İran’ın intikam yemini İsrail’i teyakkuza geçirdi: Sığınaklar açılabilir

İran dini lideri Hamaney'in İsrail'in konsolosluk saldırısının ardından intikam yemini etmesi İsrail'de paniğe neden oldu. Tel Aviv yönetiminin olası bir İran saldırısına karşı teyakkuza geçtiği bildirildi.

Dünya 4 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İsrail ordusu hafta başında Suriye’nin başkenti Şam’da İranlı generallerin öldürülmesinin Tahran’dan misilleme tehdidine yol açmasının ardından şiddetin tırmanabileceği endişesiyle tüm muharip birliklerin izinlerini kaldırdı.

Ordudan yapılan açıklamada “Durum değerlendirmesine uygun olarak tüm IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) muharip birliklerinin izinlerinin geçici olarak durdurulmasına karar verilmiştir” dendi.

Açıklamada “IDF savaş halindedir ve kuvvetlerin konuşlandırılması ihtiyaçlara göre sürekli olarak değerlendirilmektedir” ifadesine yer verildi.

Çarşamba günü ordu hava savunmasını güçlendirmek için yedek askerleri de askere aldığını açıkladı. Reuters muhabirleri ve Tel Aviv sakinleri bugün GPS hizmetlerinin kesildiğini, bunun güdümlü füzeleri engellemek için alınan bir önlem olduğunu söylediler.

İsrail merkezli Walla haber sitesinde yer alan haberde güvenlik gerilimlerinin ardından Gush Dan’deki (Büyük Tel Aviv Bölgesi) birçok yerel yetkilinin bu gece sığınakları açmayı düşündüğü belirtildi.

Maariv gazetesi ise İsrail Hava Kuvvetleri’nin İran’ın yakın zamanda karşılık verme ihtimali nedeniyle yüksek alarma geçirildiğini bildirdi.

Kanal 13’ün askeri yorumcusu Alon Ben David de “İsrail İranlıların bu sefer karşılık verme konusunda önceki zamanlara göre daha kararlı olduğunun farkında” diye konuştu.

İran pazartesi günü Suriye’nin başkenti Şam’daki İran diplomatik yerleşkesine düzenlenen hava saldırısında iki general ve beş askeri danışmanının öldürülmesinin intikamını almaya bizzat İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in sözleriyle yemin etmişti.

İsrail’in ne doğruladığı ne de yalanladığı ve bölgeyi daha da gerilime sokma riski taşıyan bu saldırının Suriye’deki İran çıkarlarına yönelik şimdiye kadarki en önemli saldırılardan biri olduğu düşünülüyor.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine bir saldırı düzenlemesinin ardından altı aydır Hamas’a karşı savaşı sürdürüyor ve Lübnan’daki İran destekli Hizbullah ile neredeyse her gün karşılıklı çatışıyor.

Eski İsrailli istihbaratçıdan uyarı

İran şimdiye kadar doğrudan çatışmaya girmekten kaçınırken müttefiklerinin İsrail ve ABD hedeflerine yönelik saldırılarını destekledi.

İsrail’in eski istihbarat şeflerinden Amos Yadlin İran’ın Şam saldırısına doğrudan ya da bir vekili aracılığıyla yanıt vermek için Müslümanların kutsal Ramazan ayının son günü ve İran’ın Kudüs Günü olan bu cuma gününü seçebileceğini söyledi.

“İran yarın harekete geçerse şaşırmayacağım. Hizbullah Ramazan ayının son cuma günü yani tam iki gün sonra savaşı başlatmak için emir almış olabilir. Panik yapmayın, sığınaklara koşmayın” diyen Harvard Üniversitesi Kennedy Okulu Belfer Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Yadlin İsrail’in hava savunma sistemlerine atıfta bulundu. Yadlin “Yarın için bizi takip etmeye devam edin. Saldırının sonuçlarına göre olay tırmanabilir” diye ekledi.

İsrail savaş kabinesi toplanıyor

İsrail’de savaş kabinesi, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da düzenlenen hava saldırısının ardından “İran ile gerilim” gündemiyle toplanma kararı aldı.

The Times of Israel’in aktardığı habere göre Tahran yönetiminin “İsrail’in Şam’daki saldırısına misilleme” açıklamalarıyla yükselen tansiyon üzerine savaş kabinesinde İran ile gerilim, Gazze’deki durum ve İsrailli esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının ele alınması bekleniyor.

1 Nisan’da İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. Ayrıca saldırıda, 6 Suriye vatandaşının da hayatını kaybettiği bildirilmişti. Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD’yi de sorumlu tutmuştu. Tel Aviv yönetimi ise Şam’da İran’ın konsolosluk binasına düzenlenen saldırıyı resmi olarak üstlenmemişti.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 32 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 240 Hizbullah mensubu ve 40’tan fazla Lübnanlı sivil, 30’u aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

6 soruda İsrail'in Şam'daki İran büyükelçiliğine saldırısı: Tahran nasıl karşılık verecek?6 soruda İsrail’in Şam’daki İran büyükelçiliğine saldırısı: Tahran nasıl karşılık verecek?

Reisi'den İran konsolosluğunu vuran İsrail'e: Namert saldırı cezasız kalmayacakReisi’den İran konsolosluğunu vuran İsrail’e: Namert saldırı cezasız kalmayacak

İsrail bu kez Şam'da İran Konsolosluğu'nu hedef aldı, İran Devrim Muhafızları komutanı öldüİsrail bu kez Şam’da İran Konsolosluğu’nu hedef aldı, İran Devrim Muhafızları komutanı öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.