Geceye katılan ünlüler, tartışmalı temalar, birbirinden ilginç kostümler... Met Gala çok uzun zamandır moda dünyasının en prestijli etkinliği. Oysa bir bağış gecesi. Ama herkes katılamıyor. Ancak davet edilmeniz gerekiyor. Peki, nedir bu Met Gala'nın olayı? 10 Haber beş maddede anlatıyor.

O geceye davet edilmek bile başlı başına bir olay. Davet listesinde yer almak bir tür statü göstergesi. Tabii sonrası da var. Birbirinden ünlü modaevleri ve tasarımcılar o gece için gece gündüz çalışıyor. Yıldızlar en dikkat çekici görünümleriyle kırmızı halıda yürüyüp poz veriyorlar. Sonrası?

İçeride neler oluyor bilemiyoruz ancak bahsettiğimiz bu ritüellerin hepsi New York’taki Met Gala etkinliğinde gerçekleşiyor. Moda dünyasının en prestijli etkinliği 1948’ten beri düzenleniyor ancak dünya çapındaki bu ününü eski Vogue editörü Diana Vreeland’ın New York’taki ünlü Metropolitan Müzesi’nin içindeki Kostüm Enstitüsü’ne bıraktığı mirasına borçlu. Modern zamanlara uyum sağlaması ise Vogue’un bir sonraki editörü Anna Wintour’un başarısı. 1995’te görevi üstlenen Wintour sayesinde Met Gala, moda dünyasının baş tacı kabul edilen bir etkinliğe dönüştü.

Geceye katılan ünlüler, tartışmalı temalar, birbirinden ilginç kostümler… Met Gala çok uzun zamandır moda dünyasının en prestijli etkinliği. Peki, nedir bu Met Gala’nın olayı?

Nedir bu Met Gala?

En temel anlamıyla, bir hayır etkinliği ancak elbette bundan çok daha fazlası. Metropolitan Sanat Müzesi’nde düzenlenen Met Gala’nın amacı müzenin modaya, sanata ve kültür mirasına olan bağlılığını göstermek ve aynı zamanda müzeye maddi destek sağlamak. Zamanı da etkinliğin gerçekleştiği mekan da yıllardır aynı. Her mayıs ayının ilk haftası gerçekleşen etkinliğe moda endüstrisi ve Hollywood’un ünlü isimleri davet ediliyor.

Ekinliğin arkasındaki esas isim ise Vogue genel yayın yönetmeni Anna Wintour.  Wintour, 1995’den itibaren bu etkinliğin baş sorumlusu olarak davetlileri ve gecenin detaylarını belirliyor. Listede moda, politika, spor, teknoloji alanından birçok önemli isim katılabiliyor. O sene öne çıkan ünlülerden ve ekinliğin müdavimlerinden oluşan gizli bir davet listesi var. Wintour isterse siz Met Gala’da boy gösterebilirsiniz, yoksa sosyal medyadan geceyi takip etmekle yetinmek durumundasınız. Wintour bir kere katıldığı bir televizyon programında etkinliğe asla davet etmeyeceği isim sorulduğunda Donald Trump yanıtını vermişti.

Met Gala’da yardım paraları nasıl toplanıyor?

Etkinlik her yıl çeşitli sponsorlar tarafından finanse ediliyor. Bu senenin baş sponsorlarının Fendi, Condé Nast ve Chanel olduğu duyuruldu. Hayır için toplanan paranın kaynağı ise astronomik fiyatlara satılan bilet ve masa satışlarından geliyor. The New York Times’a göre bu yıl bir bilet fiyatı 50 bin dolar, masalar ise 300 bin dolardan başlıyor.

Bu arada zengin olmanız, bu etkinliğe katılabileceğiniz anlamına gelmiyor. Met Gala, para verip bilet alınabilecek bir etkinlik değil. Davetlilerin popüler, başarılı ve o yılın öne çıkan isimleri olması gerekiyor. Ve evet, burada da son söz Anna Wintour’un. Yayın yönetmeni ve Vogue ekibi her konuğu onaylıyor.

2023 Met Gala’nın teması nasıl belirleniyor?

Met Gala’nın en önemli özelliği konukların her sene belirlenen tema etrafında giyinerek geceye katılması. Tema yıl sonunda ortak bir açıklamayla duyuruluyor. Bu zamana kadar modacıların onuruna, Amerika’nın moda tarihine ya da teknolojiye dair temalarla gerçekleşti. 2023 yılı ise 2019’da hayatını kaybeden ünlü modacı Karl Lagerfeld’in 65 yıllık moda kariyerini şekillendiren estetik algısına odaklanıldı. Bu senenin teması, tasarımcının hayal gücüne ve yaratıcılığına bir saygı duruşu olarak görülebilecek bir başlığa sahip: ‘Karl Lagerfeld: Bir Güzellik Çizgisi/ Karl Lagerfeld: A Line of Beauty.’

Tabii bu tema, herkesi aynı şekilde mutlu etmedi. Zira tasarımcı tartışmalı geçmişiyle bilinen bir isim. Daha önce ırkçı, cinsiyetçi, homofobik açıklamalarda bulundu, taciz iddiaları olan arkadaşlarını savundu. Lagerfeld ayrıca Hollywood’un başlattığı MeToo (‘ben de’ etiketiyle maruz kaldıkları cinsel taciz ve şiddeti sosyal medyada ifşa etme hareketi) hareketine de karşıydı.

Kim Kardashian bu seneki etkinliğe incilerle kaplı Schiaparelli marka elbisesiyle katıldı. Fotoğraf: Twitter

2023 Met Gala’ya kimler katıldı?

Ünlüler bir marka tarafından galaya davet edilirse, o markadan kıyafet giymek zorundalar. Bu yazılı olmayan bir kural. Dolayısıyla günün sonunda her ünlünün ve markanın birbirlerinin reklamını yaptığı bir etkinlik Met Gala.

Davetlilerin hangi sırayla ve saat kaçta giriş yapacakları da önceden planlanıyor.  Kırmızı halıda yürüme sırası aynı zamanda bir prestij belirtisi. Geçmişte, Beyoncé son giriş yapmasıyla ünlüydü. Son iki yıldır geceye katılmayan Beyonce’nin bu görevini bu sene Rihanna üstlendi. Ünlü şarkıcı upuzun ve katmanlı beyaz bir elbiseyle geceye assolist girişi yaparak katıldı.

Anna Wintour’un yanı sıra etkinliğin her sene değişen ev sahipleri oluyor. Bu senenin resmi ev sahipleri Penélope Cruz, senarist Michaela Coel, şarkıcı Dua Lipa ve tenisçi Roger Federer’di. Kim Kardashian, Pete Davidson, Pedro Pascal, Doja Cat, Jared Leto, Naomi Campbell, Billie Eilish, Robert Pattinson, Kristen Stewart, Michaela Coel, Florence Pugh, Nicole Kidman, Kylie&Kendall Jenner, Villa Davis, Margot Robbie, Lizzo, Taika Waititi bu senenin konuklarından bazılarıydı.

Met Gala bitti ama ya sonrası?

Met Gala’nın tüm olayı kırmızı halı gibi görünse de aslında etkinlik bununla sınırlı değil. Temaya bağlı olarak Metropolitan Sanat Müzesi’nde devam eden bir de sergi var. Seçkide, Karl Lagerfeld’in 150’den fazla orijinal işi sergilenecek. 5 Mayıs-16 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında açık olacak sergiye ek olarak bir de ‘Karl Lagerfeld: A Line of Beauty’ adlı bir kitap yayınlanacak.

Met Gala’dan yıldızlar ve kıyafetler geçidi