Avrupa’da çiftçi protestoları: Bu sefer adres İspanya

Avrupa çiftçi eylemleriyle sarsılırken protestoların adresi bu kez İspanya oldu. Traktörleriyle sokaklara dökülüp otoyolları kapatan İspanyol çiftçiler "Geleceği göremiyoruz" dedi.

Dünya 6 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İspanya'nın kuzeyinde iç kesimlerindeki tarımsal bölgelerde sokaklara dökülen çiftçiler konvoylar halinde traktör sürerek, korna çalarak ve İspanyol bayrakları sallayarak slogan attılar. / Fotoğraf: AA

İspanya’daki çiftçiler Avrupalı meslektaşlarına katılarak ülke çapında protesto gösterileri düzenledi. Almanya, Fransa ve Belçika gibi diğer Avrupa ülkelerindeki çiftçiler gibi onlar da Avrupa Birliği’nden daha fazla esneklik, AB üyesi olmayan ülkelerin ürünleri üzerinde daha sıkı kontrol ve hükümetlerinden daha fazla yardım talep ediyor.

İspanya’nın kuzeyindeki iç kesimlerde tarım bölgelerinde sokağa dökülen çiftçiler konvoy halinde traktör sürüp korna çalarak, İspanyol bayrakları sallayarak slogan attı. Kuzeydoğuda Katalonya, güneyde Endülüs ve batıdaki Extremadura bölgeleri de protesto gösterilerine sahne oldu.

Bazı bölgelerde otoyolları kapatan çiftçiler diğer sürücülere zor anlar yaşatırken ay sonunda başkent Madrid’de büyük bir gösteri planlanıyor.

İspanya’daki çiftçilerin şikayeti Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya ve son zamanlarda protesto gösterileri düzenleyen diğer ülkelerdeki meslektaşlarınınkine benzer. AB’nin Ortak Tarım Politikası’nın (CAP) parçasını oluşturan düzenlemelerin yanı sıra yüksek yakıt ve enerji maliyetlerinin kâr etmelerini zorlaştırdığını söylüyorlar.

Aranda de Duero kentinde protesto gösterisine katılan ve soyadını vermek istemeyen tahıl çiftçisi Esteban “Buğday ve arpa üretiminde maliyetler çok yüksek. Gübre, böcek ilacı ve yakıt için para ödemek zorundasınız. Bu bizi öldürüyor. Çok yüksek paralar ödemek zorundayız, ama buna rağmen ucuza satıyoruz” dedi.

İspanya-Fransa arasında ‘organik domates’ tartışması

Protestocu Fransız çiftçiler ise İspanyol üreticileri AB kurallarına tam olarak uymayarak kendi eylemlerini baltalamakla suçluyor. Geçen hafta eski Fransız bakan Segolene Royal İspanyol organik domateslerinin “sahte organik” olduğunu söyleyerek tartışmayı tetiklemişti. Başbakan Pedro Sanchez İspanyol gıda ve tarım sektöründen gelen öfkeli tepkiler üzerine Royal’i İspanyol domatesi tatmaya davet etmişti.

Ancak İspanya’nın tarım sektörü de benzer eleştirileri Avrupalı üreticilerle aynı çevresel ve sıhhi düzenlemelere tabi olmadığını ve bu sayede daha ucuz ürün satabildiğini iddia ettiği güney komşusu Fas gibi AB üyesi olmayan ülkelere yöneltiyor.

Hayvancılık ve tahıl yetiştiriciliği yapan Estrella Perez “AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ürünlerin doğal olmadığı barizken bizler çok sayıda kontrol ve sağlık düzenlemesinden geçmek zorundayız. Biz sadece çiftçilik için bir gelecek istiyoruz ve şu anda bunu göremiyoruz” dedi.

Öte yandan İspanyol çiftçilerin durumu kuraklık nedeniyle daha da kötüleşti. Ülkenin birçok bölgesi son aylarda normal düzeyde yağmur görmedi ve bu da hasadı oldukça etkiliyor. İspanya dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi, ancak düşük üretim fiyatları çok yukarı çekiyor. Geçen hafta Katalonya rekoru olarak kayıtlara geçen üç yıllık kuraklık nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

İtalyan çiftçiler de bir haftadır yollarda ve meydanlarda toplanarak AB düzenlemelerini ve bürokrasiyi protesto ediyor. Hatta bu hafta sonu Roma’da bir araya gelmeyi planlıyorlar.

Başbakan Giorgia Meloni AB’nin Yeşil Anlaşması’nın çiftçilerin hayatını orantısız şekilde etkileyeceğini söyleyerek çiftçileri destekledi. Ancak çiftçiler hükümetin tarım sektöründe vergi sübvansiyonlarını sona erdirme planından da endişeli.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen protestoların ardından pestisit kullanımını azaltma planını geri çekmek istediğini açıkladı ve bunu “kutuplaşmanın sembolü” olarak niteledi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da açıklamayı memnuniyetle karşıladı, “Yeşil Anlaşma’yı hayata geçirme kararlılığımızın bir parçası olarak çiftçilerimizi sürdürülebilir bir tarım için yanımızda tutmak çok önemli” dedi.

Avrupalı çiftçiler sokakta, İngiliz çiftçiler değil: Nedir sebebi?Avrupalı çiftçiler sokakta, İngiliz çiftçiler değil: Nedir sebebi?

Avrupa çiftçi eylemleriyle sarsılırken ilk uzlaşma adımı Fransa'danAvrupa çiftçi eylemleriyle sarsılırken ilk uzlaşma adımı Fransa’dan

Çiftçilerden liderler zirvesine abluka: Avrupa Parlamentosu önüne tezek bıraktılarÇiftçilerden liderler zirvesine abluka: Avrupa Parlamentosu önüne tezek bıraktılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.