Çekya’da çiftçiler traktörlerle Prag’a girdi

Avrupa çiftçi protestolarıyla sarsılırken traktörlü eylemlerin bu seferki adresi Çekya oldu. Başkent Prag'a traktörlerle giren çiftçiler otoyolları trafiğe kapatıp Tarım Bakanlığı önünde toplandı.

Dünya 19 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Çekya'da çiftçiler traktörlerle Prag'da protesto gösterisi düzenledi. / Fotoğraf: AA

Avrupa ülkeleri tarım politikalarından memnun olmayan çiftçilerin protestolarıyla sarsılmaya devam ediyor. Bu yıl Polonya, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya dahil Avrupa’nın dört bir yanındaki çiftçiler düşük fiyatlar ve yüksek maliyetler, ucuz ithalat ve AB iklim değişikliği kısıtlamalarıyla mücadele için sokaklara döküldü.

Protestoların son adresi Çekya oldu. Yüksek enerji maliyetleri, yoğun bürokrasi ve AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’na karşı düzenlenen eyleme katılan yüzlerce Çek çiftçi traktörlerini Prag şehir merkezine sürüp Tarım Bakanlığı önünde toplandı.

Hükümet organizatörlerin “gerçek çiftçilikle çok az ilgisi olduğunu” söyleyerek protestoların provokatörlerce düzenlendiğini savundu.

Çekya Başbakanı: Protestoların arkasında Rusya var

Başbakan Petr Fiala X sosyal medya platformunda “Bugünkü gösterinin çiftçilerin daha iyi koşullara kavuşması için verilen mücadeleyle pek bir ortak yanı yok” açıklaması yaptı ve gösteriyi düzenleyenlerden bazılarının “Rusya yanlısı olduğunu ya da başka siyasi amaçları bulunduğunu” öne sürdü. Fiala “Çiftçileri temsil edenlerle görüşüyor ve tarımsal ihtiyaçlarımızın neler olduğunu tartışıyoruz” dedi.

Fiala paylaşımında şöyle dedi:

“Bugünkü gösterinin çiftçiler için daha iyi koşullar oluşturmak amacıyla verilen mücadeleyle pek alakası yok. Gösteri Kremlin’e desteğini gizlemeyen ve çiftçilerin çıkarları dışında amaçlar peşinde koşan kişilerce düzenleniyor. Çiftçileri temsil eden tüm ana kuruluşların (Ziraat Birliği ve Özel Tarım Derneği) bugünkü protestoya mesafe koymasının nedeni de muhtemelen bu.

Çiftçiyi gerçekten temsil edenlerle görüşüp tarımımızın neye ihtiyacı olduğunu birlikte konuşuyoruz. En son perşembe günü buluştuk. Tarımın kırsal kesimin kalkınmasında temel rolünü yerine getirmeye devam etmesini istiyoruz. Ve çiftçilerimizin bunun için iyi koşulları var. Yeni ortak tarım politikasının bir yıllık işleyişinin ardından hedeflerine ne kadar ulaşabildiğini ortaklaşa değerlendiriyoruz. Sonuçta yürürlüğe girdiğinde söz verdiğimiz buydu. Tarım Bakanlığı ayrıca Çek çiftçilerinin Avrupa düzenlemelerinin ve aşırı bürokrasinin etkisini azaltmalarına yardımcı olacak bir dizi önlem hazırlıyor.

Avrupa genelinde tarımdaki sorunların ana kaynağı büyüyen bürokrasi ve diğer şeylerin yanı sıra Yeşil Mutabakat ile bağlantılı olarak uygulanan kısıtlamaların olumsuz etkileridir. Avrupa kurumlarındaki aşırı bürokrasi ve düzenlemeye karşı her zaman sesimizi yükselttik ve yükseltmeye de devam edeceğiz. Burada orta ölçekli çiftçilere de destek olmak istiyoruz. Bugün hükümetimizin tedbirleri sayesinde küçük çiftliklere verilen desteğin işe yaradığını biliyoruz, ancak orta ölçekli çiftçilerin koşulları ayarlaması gerekiyor, çünkü düzenlemelerin onların üstündeki etkisi diğer tarımsal işletme türlerine göre daha belirgin.”

Tarım Odası (AK) isimli sendika geçen perşembe günü sınır kapılarında diğer Avrupalı çiftçilere katılmak üzere kendi protestosunu düzenlerken bugünkü traktör protestosuyla arasına mesafe koydu. Çiftçilerin ana şikayetleri AB tarım politikası, piyasadaki çarpıklıklar ve blok dışından yapılan ucuz ithalat nedeniyle oluşan ürün fazlasından kaynaklanan düşük alım fiyatları.

Çiftçiler ayrıca AB’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde Yeşil Mutabakat’ta yer alan ve birliğin 27 üyesi için onlarca yıldır tarımsal düzenlemeleri etkileyen maliyet artışlarından da şikayetçi.

Avrupa'da çiftçi protestoları: Bu sefer adres İspanyaAvrupa’da çiftçi protestoları: Bu sefer adres İspanya

Avrupalı çiftçiler sokakta, İngiliz çiftçiler değil: Nedir sebebi?Avrupalı çiftçiler sokakta, İngiliz çiftçiler değil: Nedir sebebi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.