Eskisi mi yenisi mi karar sizin: Jeff Bezos, Ay’a iniş aracının yeni modelini gösterdi

Amazon'un sahibi ABD'li milyarder Jeff Bezos'un özel uzay şirketi Blue Origin, NASA'nın Ay'a iniş aracının son tasarımını dünyaya sundu. Ne var ki bu yeni tasarımın, şirketin ilk olarak 2019'da sunduğu gösterişli modellerin gerisinde kaldığı düşünülüyor.

Bilim Teknoloji 1 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Blue Origin'in kurucusu Jeff Bezos, arkasına Blue Moon Mark 1 iniş aracını alarak NASA Yöneticisi Bill Nelson ile el sıkışırken.

NASA yöneticisi Bill Nelson ve Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, geçen hafta sosyal medya paylaşımlarında, şirketin esas vizyonundan çok daha farklı görünen parlak bir yapı olan Blue Moon Mark 1’in son modelini gösterdi.

İnternet kullanıcılarıyla paylaşılan görüntüdeki aracın uzaya uçması beklenmiyor. Uzaya çıkacak aracın neye benzeyeceğini de hâlâ bilmiyoruz. Bilim teknoloji ağırlıklı yayın yapan Ars Technica sitesi, bunun sadece bir maket olduğunu vurgulamakla birlikte, Blue Origin’in önceki iniş araçlarının potansiyel versiyonlarıyla ve özellikle de 2019’da tanıtılan ilk Blue Moon modülü tasarımıyla karşılaştırıldığında bu beyaz ve altın sarısı rengindeki maketin çok geride kaldığını belirtiyor.

Blue Origin’in kurucusu Jeff Bezos, 9 Mayıs 2019’daki lansman sırasında Blue Moon prototipinin önünde duruyor. Fotoğraf: Blue Origin

Her ne kadar çoğu kişi 2019’daki modele övgüler döşese de o iniş aracının NASA’yı etkilediği pek söylenemez. Zira ajans 2021 yılında Blue Origin’i es geçerek ABD’li milyarder Elon Musk’ın özel uzay şirketi SpaceX ile Ay’a yapılacak görev için İnsan İniş Sistemi aracı inşa etmesi için çok özel ve kritik bir sözleşme imzaladı. Takdir edersiniz bu sözleşme, Bezos ve Musk arasında “kan davası” diyebileceğimiz türden bir anlaşmazlık çıkardı.

Bezos öfkesini mahkemeye taşıyarak da gösterdi ancak NASA onun da gönlünü almayı başardı. Zira ajans, Mayıs 2023’te ikinci İnsan İniş Aracı için bir sözleşme de Blue Origin ile imzaladı. O zaman NASA’nın sanatçı izlenimiyle yayınladığı iniş aracı modeli de şöyle:

Bu arada Bezos her ne kadar yaygara koparmış olsa da NASA’nın SpaceX ile daha çok iş yapma isteği, istatistiklere bakılınca daha net bir şekilde anlaşılıyor. SpaceX henüz Starship uzay aracını başarılı bir test uçuşundan geçiremedi. Ancak tüm özel şirketler içinde insanlı Artemis mürettebatını Ay’a götürüp getirme ihtimali en yüksek şirket de yine SpaceX. Şirket bu yılın başından beri 77 roketini uzaya gönderdi. Şirket bu yılı toplamda 100 roket göndermeyle tamamlamayı planlıyor.

Ama şirketin gelecek yıl için kurduğu plan ise çok daha iddialı: Ayda 12 tane, yıl boyunca da toplamda 144 tane Falcon roketini uzaya göndermek. Yani kabaca her 2,5 günde bir roket fırlatmayı amaçlıyor. Diğer şirketler her ne kadar SpaceX’e yetişmeye çalışsa da bu verilere henüz yaklaşabilen bir şirket yok.

Ay aracı inşa etmek elbette ki zor bir iş, bunun bir maketini altı aydan daha kısa bir sürede tamamlamak da büyük bir başarı. Ancak Futurism son modeli öylesine beğenmemiş olacak ki haberini şu sözlerle bitiriyor: “Blue Origin’in Blue Moon iniş aracını mükemmelleştirmek için en azından 2020’nin sonuna kadar vakti olması büyük şans gibi, çünkü NASA’ya gösterdiği modele bakılırsa henüz buna hazır değil.”

Blue Origin'in BE-4 roketinin motoru test sırasında infilak etmişBlue Origin’in BE-4 roketinin motoru test sırasında infilak etmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.