CHP’de Lütfü Savaş muamması: Reklamlarda yoktu, tanıtım toplantısında da yer almadı

CHP yerel seçimlerde yarışacak adaylarını tanıttı. Hatay’da adaylığı tartışılan ve CHP’nin tanıtım filminde yer almayan Lütfü Savaş toplantıya da katılmadı. Özel ise 'muhalefete muhalefet etmek iktidarı güçlendiriyor' vurgusu yaptı.

Siyaset 18 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
CHP aday tanıtım toplantısından...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara’da düzenlenen bir toplantıyla 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde göstereceği tüm belediye başkan adaylarını tanıttı. Tartışmalara neden olan Hatay Büyükşehir Belediyesi ve DEM Parti ile ittifak görüşmelerine konu olan İstanbul Esenyurt ilçesi belediye başkan adayları açıklanmadı.

6 Şubat 2023 depremlerinden sonra eleştirilerin yöneldiği Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş CHP’den yeniden aday olacağı söylenmesine rağmen kürsüye çağrılmadı. Hatay ilçe belediyeleri için adaylar sahneye çağrılırken diğer illerde yapıldığı gibi Büyükşehir Belediyesi adayının ismi okunmadı.

Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cemil Tugay ve CHP yönetimindeki 11 büyükşehir belediye başkan adaylarının 10’unun da katıldığı toplantıya Lütfü Savaş’ın katılmadığı görüldü.

CHP lideri Özgür Özel adayları tek tek tanıttı.

Geçen hafta Parti Meclisi’nde (PM) kamuoyu tepkileri üzerine adaylığının çekilmesi gündeme gelen Lütfü Savaş ile ilgili kesin bir karar alınmamıştı.

PM üyelerinin de eleştirilerinin hedefi olan Lütfü Savaş’ın yerine yeni bir ismin aday gösterilip gösterilmemesi konusunda Genel Başkan Özgür Özel’e yetki verilmişti. PM toplantısında söz alan üyelerin büyük bölümü Savaş’ın yeniden aday yapılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

Genel Başkan Özel’in ise yapılan kamuoyu araştırmalarını anımsatarak daha çok oy alma potansiyeli olan bir aday bulunması halinde Savaş’ın değiştirilebileceği mesajı verdiği öğrenilmişti.

Özel’in bu konuda isim önerileri de aldığı ve aday tanıtım toplantısının yapılacağı 18 Şubat’a kadar kararını netleştireceği ifade edilmişti.

PM toplantısından sonra gözlerin çevrildiği bugünkü aday tanıtım toplantısında Hatay Büyükşehir Belediyesi için kimin aday gösterileceği sorusu yanıt bulamadı.

Lütfü Savaş protesto edilmişti

2009’dan beri önce AK Parti, ardından CHP’den belediye başkanı seçilen Lütfü Savaş’ın döneminde yapılan binalar da yıkılmış, Savaş bu nedenle eleştirilmişti. Son olarak 6 Şubat’taki deprem anmasında da Savaş protesto edilmişti. Savaş CHP’nin aday tanıtımı için çektiği reklam filminde de yer almamıştı.

Özel: Sokağın sesine kulak verdik

Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen aday tanıtım toplantısında salona CHP’nin kampanya sloganı “İşimiz gücümüz Türkiye,” “Gücümüzü milletinizden güvenimizi yaptığımız işten alıyoruz” pankartları asıldı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel salona kadın belediye başkanları ile girerek tribünleri selamladı. Özel salonu selamlarken Zülfü Livaneli’nin “Merhaba” şarkısı çalındı.

Özel CHP’nin kalkınma, refah, dayanışma belediyeciliğini önceleyen üç bölüm, 15 alt başlık ve 105 sayfadan oluşan bildirgesini tanıttı.

CHP lideri aday belirleme yöntemlerine dair gelen eleştiriler için “Adaylarımızı belirlerken örgütümüzü dinledik, seçmenimizi dinledik, aday adaylarımızı dinledik, sokağın sesine kulak verdik, kanaat önderleriyle görüştük, partililerimizi görevlendirdik, onların raporlarını aldık, üç bin araştırma yaptırdık, 339 bin tekil anket sonucuyla adaylarımızın belirlenmesi için çok önemli veriler elde ettik” diyen Özel aday gösterilmeyenlerin eleştirel açıklamalarına “üç-beş kişi partiyi tartıştırıyor ama partililiğini kimseye tartıştırmayanlar var” diye yanıt verdi.

Özel konuşmasında önceki yerel seçimde ittifak kurdukları muhalefet partilerine “Muhalefete muhalefetin iktidara yaradığının bilincindeyiz. O yüzden muhalefetle uğraşmayız” mesajı verirken seçmene de “Geçen seçimde saraya itiraz edenler burada, geçen seçimde israf bitsin tasarruf olsun diyenler burada. Geçen seçimin muhafazakar demokratları yine buradan kendi değerlerine saygılı belediye başkanlarımızın arkasında. Geçen seferin bizim belediye başkanlarımıza destek veren milliyetçi demokratları onların vatan millet bayrak sevgisine beş yıl boyunca şahit oldu. O yüzden bundan sonra hep birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçime ittifaksız girdiğini kimse kabul etmesin. Biz bir ittifakın parçasıyız, bu ittifakın adı Türkiye ittifakıdır” diye seslendi.

CHP’nin il ve ilçe belediye başkan adayları tek tek açıklanarak sahnede Özgür Özel ile fotoğraf çektirdi.

Özel Büyükerşen’in elini öptü

Özel konuşması sırasında Büyükerşen’e “CHP’nin hizmetlerinin tüm Türkiye taşınmasına yapacağı katkılarla en gencimizin hepiniz adına ellerinden öpüyorum” sözleriyle teşekkür etti ve elini öptü. Büyükerşen ise “Ne mutlu Atatürkçüyüm diyenlere, ne mutlu CHP’liyim diyenlere” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.