Pink Floyd üyeleri ve Sony Music grubun müzik kataloğunun satışı hakkında anlaşmaya vardı. Rock efsanesinin tüm kataloğu 400 milyon dolara satıldı. Geçen ay bu rakamın 500 milyon dolar seviyesinde olacağı konuşuluyordu.

Bruce Springsteen, Elton John, Michael Jakson, Queen derken şimdi de Pink Floyd’un müzik kataloğu bir yapımcı şirketin oldu. Uzun süredir devam eden görüşmelerde Roger Waters ve David Gilmour’un da ikna olması üzerine Sony Music grubun müzik kataloğunun sahibi oldu. Geçen ay 10Haber’de duyurduğumuz görüşmelerde telaffuz edilen rakam 500 milyon dolarken taraflar bunun altında bir fiyata, 400 milyon dolara anlaşmaya vardı.

İlk olarak Financial Times tarafından duyurulan ve Variety tarafından da teyit edilen anlaşma grubun ‘Dark Side of the Moon’, ‘The Wall’, ‘Wish You Were Here’, ‘Animals’ ve ‘Piper at the Gates of Dawn’ gibi klasik albümlerini kapsıyor. Anlaşma bugüne kadar kadar yapılmış benzeri sözleşmelerden biraz farklı. Michael Jackson veya Queen’in haklarını 1.2 milyar dolara satın alan şirket bu markaya dair her hakka sahip olurken Pink Floyd’da şarkı yazarlarının yani grubun tüm üyelerinin bir takım yasal hakları devam edecek.

‘İçinde bulunduğumuz çamur banyosundan kurtulmak istiyorum’

Sony müzik 400 milyon dolar karşısında Pink Floyd’un kataloğunda yer alan şarkı isimlerinden veya hikâyelerinden yola çıkarak sinema, tiyatro ya da müzikal üretebilecek. Ancak eser üreticisi olarak grup üyelerinin de isim üzerinde hakkı devam edecek.

David Gilmour ve Roger Waters arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yıllardır çözüme kavuşturulamayan satışın gerçekleşmesinden taraflar memnun. Geçen ay yeni albüm yayınlayan David Gilmour konu hakkında yaptığı bir açıklamada “Bu satışla finansal açıdan ilgilenmiyorum. Sadece uzunca bir süredir içinde bulunduğu çamur banyosundan kurtulmak açısından ilgileniyorum” dedi.

Pink Floyd’u Ukrayna ve Filistin söylemleri mi yaktı?

Pink Floyd’un müzik kataloğunun satışına dair ilk haberler iki yıl öncesine dayanıyor. Başta Variety olmak üzere pek çok mecrada yer alan haberlerde 1 milyar dolara yakın rakamlar konuşuluyordu. Ancak sonrasında çıkan haberlerde Roger Waters’ın Ukrayna’nın işgalinde Rusya’yı haklı bulması ve İsrail aleyhindeki söylemleri sürecin birkaç kez tıkanmasına neden oldu. Hatta basında yer alan haberlere göre Roger Waters’ın bu söylemleri kataloğun değer kaybetmesine de neden oldu. Ancak bugüne kadar yapılan tek resmi teklifin 400 milyon dolar olması ve satışın da bu rakama gerçekleşmesi bu haberlerin iddiadan öteye gidememesine yol açıyor.

Sony’den Pink Floyd’a albüm kataloğu için 500 milyon dolarlık teklif

David Gilmour Türkiye’den aldığı cümbüşle aşka geldi

David Gilmour’dan bir aile albümü

Plak şirketi İsrail’in soykırım yaptığını söyleyen Roger Waters’ın anlaşmasını feshetti

Ay’ın karanlık yüzü 50 yaşında: Çok yaşa Pink Floyd

İnsanlık yarım yüzyıldır “keşke burada olsaydın” diyor