Cumhuriyet Halk Partisi'nin Hatay adayı krizi, mevcut aday ve belediye başkanı Lütfü Savaş'ın 'Öyleyse bağımsız aday olurum' çıkışıyla sona erdi, günlerce Lütfü Savaş'a alternatif arayan parti bu resti görmedi, Savaş CHP adayı olarak bildirilecek.

Siyasi partiler açısından bugün yerel seçime katılıp yarışacak adaylarını Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmenin son günü. Belediye başkanlıklarından belediye meclisi üyeliklerine yüzbinlerce adayın yarışacağı seçim için partilerde aday belirleme çalışmaları aylardır devam ediyor. Bazı partiler işlerini son güne, hatta son dakikaya bıraktı, bazı partiler ise günler öncesinden listelerini hazırladı, bugün mesai saati bitmeden YSK’ya sunacak.

Aday belirleme çalışmalarını son dakikaya kadar sürdüren partilerin başında Cumhuriyet Halk Partisi geliyor. Ama CHP’de bu işlerin son güne kalması, biraz da CHP’nin kendisinden kaynaklandı.

Geçen yıl yaşanan 6 Şubat depremlerinde en ağır hasarı alan kentlerin başında Hatay geliyor. Bu kent, büyükşehir olarak CHP tarafından yönetilen bir yerdi ve Hatay’ın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş depremin ilk gününden beri ağır eleştiri altındaydı. Ama partisi bu eleştirilere fazla kulak vermedi, Lütfü Savaş’ın Hatay’da yeniden aday gösterildiği haftalar önce ilan edildi.

Fakat 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Hatay’da Lütfü Savaş’a yönelik protestoların yoğunluğu, CHP yönetimini tereddüte düşürdü, ‘Acaba daha iyi bir aday bulabilir miyiz’ arayışları başladı. Bu arayışlar doğal olarak partinin aday olarak ilan ettiği Lütfü Savaş’ın tepkisini çekti. Ama parti yönetimi bu tepkileri çok da ciddiye almadı.

Özgür Özel, Hatay adayı Lütfü Savaş için ‘Kötünün iyisi’ demeye getirdi

Bir noktadan itibaren CHP’nin Hatay’da ilan ettiği Lütfü Savaş’ın yerine daha iyi bir aday araması alenileşti, kamuoyu önünde yapılır oldu. Örneğin sivil toplum eylemcisi ve şarkıcı Haluk Levent, kendisine CHP’den Hatay adaylığı teklifi geldiğini ama kendisinin reddettiğini açıkladı. Sadece o da değil; aslında CHP’den İstanbul’un Şişli ilçesine belediye başkan adayı olmak için başvurmuş ama bu başvurusu kabul görmemiş olan Aylin Kotil de kendisine Hatay Büyükşehir Başkan adaylığı teklifi yapıldığını ama kendisinin bu teklifi anında reddettiğini öne sürdü. Bütün bunlar sosyal medya dahil kamuoyunun önünde yaşandı.

CHP’nin genel başkanı Özgür Özel de bir noktada Lütfü Savaş’ın yerine başka bir aday aradıklarını açıkça söyledi. Hem de bir kez değil, defalarca söyledi.

Daha dün sabah NowTV canlı yayınına katıldı Özgür Özel ve aynen şunları söyledi:

“Biz Hatay’da yaşananları çok dikkatli analiz ediyoruz. Hatay’da beş anket yaptık. Son ana kadar en doğru adayı belirlemek için anketi yaptık. Cumartesi günü gece anket yaptık. Birazdan Lütfü Savaş’la da konuşacağım, elimizdeki anketi Lütfü beyle de paylaşacağım. Anket Lütfü Bey’in onayıyla alternatif geliştirdiğimiz durumda seçimi alacağımızı gösteriyor. Bu şekilde davranmaz, Hatay’ın sesini duymazsak biraz sıkıntıya gireceğimizi gösteriyor.”

“Hatay İttifakı’na ihtiyaç var” diyen Özel “Hatay ittifakı kurulmazsa Cumhur İttifakı’nın adayı şans yakalayacak. Biz Hatay ittifakını kurmak için sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bunun için 36 saatimiz var önümüzde” dedi.

Özgür Özel’den Hatay ve Gökhan Zan çıkışı: Alternatif arayışı içindeyiz

Özgür Özel bu canlı yayının ardından sabah 10.40’da partisinin genel merkezinde Lütfü Savaş’la bir araya geldi. Özel’in elinde bir alternatif isim de var mıydı bilinmiyor ama bu görüşmede ne isteyeceğini zaten TV yayınında ilan etmişti: Amacı Lütfü Savaş’ın ‘Ben adaylıktan Özgür Beyin söylediği isim lehine çekiliyorum’ demesini sağlamaktı.

Oysa Lütfü Savaş hiç de öyle bir havada değildi. Özgür Özel’i Genel Merkez’e gelişinde kapıda Lütfü Savaş’ın taraftarları karşıladı zaten. CHP’nin Hatay’daki il başkanı ile ilçe başkanları da Savaş’a destek için genel merkezdeydi. Partiye, ‘Savaş adaylıktan çekilirse eylem yaparız’ mesajı veriyorlardı.

Görüşmenin Özgür Özel’in istediği gibi gitmediği, 1 saate yakın süren görüşmenin ardından Lütfü Savaş’ın yaptığı açıklamadan belliydi. Savaş, kapıda biriken taraftarlarını işaret ediyor, “Yarın çok daha büyük bir mitingle açıklamalarımız olacak. Şu an daha fazla bir şey söylemek doğru olmaz. Yarın Hatay halkıyla hep birlikte ne yapacağımızı paylaşacağız. Hatay halkıyla beraber olmaya devam edeceğiz. Hatay halkı hakkında en hayırlısına karar vereceğiz merak etmeyin” diyordu.

Savaş, ‘CHP beni aday yapmazsa bağımsız aday olurum’ demeye getiriyordu. Bu, bir çeşit restti. Partisinin aday açıklama toplantısında adı duyurulmayan, CHP’nin tanıtım filminde yer almayan Savaş, aday belirlemenin son gününde CHP’ye ‘Ya beni aday yapın ya da ben bağımsız aday oluyorum’ mesajı veriyordu.

Bu reste CHP’nin kurumsal cevabı akşam saatlerinde belli oldu. Partiden bir yazılı açıklama yapıldı. CHP’nin basına servis ettiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Partimizin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı üzerine yapılan son değerlendirmeler sonucunda; il örgütümüzün, ilçe örgütlerimizin, ilçe belediye başkan adaylarımızın talep ve mutabakatları üzerine Lütfü Savaş’ın adaylığının devamına karar verilmiştir.”

CHP’nin Hatay Büyükşehir adayı bu sürecin sonunda kesinleşti.

Yoğun aday belirleme trafiğinin ardından Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş Hatay’a yoluna adaylığı koruyarak çıktı. Nazan Savaş, yoldan fotoğraflarını da ekleyerek “Geliyoruz Hatay” paylaşımı yaptı.

CHP’de Lütfü Savaş muamması: Reklamlarda yoktu, tanıtım toplantısında da yer almadı