Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üstünden bir sene geçti. 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği felakette haber alınamayanlar da var. Deprem Mağdurları ve Kayıp yakınları ile Dayanışma Derneği (DEMAK) onların izini sürüyor. Temelleri 11 Şubat 2023’te yani depremden tam beş gün sonra atılan dernek depremde kaybolanların bulunması için gerekli kurum ve kuruluşlarla görüşerek kayıp yakınlarına yardım etmek amacıyla kuruldu.
10Haber’e konuşan DEMAK Başkanı Selahattin Kaban derneğin kuruluş sürecini şöyle anlattı:
“6 Şubat’ta gönüllü yardım çalışması yaparken 11 Şubat’ta çocuğunu arayan bir aile ile tanıştım. Onu aramaya başladık, Whatsapp’tan bir grup oluşturduk ve arama çalışmalarına yardımcı olduk. Çalışmalarımız neticesinde DNA testi ile çocuğun vefat ettiğini tespit ettik. Sonra yakınlarını bulamayan başka aileler de geldi, fethi kebir ve enkaz taraması talep ettik, bu sayede birkaç kişiyi bulabildik. Kayıp başvurularının artmasıyla da 25 Eylül’de derneğimizi resmileştirdik.”
#kayıpcanlarımıznerede
145 can 1 yıldır bulunamadı sayın bakanlarım @drfahrettinkoca @MahinurOzdemir @AliYerlikaya @adalet_bakanlik @mehmetozhaseki kayıp canlarımız için çalışmalar yapılmasını istiyoruz@Emlkbnkkatliami @BurcuOzkaya21 @BurcinAtilgan @nurgul22 @saitbeysitesi pic.twitter.com/E8wA7sABJd— DEMAK (@DEMAK_23) February 12, 2024
‘Her reddedilen önergede bu aileler yeniden 6 Şubat’ı yaşadı’
DEMAK’ın elinde toplam 145 kayıp dosyası olduğunu söyleyen Kaban “Her geçen gün yeni kayıp başvuruları devam ediyor” diyerek başvurulardan 38’inin çocuk olduğunu söyledi.
Yedi asil üyesi bulunan dernek arama çalışmalarının daha kapsamlı olması için Hatay milletvekilleri ile görüştü, Meclis’te deprem komisyon kurulması için önerge verilmesini istedi. Kaban “Fethi kabirlerin tekrar yapılması, adli tıbbın hızlandırılması, DNA testlerinin hızlanması, devlet hastanesi, akıl ve ruh hastaneleri, sevgi evleri, yaşlı bakım evleri ve molozların tekrar taranmasını” talep ettiklerini ve beş farklı bakanlığın konuyla ilgili araştırma yapmasını istediklerini belirtti.
Konuyu Ekim sonu Meclis’e taşıyan DEM Parti kaybolan yurttaşların bulunmasına dair araştırma önergesi verdi ancak önerge oy çokluğuyla reddedildi.
Verilen üç önergenin de reddedildiğini hatırlatan Kaban “Her reddedilen önergede bu aileler yeniden 6 Şubat’ı yeniden yaşadı, bir kez daha molozların altına gömüldü” dedi.
En çok kayıp başvurusu olan il Hatay
DEMAK’a depreme Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da kaybolanların yakınları başvurdu. Ancak en çok kayıp dosyası olan il Hatay. Öyle ki depremde yerle bir olan Rönesans Rezidans’ta 53 kayıp var.
Rönesans kayıp yakınlarından Suna Aydın 36 yaşındaki kızıyla iki torununu arıyor. 10Haber’in ulaştığı Aydın Rönesans Rezidans enkazının tekrar aranması için Valiliğe başvurdu, ancak geri dönüş alamadı.
Suna Aydın depremin yıldönümünde Rezidans’ın enkazının başına gitmek istediğini, ancak enkazın yerinin değiştirildiğini söyledi. Enkazın taşındığı yeri öğrenmek için Valiliğe yeni başvuru hazırladığını aktaran Aydın “Rönesans rezidans mağdurları olarak enkazın yerini öğrenmek istiyoruz. Kendi paramızla kepçe alır ararız” dedi.
‘Yalnızca bir gaiplik başvurusu oldu’
Depremin üzerinden bir sene geçmesiyle kayıp yakınlarına gaiplik başvurusu yapma hakkı doğdu. Yasalara göre ölüm ihtimalinin üstünden en az bir yıl geçtiğinde kaybolan kişinin yakınları mahkemeye başvurup gaiplik belgesi alabiliyor. Bunun için mahkeme kararı gerekiyor. Ancak aileler başvurmazsa süreci devlet başlatmıyor.
DEMAK Başkanı Selahattin Kaban “Başvuran ailelerden şu ana kadar yalnızca bir gaiplik başvurusu oldu” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Özdemir Göktaş’ın “1912 çocuğumuzdan birinin bile kayıp olması durumunun söz konusu olmadığını tekrar ilan ediyorum” açıklamasının ardından bakanlıktan birçok kez randevu talep ettiğini söyleyen Kaban “Hiç geri dönüş alamadım. Talebimizi yenilemeye devam edeceğiz” dedi.