Rusya’ya drone parçası gönderen Türk şirketine ABD’den yaptırım

ABD, Rusya'ya drone parçası gönderilmesine aracılık yaptığını, bu ülkenin gemilerine tamir ve bakım hizmeti verdiğini iddia ettiği beş Türk şirketi ile bir iş insanına yaptırım uygulayacak.

Ekonomi 15 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

ABD,  aralarında Ukrayna savaşında kullanılan askeri drone parçası gönderdiği iddia edilen Margiana İnşaat Dış Ticaret’in de bulunduğu Türkiye merkezli beş şirkete ve bir iş insanına Rusya’ya destek suçlamasıyla yaptırım uygulayacak. Üst düzey bir Hazine yetkilisi, Biden yönetiminin  perşembe günü beş Türk şirketine ve bir Türk vatandaşına, Rusya’nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olmak ve Ukrayna’ya karşı savaşında Moskova’yı desteklemekle suçlayarak yaptırım uygulayacağını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın yaptırım uygulanan gemilerinin tamirine yardım etmek ve “çift kullanımlı malların” transferine yardımcı olmakla suçlanan nakliye ve ticaret şirketlerini de içeren yaptırımların Rusya’yı hedef alan daha büyük bir paketin parçası olacağı ifade  edildi. Margiana İnşaat Dış Ticaret’in Ukrayna savaşında kullanılan askeri dronların tedarikçisi olan yaptırım altındaki Rus şirketlerine yüzlerce sevkiyat yaptığı, Demirci Bilişim Ticaret ve Sanayi adlı şirketin bu ülkeye sensör ve ölçü aleti  gönderdiği iddia ediliyor. ABD Hazinesi, bu iki şirketi Rusya’nın “Ukrayna’daki  saldırgan savaşını mümkün kılmak için çok ihtiyaç duyduğu çift kullanımlı malları” ithal etmek için güvendiği şirketler arasında olmakla suçluyor.

Ruslar İstanbul’da şirket kurdu, ABD 'Yaptırımları deliyor' diyerek şirketleri engellediRuslar İstanbul’da şirket kurdu, ABD ‘Yaptırımları deliyor’ diyerek şirketleri engelledi

Tersane sahibi de yaptırım listesinde

ABD ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı ile ilişkili olan bir şirketin yaptırım listesindeki gemilerine tamir ve bakım hizmeti veren Denkar Gemi İnşa şirketine de yaptırım uygulayacak. Türkiye merkezli ID Ship Agency adlı tersane ve sahibi Ilker Doğruyol ile ABD Dış işleri Bakanlığı’nın Amerikan ve Avrupa ürünü elektronik parçaların Rusya’ya ulaştırılmasında aracılık yaptığını iddia ettiği CTL Limited de yaptırım listesine girdi.

CNBC’nin haberine göre ABD ve müttefikleri, Ukrayna’yı işgalinin ardından Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uyguladı, ancak Karadeniz komşusu Türkiye ve diğer ticaret merkezlerinden tedarik kanalları açık kaldı ve Washington’un Moskova’nın savaş çabalarında kullanılabilecek kimyasallar, mikroçipler ve diğer ürünlerin ihracatı konusunda defalarca uyarıda bulunmasına neden oldu.

WSJ iddiası: Rusya'nın yaptırımlardan kaçındığı 'hayalet gemilerin' bazıları Türk şirketlerininWSJ iddiası: Rusya’nın yaptırımlardan kaçındığı ‘hayalet gemilerin’ bazıları Türk şirketlerinin

‘Kararlığımızı yasıtıyor’

Aralarında Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun da bulunduğu çok sayıda üst düzey ABD’li yetkili, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana, Türk şirketlerinin ABD kısıtlamalarını aşmasına yardımcı olmalarını engellemek amacıyla yürütülen baskı kampanyasının bir parçası olarak Türkiye’ye gitti.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey Hazine yetkilisi, “Geçtiğimiz 18 ay boyunca endişelerimizi Türk hükümeti ve özel sektörüyle paylaştık ve onları Rusya’nın savaşıyla bağlantılı olan ve yaptırım uyguladığımız kişilerle iş yapmanın önemli riskleri konusunda bilgilendirdik” dedi. Yetkili, “Bu atamalar, yaptırım uygulanan kuruluşlara maddi destek sağlayan kişi ve kuruluşları hedef alma konusundaki süregelen kararlılığımızı yansıtmaktadır” diye konuştu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.