Ay’ın karanlık yüzü 50 yaşında: Çok yaşa Pink Floyd

Pink Floyd'un efsane albümü 'Dark Side of the Moon' tam 50 yaşında. Roger Waters bu özel albümü müzikseverlerle yeniden buluşturmak için kolları sıvadı. Albümün vermek istediği mesajın geride kalan 50 yılda pek de iyi anlaşılamadığını düşünen Waters, efsane çalışmayı yeniden yorumladı.

Kültür Sanat 23 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Roger Waters, 50. yılını kutlayan 'Dark Side of the Moon'a yeni bir yorum kattı.

Pink Floyd olmadan 20. yüzyılın kültür tarihi yazılamaz. İngiliz topluluğun tarihe bu denli damga vurmasına neden olan albümlerinden biri de kuşkusuz ‘Dark Side of the Moon’. 1 Mart 1973 yılında yayınlanan albüm üzerinden tam 50 yıl geçti. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre ‘Dark Side of the Moon’ albümündeki şarkılar günümüzde de dünyanın herhangi bir yerinde mutlaka çalınıyor. Daha net bir rakam verelim albüm tam 700 hafta boyunca aralıksız bir şekilde Billboard 100 listesinde kalmayı başardı. Bu da demek oluyor ki 1973 yılında yayınlanan albüm 1987’ye kadar aralıksız bir şekilde müzik listesinde yer aldı.

Pink floyd efsanesinin kökleşmesinde büyük paya sahip olan albüm 50. yılında yeniden plak formatında müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 10 şarkıdan oluşan albüm, Roger Waters’ın insiyatifiyle yeni görünümüyle piyasada olacak. Albümdeki şarkılar üzerinde hem grubu temsilen David Gilmour hem de Roger Waters hakka sahip. Dolayısıyla Gilmour’un böyle bir projeye itiraz hakkı bulunmuyor.

Roger Waters, Pink Floyd’un diğer üyeleri David Gilmour, Nick Mason ve Richard Wright’la birlikte ortaya çıkardığı ‘Dark Side of the Moon’ albümünü yeniden yayınlama nedenini de şu sözlerle açıklıyor: “The Dark Side of the Moon’u, mesajının duyulmaması nedeniyle yeniden yayınlamak istedim. Savaş çığırtkanlarının albümü ilk yayınladığımızda mesajı almadıklarını fark ettim ve belki de yeniden kaydetmeliyim diye düşündüm. Bir nevi 1973’te yapılan o harika kayda da bir saygı duruşu olsun istedim”

Pink Floyd grubunun kurucularından biri olan Roger Waters, ‘Dark Side of the Moon’ albümünde yer alan ‘Money’, ve ‘Breath’ gibi şarkıların sözlerini yaşının getirdiği yeni bir bakış açısıyla ve orijinalindeki felsefi, sosyal ve politik temalara vurgu yaparak yeniden kaydettiğini açıkladı. Dün itibarıyla müzikseverle buluşan bu yeni yorumun çıkışı da albümün en sevilen şarkılarından biri olan ‘Money’ ile gerçekleşti. Waters, geçen yıl da grubun bir diğer efsane şarkısı olan ‘The Wall’ı alışılmışın dışnda bir yorumla yeniden piyasaya sürmüştü.

Pink Floyd’un saykedelik orkestrasyonlarının daha ham ve bir o kadar farklı yorum kazanan şarkıyı grubun hayranları başta biraz yadırgayabilir. Waters da bunun farkında olmalı ki yaptığı açıklamada “yaratıcı, dokulu ve müzikal açıdan zengin bir yapı” vaat ettiğini söylüyor. Elbette nihai karar müzikseverlerin olacak. Ancak ‘The Wall’ örneğinden yola çıkacak olursak grubun o bilindik ruhundan farklı bir sese Floydianların tepkisinin pek de olumlu olacağını söylemek zor. Albüm, bir bütün halinde 6 Ekim tarihinde plak formatında dinleyiciyle buluşacak.

 

Pink Floyd'da siyasi çatlakPink Floyd’da siyasi çatlak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.