1 Mayıs cilvesi ya da rastlantının böylesi: Met Gala modacının bayramı!

Tüm dünyada 1 Mayıs işçi bayramı olarak kutlana dursun, New York'ta Metropolitan Müzesi’ne bağış toplamak için düzenlenen Met Gala da bugün gerçekleşecek. Gözler de kırmızı halıya çevrilecek. Lakin etkinliğin bu seneki teması Karl Lagerfeld olarak seçilince tartışmalar da aldı başını yürüdü.

Kültür Sanat 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Moda dünyasının heyecanla beklediği o gece nihayet geldi çattı. Metropolitan Sanat Müzesi’nin Kostüm Enstitüsü’nün yıllık yardım etkinliği olan Met Gala, her yıl mayıs ayının ilk pazartesi günü gerçekleşiyor. Etkinliğin temel amacı Metropolitan Müzesi’ne bağış toplamak  olsa da herkesin gözü kırmızı halı töreninde.

Etkinlik her sene önceden belirlenmiş bir tema etrafında şekilleniyor ve konukların bu temaya uygun şekilde giyinmeleri bekleniyor. Bu arada bu özel geceye katılmak öyle kolay değil. Geceye kimlerin katılacağı, kimin nereye oturacağı bile önceden belli. Hepsi Vogue Genel Yayın Yönetmeni Anna Wintour’un kontrolünde…

Lagerfeld, tartışmalı bir kişilik

Bu senenin teması ‘Karl Lagerfeld: Bir Güzellik Çizgisi/ Karl Lagerfeld: A Line of Beauty’ olarak duyuruldu. 2023 Met Gala’da konuklar ünlü modacı Karl Lagerfeld’ın tasarımlarına ve sanatçı kimliğine saygı duruşunda bulunacaklar. Tema geçen kasımda duyuruldu ve o zamandan beri sular durulmuyor.

Zira 2019’da hayatını kaybeden modacı Lagerfeld, moda endüstrisinde saygın bir konumu olsa da özellikle kadınlara yaklaşımı nedeniyle tartışmalı bir kişilik. Modacının geçmişi, kadın bedenine yönelik ötekileştirici söylemler ve cinsel saldırı suçları bulunan bir faile destekleriyle dolu. Irkçı söylemleri, homofobik açıklamaları da daima tartışıldı. Tüm bunlar yetmediyse Lagerfeld’ın MeToo hareketine (‘ben de’ etiketiyle maruz kaldıkları cinsel taciz ve şiddeti sosyal medyada ifşa etme hareketi) karşı olduğunu da ekleyelim.

2019 Met Gala’dan Penelope Cruz. Oyuncu, bu seneki etkinliğin ev sahiplerinden biri.

Pek çok sosyal medya kullanıcısı bu seneki temayı eleştirdi, moda camiasının iki yüzlülüğünü topa tuttu. Ancak tüm bu eleştiriler eşliğinde Karl Lagerfeld temalı gece geldi çattı. Tema ne kadar tartışılırsa tartışılsın tüm ilgiyi çekmeyi hala başarıyor. Bu nedenle herkesin gözü bugün gerçekleşen etkinlikte…

Herkesin gözü galadan gelecek fotoğraflarda

Met Gala’ya bu sene Wintour ile birlikte Penelope Cruz, Dua Lipa, Michaela Coel ve Roger Federer ev sahipliği yapacak. Tüm bu ünlü isimler kırmızı halıda arz-ı endam edip sosyal medya hesaplarında gecenin fotoğraflarını paylaşacak. Ancak bütün bir yılın nefesler tutularak beklenilen etkinlik bununla sınırlı kalmayacak.

Ayrıca Karl Lagerfeld’in 150’den fazla orijinal görünümünü içeren bir sergi de Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenecek. 5 Mayıs-16 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında açık olacak sergide tasarımcının 1950’lerden 2019’daki son koleksiyonlarına kadarki yaratıcı çalışmaları yer lacak. Ayrıca mayıs ayında ‘Karl Lagerfeld: A Line of Beauty’ adlı bir kitap da çıkacak.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.