Boğaziçi ‘boya atma’ davasında karar: Dört öğrenciye 10 ay hapis

Boğaziçi Üniversitesi eylemleri sırasında rektörlük binasına plastik şişe içerisinde boya attıkları iddiasıyla yargılanan sekiz öğrencinin davasında karar duruşması dün görüldü. Mahkeme, dört öğrenciye 10 ay hapis cezası verdi. Cezası ertelenen öğrenciler 1 yıl denetime tabi olacak.

Gündem 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci, üniversitedeki ‘kayyum rektör’ eylemleri sırasında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 14 öğrenciye karşı koruma kararı aldırmıştı. Bunun üzerine öğrenciler “6284 senin mi sandın” yazılı pankart açarak rektörlük binası önünde eylem düzenledi. Bu eylemde rektörlük binasına plastik şişe içerisinde boya attığı iddia edilen sekiz öğrenci hakkında dava açıldı. İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan karar duruşmasında haklarında 6 ay ile 7 yıl arasında değişen oranlarda hapis istenen 8 öğrenci katılmazken avukatları hazır bulundu.

Savcı dört öğrenci için bir yıldan dört yıla kadar hapis talep etti

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, sanıkların yaklaşık iki dakika süren bir basın açıklaması yaptıkları ve bir kısmının ellerindeki şişelerdeki boyaları rektörlük bina kapısına ve bina önünde döktüklerini belirtti. Boyaların döküldüğü sırada güvenlik görevlilerince engel olmaya çalışıldığını belirten savcı, öğrencilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun “direnme” suçuna göre beraatlerini talep etti. Savcı, sanıklardan 4’ünün “mala zarar verme” suçundan 1 yıldan 4’er yıla kadar hapislerini talep etti.

Dünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri olan Diyarbakırlı Karen'in büyük başarısıDünyanın en parlak 100 öğrencisinden biri olan Diyarbakırlı Karen’in büyük başarısı

Sanıkların avukatı Veli Bahadır, “Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nce boya kalıntılarının tiner ile geçtiğinin bildirilmesi üzerine somut olayda mala zarar verme söz konusu değildir. Müvekkillerim hakkında beraat kararı verilmesini talep ederim” dedi. Diğer sanık avukatları da müvekkilleri hakkında beraat kararı talep ettiklerini belirttiler.

Ceza ertelendi

Mahkeme, 8 sanık hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan yeterli delil bulunamadığından beraatlerine hükmetti. Ayrıca mahkeme, sanıklardan Sarp Kaya, Ayça Zeynep Demirkol, Ayşe Beliz İnce ve Tutku Kırcalı’yı “kamu malına zarar verme” suçundan ayrı ayrı 10’ar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezalarının bulunmaması ve bir daha suç işlemekten çekinecekleri yönünde olumlu kanaat oluşması dolayısıyla cezalarını ertelediği sanıkların 1 yıl denetime tabi tutulmalarına hükmetti.

Dekanın Boğaziçi gezisi! 9 koltuk gördü, sadece 2'sinden vazgeçtiDekanın Boğaziçi gezisi! 9 koltuk gördü, sadece 2’sinden vazgeçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.