Gazze’de bu da oldu: İsrail askerlerinden alenen sapkınlık

İsrail'in saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 32 bini geçerken şimdi de gündem Tel Aviv güçlerinin sapkın görüntüleriyle sarsıldı. İsrail askerleri öldürdükleri ya da yerinden ettikleri Filistinli kadınların iç çamaşırlarıyla poz veriyor.

Dünya 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş devam ediyor. Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail’in başlattığı saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı 32 bin 414’e yükseldi. İsrail’in topyekûn operasyon düzenlemediği tek yer olan Refah için ise tehdit sürerken buraya sığınan 1 milyonu aşkın Filistinli de kıtlık ve susuzlukla burun buruna yaşam mücadelelerini sürdürüyor. Gazze’de insani durum alarm verirken İsrail askerleri ise terk edilen evlerde buldukları kadın iç çamaşırlarıyla gündemde. İsrail askerlerinin saldırıları nedeniyle zorla yerinden edilen Gazzeliler canlarını kurtarmak için yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldı. Haliyle eşyalarını da eski hayatları gibi arkada bıraktılar. Belki de İsrailli askerlerin poz verdikleri o iç çamaşırlarının sahipleri bir yerlerde katledildi. Bunu bilemeyiz, ancak İsrailli askerlerin yaptıklarını kendi paylaşımlarıyla görebiliriz.

İsrailli askerler Filistinlilerin evlerinde buldukları iç çamaşırlarıyla oynarken çektikleri fotoğraf ve videoları sosyal medya hesapları üzerinden yayımladı. Alarm veren kıtlık ve İsrail’in saldırısına yönelik tepkiler büyürken askerler tarafından paylaşılan video ve fotoğraflar savaşın gerçek yüzünün kaydı niteliğinde…

İç çamaşırı, cansız mankenler…

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’ın haberinde sosyal medya üzerinden İsrailli askerlerin yaptıkları paylaşımlara değinildi. Buna göre bir videoda İsrailli asker bir elinde silahı diğer elinde beyaz saten iç çamaşırı, sırıtırken görülüyor. Aynı asker elindeki iç çamaşırını koltukta yatan arkadaşının açık ağzına doğru sarkıtıyor.

Başka bir yerde başka bir asker de elinde siyah sütyen ve kask giymiş bir kadın mankenle tankın üstünde poz veriyor. Asker bu fotoğrafı “Gazze’de güzel bir eş, ciddi bir ilişki buldum, harika bir kadın” notuyla paylaşıyor. İsrail askerleri tarafından çekilen bu iki video Gazze’deki askerlerin iç çamaşırı, manken ve bazı durumlarda her ikisini birden sergilerken gösterildiği düzinelerce paylaşımdan ikisi. İç çamaşırı görüntüleri Filistinli muhabir Younis Tirawi tarafından gündeme getirildikten sonra yüzbinlerce kez izlendi.

X’te 23 Şubat ve 1 Mart tarihleri arasında 100 binden fazla takipçisine gönderdiği resimlerle ilgili olarak kendisine ulaşılan Tirawi İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerinin orijinal paylaşımlarının linklerini verdi. Reuters daha sonra Instagram veya YouTube’da yayınlanan sekiz paylaşımı bağımsız olarak doğruladığını yazdı.


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani, “Bu tür görüntülerin paylaşılması Filistinli kadınları ve tüm kadınları küçük düşürüyor” dedi.

Sorumlu askerlere ne olduğu sorusu cevapsız kaldı

Reuters bu paylaşımları yorum almak için IDF’ye gönderdi. Bir IDF sözcüsü de ajansa sosyal ağlara yüklenen videolarla ilgili raporları da soruşturduğunu belirten bir açıklama gönderdi. Reuters’ın aktardığına göre açıklamada “Soruşturma açılmasını haklı kılacak bir şüphe ortaya çıkarsa Askeri Polis tarafından soruşturma açılır. İncelenen vakaların bazılarında, videodaki askerlerin ifade veya davranışlarının uygunsuz olduğu sonucuna varıldığı ve buna göre ele alındığı açıklığa kavuşturulmalıdır” dendi.

IDF Reuters tarafından vurgulanan görüntülerden herhangi birine atıfta bulunup bulunmadığını veya sorumlu askerlerden herhangi birinin disipline verilip verilmediğine dair ayrıntı paylaşmadı. Ayrıca Reuters, kimliğini tespit edebildiği İsrail askerlerine yorum için ulaştığını ancak cevap alamadığını da yazdı.

Doğruluğu teyit edilen paylaşımlar arasında çıplak bir kadın mankeni elleri göğüslerinde arkadan tutan bir askerin fotoğrafı ile yarı çıplak bir oyuncak bebeği tutan bir askerin fotoğrafı da var. Bir fotoğrafta ise kadın iç çamaşırı paketleriyle dolu bir çift kişilik yatağın önünde silahıyla poz veren bir asker görülüyor.


Kanada’daki Queen’s Üniversitesi hukuk profesörü lan Ardi Imseis, Reuters’a paylaşımların savaş zamanında sivillere muameleyi düzenleyen Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 27. maddesini ihlal ettiğini söyledi.

Çaresizlik işte bu: 12 Gazzeli denize düşen yardıma ulaşmak isterken boğulduÇaresizlik işte bu: 12 Gazzeli denize düşen yardıma ulaşmak isterken boğuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.