Binlerce Polonyalı çiftçi başkent Varşova'da AB iklim politikalarına ve Ukrayna'dan yapılan tarımsal ithalata karşı yürüyüş düzenledi. Çiftçiler Ukraynalı mültecileri de hedef alan "Bu kadar misafirperverlik yeter" yazılı pankartlar taşıdı.

Avrupa giderek radikalleşen ve kalabalıklaşan çiftçi protestolarıyla sarsılmaya devam ediyor. Protestoların bu seferki durağı Polonya’nın başkenti Varşova oldu. Polonyalı çiftçilerin devam eden protestolarında şimdiye kadar düzenlenen en büyük gösteri olan bugünkü etkinliğe diğer AB ülkelerinden meslektaşlarının yanı sıra madenciler de katıldı.

Kırmızı-beyaz Polonya bayraklarıyla yürüyüşe katılan çiftçiler “Biz olmasak aç ve çıplak kalacaksınız” ve “Ben bir çiftçiyim, köle değil” yazılı pankartlar taşıdı.

Bazı pankartlar da Ukrayna’ya yönelikti ve birinde “Ailenizin sağlığına dikkat edin. Ukrayna’dan gelen pislikleri yemeyin” yazıyordu. Bir diğer pankartta ise “Nankör or*spu çocuklarına bu kadar misafirperverlik yeter” yazıyor ve Polonya’dan kovulan bir Ukraynalının fotoğrafı yer alıyordu.

Şu ana kadar barışçıl şekilde ilerleyen yürüyüş saat 11’de Varşova’nın simgesi Bilim ve Kültür Sarayı’nda başladı. Çiftçiler buradan parlamentoya ve ardından Başbakanlık binasına yöneldi. Protestoya katılanlar yetkililerden AB’nin “Yeşil Mutabakat” iklim paketi kapsamında tarıma getirilmesi planlanan kısıtlamalardan vazgeçilmesini ve Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerine daha sert kısıtlamalar getirilmesi gibi taleplerinin karşılanmasını istedi.

Protesto öncesinde organizatörler 10 bin çiftçinin katılacağını duyurmuştu. Medya kuruluşları tarafından yayınlanan görüntülerde Varşova’nın merkezinde büyük bir kalabalık toplandığı görüldü. Kentin belediye başkanı Rafał Trzaskowski, Polsat News’e yaptığı açıklamada gösteriye yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını söyledi.

Protestocu çiftçilerden biri yerel yayın kuruluşu TVP’ye “Ukrayna’nın her türlü tarım ürününü tedarik etmesi nedeniyle baskı altındayız. Ürünlerimizin fiyatlarını aşağı çektiler, bu yüzden zarar ediyoruz” dedi.

Başbakan Tusk’tan çiftçilere söz

Visegrad Grubu zirvesi için Prag’da bulunan Başbakan Donald Tusk çiftçilerin taleplerini dinlediğini söyledi ve diğer konuların yanı sıra Ukrayna ile ticareti ele almak için harekete geçme sözü verdi. Tusk, Çek mevkidaşı Petr Fiala ile erken saatlerde yaptığı görüşmenin ardından şunları söyledi: “(AB’nin) Ukrayna ile serbest ticaret kararının pazarlarımız üzerindeki olumsuz etkileri konusunda gerçekçi adımlar atacağız.”

Tarım Bakanı Czesław Siekierski ise yayın kuruluşu TVN’e “Avrupa Komisyonu’nun aşırı, mantıksız ve maliyetli Yeşil Mutabakat gerekliliklerini dayattığını” söyledi.

Komisyon protestoların gölgesinde büyük çiftlikler için arazilerin yüzde 4’ünün nadasa bırakılması zorunluluğunun kaldırılacağını ve 2030 yılına kadar pestisit kullanımının yüzde 50 azaltılacağını açıklamıştı. Ancak bu son haftalarda düzenli protestoların yaşandığı Polonya ve diğer AB ülkelerindeki çiftçileri tatmin etmeye yetmedi.

Dziennik Gazeta Prawna’ya konuşan protesto liderlerinden çiftçi sendikası başkanı Sławomir Izdebski “Bu düzenlemelerin sadece askıya alınmasını kabul etmiyoruz. Bu yeterli değil çünkü Avrupa Komisyonu istediği zaman bu düzenlemeleri tekrar uygulama kararı verebilir. Değişikliklerin kalıcı olmasını talep ediyoruz” dedi.

Polonyalı çiftçilerin 30 günlük protesto maratonu

Polonyalı çiftçiler 30 günlük protestolarına 9 Şubat’ta başladı ve o tarihten bu yana ülkedeki otoyolların yanı sıra Ukrayna ile olan sınır geçişlerini de bloke ediyorlar. Ayrıca Polonya üzerinden geçen Ukrayna tahılının boşaltılması olayları da yaşandı. Kiev bu protestoları kınadığını bildirmişti.

Dün de çiftçiler sınırdaki ablukayı atlatarak Ukrayna’dan Polonya’ya ürün getirmek için bir güzergah olarak kullanıldığını söyledikleri Slovakya sınır kapısını kapatmaya başladılar.

Cuma günü Kiev Polonya’ya ablukaları çözmesi çağrısı yaparak Polonya ve Ukrayna hükümetlerinin Varşova’da ikili görüşmeler için bir araya geleceği 28 Mart tarihine kadar sorunun çözülmemesi hâlinde misilleme eylemi tehdidinde bulunmuştu.

Öfkeli çiftçiler bu kez de Paris’teki tarım fuarını bastı

Çekya’da çiftçiler traktörlerle Prag’a girdi

‘Biz olmasak aç kalırsınız’: Yunanistan’da çiftçiler sokağa döküldü