduğunu belirtmişti.
İran’ın Şam’daki konsolosluğuna yönelik gerçekleştirdiği saldırıya Tahran’ın karşılık vermesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Nasrallah “Herkes kendini hazırlamalı, görevlerini yerine getirmeli ve İran konsolosluğunun hedef alınmasına İran tarafından bir yanıt geldiğinde dikkatli olmalı” dedi. Nasrallah ayrıca İsrail’in olası bir İran saldırısına misilleme yapması halinde bölgesel bir savaşın tetiklenebileceğini de sözlerine ekledi.
Nasrallah bugün yaptığı konuşmada sadece bir telefonla İsrail ‘e 100 füze fırlatabilecekleri uyarısında bulundu ve şöyle dedi:
“Herhangi bir operasyonu gerçekleştirmek için sadece bir telefona ihtiyacımız var. Golan’dan (Golan Tepeleri) en az 100 füze bir telefonla birkaç dakika içinde havalanabilir. İsrail’le savaşmaktan korkmuyoruz. Her türlü savaşa bu derece hazırız.”
Hizbullah-İsrail çatışmaları ve üst düzey suikastlar
Hizbullah İran tarafından finanse edilip destekleniyor ve İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki en güçlü askeri varlığı olarak görülüyor. İsrail ve Hizbullah, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail kontrolündeki topraklara düzenlediği sürpriz saldırıdan bu yana sınır ötesi çatışmalar yaşıyor.
Nasrallah defalarca Hizbullah’ın saldırılarının amacının İsrail birliklerini Gazze’den uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Son aylarda çatışmaların yoğunluğu ve sıklığı hızla arttı ve bu durum Lübnan ile İsrail arasında tam ölçekli bir savaş çıkacağı korkusunu arttırdı.
İsrail Ocak ayından bu yana Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerine yönelik bir dizi suikast gerçekleştirdi ve son olarak Hizbullah’ın “füze komutanı” Ali Naim’i Lübnan’ın güneyinde bir insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürdü.
Tel Aviv ayrıca 27 Mart’ta yedi sağlık görevlisinin ölümüne neden olan hava saldırısı da dahil olmak üzere Lübnanlı sivillerin ölümüyle sonuçlanan hava saldırıları da gerçekleştirdi.
Batılı ve Arap diplomatlar bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korktukları topyekün bir savaşı önlemek için iki taraf arasında arabuluculuk faaliyetlerinde bulunuyor.
Hizbullah defalarca Gazze ‘de ateşkes sağlanana kadar müzakerelere katılmayacağını söylerken, İsrail de örgütün ortak sınırın yaklaşık 30 kilometre kuzeyine çekilmesini talep ediyor.
7 Ekim sonrası yaşananlar
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 33 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 240 Hizbullah mensubu ve 40’tan fazla Lübnanlı sivil, 30’u aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.