İsrail Halep’te Suriye askerleri ve Hizbullah’ı hedef aldı: En az 40 ölü

İsrail bu sefer de Suriye'yi hedef aldı. Halep'e düzenlenen hava saldırısında 36 Suriye askeri ve 6 Hizbullah mensubu öldü.

Dünya 29 Mart 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

7 Ekim’deki Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu ardından Gazze’yi topyekûn işgale başlayan İsrail, Ortadoğu’da gerilimi yayacak hamleler yapmaya devam ediyor. Gazze işgalinin başından bu yana Hamas’a destek veren Direniş Ekseni üyelerinin bulunduğu toprakları da vuran Tel Aviv, bugün Suriye’nin Halep kentini hedef aldı.

İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısı nedeniyle Suriye’nin Halep kentinde en az 40 kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin aktardığına göre ölenlerin arasında Lübnan’daki Şii örgüt Hizbullah’ın üyeleri de var. Öte yandan The Guardian, saldırıda ölenlerin çoğunun da Suriye askeri olduğunu yazdı. Hava saldırısının gerçekleştiği bölgenin Hizbullah silah deposunun yakınları olduğu belirtildi.

İsrail saldırısında, Halep’in güney banliyösü Cibreen’de Lübnan Hizbullah’ına ait füze depoları, Halep’in uluslararası havaalanı yakını ve askeri bir tesisin hedef alındığı belirtiliyor. Hava saldırısının da insansız hava araçlarıyla yapıldığını ilişkin raporlar olduğu uluslararası medyaya yansıdı.

Söz konusu raporlara dayandırdığı haberinde The Guardian, 36 Suriye askerinin ve 6 Hizbullah mensubunun öldüğünü, düzinelerce kişinin de yaralandığını yazdı.

Saldırılara ilişkin İsrail tarafından henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail, Gazze işgalinden önce de sık sık Suriye’deki İran bağlantılı hedeflere saldırılar düzenliyordu. Bu saldırılar Gazze’deki durumla orantılı olarak artış gösterdi. Ancak Tel Aviv nadiren bu hedefleri vurduğunu kabul ediyor.

İsrail’in Suriye saldırılarında şimdiye kadarki en yüksek ölü sayısı

The Guardian’ın yer verdiği haberde bunun, Suriye topraklarında tek bir İsrail saldırısında Şam güçleri arasında şimdiye kadar görülen en yüksek ölü sayısı olduğu ifade edildi. Hizbullah, İsrail saldırılarının El-Saferah’taki hava savunma güçlerine ait mevzileri de hedef aldığını ve Halep’in batısındaki Kafr Joum bölgesinde patlama sesleri duyulduğunu ekledi.

Reuters’a konuşan iki güvenlik kaynağı, saldırılarda ölenler arasında altı Hizbullah üyesinin de bulunduğunu belirtirken, daha önce ölü sayısını 38 olarak açıklamışlardı. Suriye devlet haber ajansı SANA, ölü ve yaralılar arasında sivillerin de bulunduğunu belirtti. Reuters’a konuşan kaynak ölenlerden birinin Hizbullah komutanı olduğunu ve kardeşinin Kasım ayında İsrail’in Güney Lübnan’a düzenlediği bir saldırıda öldüğünü söyledi.

Suriye Savunma Bakanlığı, İsrail saldırılarının Halep vilayetinin güneydoğu kesimindeki bazı bölgeleri yerel saatler gece 1 civarında vurduğunu ve çok sayıda sivil ve askeri personelin öldüğünü açıkladı. Bakanlık hava saldırılarının İdlib ve Halep’in batı kırsalından gerçekleştirilen ve “terör örgütleri” tarafından Halep ve çevresindeki sivillere karşı düzenlendiğini belirttiği insansız hava aracı saldırılarıyla aynı zamana denk geldiğini belirtti.

İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Suriye’deki hedeflere yüzlerce hava saldırısı düzenleyen İsrail, Hizbullah’ın Lübnan’a giden ikmal yollarını kesmeye çalışıyor. İsrail ve Hizbullah, Gazze savaşına paralel olarak Lübnan’ın güney sınırında da karşılıklı çatışmayı sürdürüyor. İsrail’in güney Lübnan’a düzenlediği saldırılarda 270’ten fazla Hizbullah üyesi ve aralarında sağlık görevlileri ve gazetecilerin de bulunduğu 50 sivil öldü. Kuzey İsrail’de ise yaklaşık bir düzine İsrail askeri ve bunun yarısı kadar sivil öldürüldü.

Gazze'de bu da oldu: İsrail askerlerinden alenen sapkınlıkGazze’de bu da oldu: İsrail askerlerinden alenen sapkınlık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.