İspanyol tekstil devinin çalışanları eylemde

Zara, Zara Home, Pull&Bear, Oysho, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka markalarını üreten Inditex'in mağaza çalışanları şirketin çalışma ve maaşlara yönelik vaatlerini yerine getirmemesi nedeniyle eylem yaptı.

Ekonomi 22 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Inditex'in Madrid, Barselona, Sevilya, Valensiya, Bilbao, Las Palmas ve Vigo kentlerindeki mağaza çalışanları bugün iş bıraktı.

Zara, Oysho, Massimo Dutti, Stradivarius gibi tanınmış markaları bünyesinde bulunduran, tekstil dünyasının devi olarak gösterilen İspanyol şirket Inditex’in ülkedeki mağaza çalışanları, çalışma ve maaş koşullarının iyileştirilmesine yönelik vaatlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle eylem yaptı.

İspanya’nın iki büyük sendikası CCOO ve UGT’ye bağlı olan Inditex’in Madrid, Barselona, Sevilya, Valensiya, Bilbao, Las Palmas ve Vigo kentlerindeki mağazalarında çalışan tezgahtarlar bugün yerel saatle 12.00’de iş bırakarak, şirketin mağaza çalışanlarına yönelik politikasını protesto etti.

Yaklaşık 1,5 yıl önce maaş artışı ve özellikle kısa dönemli sözleşmelere ilişkin çalışma koşullarının düzeltilmesi için grev yapan Inditex’in mağaza çalışanları, asgari yıllık maaşın 18 bin euro olarak belirlenmesinin ardından eylemlerini sonlandırmıştı.

Vaatlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle bir kez daha sokaklara dökülen ve çoğunluğu kadın olan Inditex çalışanları, “2023 yılında 5 milyar 381 milyon euroluk net kâr açıklayan şirketlerinin, bu kadar yüksek kazanç elde etmesine rağmen çalışanlarına olması gereken değeri vermediğini ve sözlerini tutmadığını” savunuyor.

İkinci eylem 7 Nisan’da

Sendika temsilcileri “Inditex ile Temmuz 2023’te imzalanan eşitlik planında mutabakata varılan taahhütlerin yerine getirilmediğini ve kasıtlı olarak geciktirildiğini” iddia ederken, basına yaptıkları açıklamada “Çalışanlar, şirketlerinin büyüklüğüne uygun muamele görmek istiyor. Mağaza çalışanları, grup içerisinde en kötü koşullara sahip olmaktan artık yoruldu” dedi.

Dünyanın en büyük tekstil grubundan biri olan ve bünyesinde Zara, Zara Home, Pull&Bear, Oysho, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka markalarını bulunduran Inditex’in mağaza çalışanları, eylemlerinin ikinci ayağının 7 Nisan’da olacağını ve şirketin merkezinin yer aldığı, İspanya’nın kuzeybatısındaki Coruna kentinde gösteri yapılacağını duyurdu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.