Rus hükümeti aralarında Türkiye’nin de bulunduğu “dost ve tarafsız” 30 ülkeden yatırımcılarına Rusya’daki döviz piyasasında işlem yapma izni verdi. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından imzalanan karara göre, Rus döviz piyasasında hangi ülkelerden yatırımcıların işlem yapabileceği onaylandı. Onaylanan ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Çin ve Hindistan da yer alıyor. Onaylanan kararla söz konusu ülkelerden bankalar, aracı kurum ve şahıslar, Rus döviz piyasasında işlem yapabilecek.
Rusya müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerde İslami bankacılık başlattı
Rusya’da Müslümanların toplam nüfusa oranının 10 yıl içerisinde yüzde 30’a yükselmesi beklenirken, İslami bankacılık da popülerlik kazanıyor. Bu amaçla harekete geçen Rusya İslami bankacılığa yönelik yasayla, Rusya’nın Tataristan, Dağıstan, Çeçenistan ve Başkurdistan bölgelerinde İslami bankacılığın “yasal deneme süreci” başladı. Böylece İslami bankacılığın deneme sürecine ilk Rus bankası katıldığını bildirdi. Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, AK BARS bankasının İslami bankacılığın, diğer adıyla katılım bankacılığının, deneme amaçlı sürecine katılan ilk banka olarak resmen katıldığı açıklandı. Ülkenin 4 bölgesinde İslami bankacılığın deneme amaçlı kullanılmasına olanak sağlayan yasa 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girmişti. Yasaya göre, deneme süreci 1 Eylül 2025’e kadar sürecek ve Rusya Merkez Bankası, sürecin uygulandığı bölgelerin listesini genişletme yetkisine sahip olacak.
Tütün, alkol ve silaha finans sağlanmayacak
Deneme sürecine katılacak kurumlar, katılım bankacılığına yönelik işlem yaparken, faiz ücreti belirleme, tütün ve alkol ürünleri üretimi, silah, mühimmat gibi ürünlerin ticareti ve kumar ile ilgili faaliyetleri finanse etme hakkına sahip olmayacak. Sberbank’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Oleg Ganeev, yaptığı açıklamada, İslami ekosistem pazarının küresel ölçekte 7,7 trilyon dolar değerine ulaşmasını beklediklerini söylemişti.