Yılın en şık daveti: Tek kişilik bilet 75 bin dolardı

Modanın en prestijli daveti Met Gala New York şehrindeki Metropolitan Müzesi'nde verildi. Meraklılarının YouTube'dan canlı da izlediği galada her yıl olduğu gibi kadınlar son derece ilginç giysileriyle dikkat çekti. Gecenin teması doğaydı.

Popüler 6 Mayıs 2024

Amerika’nın New York kentindeki önemli müzelerden biri Metropolitan adını taşıyor. Şehrin ünlü Central Park’ının kenarındaki bu müzenin içinde birbirinden değerli binlerce eser var. Müzenin önemli koleksiyonlarından biri de modayla ilgili ve bu koleksiyonu ayakta tutan bir de enstitü var: Kostüm Enstitüsü.

İşte her yıl, moda dünyasının önemli dergisi Vogue’un hakkında filmler yapılacak kadar efsanevi genel yayın yönetmeni Anne Wintour geliri bu enstitüye bırakılan bir ‘Gala gecesi’ düzenliyor. Bu gala o kadar önemli bir statü sembolü ki, buraya davet edilmek Amerikalı pek çok zengin ve ünlünün hayattaki önemli gayelerinden biri.

Galada giysilerin teması doğaydı ama çıplaklık da yok değildi. İşte böyle giysiler tercih edenlerden üçü: Soldan itibaren Rita Ora, Doja Cat ve Kylie Minogue.

Galaya katılmak da ucuz değil. Bu sabaha karşı saatlerinde yapılan galada 10 kişilik bir masa 350 bin dolara ‘satıldı.’ Tek kişilik bilet fiyatı ise bir iddiaya göre 75 bin doları buluyordu.

Met Gala yalnızca moda dünyasının değil bütün zenginlerin radarında. Üstelik ‘neyse parası veririz’ diyerek katılmak mümkün değil. Yazılanlar doğruysa Amazon’un sahibi Jeff Bezos ve nişanlısı Lauren Sanchez davete katılmak isteyince gecenin ev sahibi Anna Wintour şart koşmuş; giyim zevkini beğenmediği için Sanchez’in kıyafetini kendisi seçmek istemiş.

Gala, siz bu haberi okurken yapılmış ve bitmiş olacak ama dilerseniz aşağıdaki YouTube videosundan, gala için yapılan canlı yayının kaydını izleyebilirsiniz. Haberimizi erken saatlerde okuyorsanız, canlı yayının bir bölümüne denk gelmiş de olabilirsiniz.

Dünyanın en zenginlerinden olmanın bile katılmaya yetmediği bu Met Gala’nın özelliği nedir ki kişi başına 75 bin dolar (yaklaşık 2,5 milyon lira) ödemeyi kabul etseniz bile “zevksiz” olduğunuz için geri çevrilebiliyorsunuz?

Fotoğraf: Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü

Statü sembolü

Zenginlik sahip olduğunuz para miktarını, statü ise onu nasıl harcadığınızı gösterir. Met Gala’ya giriş bileti ise size iki sıfat kazandırır: Zevkli ve cömert.  “Zevkli,” çünkü moda dünyasının en güçlü ismi Anna Wintour davetli listesini bizzat oluşturuyor. “Cömert,” çünkü katıldığınız bu davet Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü için düzenlenen bir yardım ve bağış toplama etkinliği.

Anna Wintour Met Gala’nın tartışmasız patronu

CBS MoneyWatch’ın haberine göre davetliler bu yılki galaya giriş ücreti olarak  75 bin dolar ödeyecek. Geçen yıl bu rakam 50 bin dolardı. Enflasyon Met Gala’yı da etkilemişe benziyor. 10 kişilik toplu masanın fiyatı 350 bin dolardan başlıyor.

Met Gala’nın marka değerini yükselten isim kuşkusuz Vogue’un patronu Anna Wintour. Wintour 1995’ten beri davete ev sahipliği yapıyor ve o günden beri onsuz bir Met Gala düşünülemiyor.

Temasına bakılırsa bu gece “masal gibi” bir Met Gala’ya şahit olacağız

Bütün bu telaş tek gece için mi derseniz, tam olarak değil. Gala işin pırıltılı yüzü, işin bir de sergi tarafı var. Metropolitan Sanat Müzesi Kostüm Enstitüsü her sene bir tema etrafında geniş bir sergi hazırlıyor. Bu yılın başlığı ‘Uyuyan Güzeller: Yeniden Uyanan Moda’. Davetliler davete temaya uygun olarak seçilen bir kıyafet koduna göre giyinerek katılıyor. 2024 için belirlenen kod ‘Zamanın Bahçesi’. Ondan sonrası davetlinin ve terzisinin hayal gücüne, zevkine, cesaretine kalmış.

Alexander McQueen’in Bahar 2011 koleksiyonundan bir parça da sergide yer alıyor

Gala bir gece, sergi eylüle kadar

Sergide Kostüm Enstitüsü’nün daimi koleksiyonundan alınan yaklaşık 250 nadir parça yer alıyor. 400 yılı aşkın moda tarihine yayılan parçalar arasında Schiaparelli, Dior, Givenchy gibi büyük isimlerin tasarımları var. Charles Frederick Worth’un 1877 tarihli balo elbisesi gibi bir daha giyilemeyecek kadar kırılgan bazı giysiler de video animasyonu, ışık projeksiyonu, yapay zeka ve diğer duyusal uyarım biçimleriyle sergilenecek. Sergi 10 Mayıs-2 Eylül 2024 arasında New York Metropolitan Müzesi’nde görülebilecek.

Kim Kardashian bu yıl da galanın davetlisiydi ve bir kez daha aşırı sıkı bir korseli giysi tercih etmişti.

Tekrar geceye dönelim… Etkinlikten önceki akşama kadar davetli listesi çok gizli tutuluyor. Ancak Beyoncé, Lady Gaga, Madonna, Rihanna gibi isimler geceye düzenli katılıyor.

Anna Wintour daimi ev sahibi, her yıl ona eşlik eden eş ev sahipleri oluyor. Bu yıl Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez, Zendaya Met Gala’nın diğer ev sahipleri. Gecenin onur konukları Loewe kreatif direktörü Jonathan Anderson ve TikTok CEO’su Shou Zi Chew.

Türkiye saatiyle 00.30’da kırmızı halı geçişiyle başlayan geceyi dört yıldır online yayın yapan Vogue’un YouTube kanalından izlemek mümkün. Temanın belirlenmesi, açıklanması, kimin geceye nasıl hazırlandığı, kırmızı halı geçişi, ertesi gün dedikoduları… Met Gala bir gece olsa da, haberleri bütün yıl sürüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.