Eski SHP lideri Karayalçın Özel-Erdoğan'ın görüşmesine olumlu bakanlardan. Karayalçın 10Haber'e yaptığı açıklamada olması gereken yapılıyor, dedi ve görüşmenin siyasette yeni bir sayfa açması gerektiğini belirtti.

Eski CHP genel başkanlarından Murat Karayalçın CHP lideri Özgür Özel’in bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağı görüşmesinin öncesinde 10Haber’e değerlendirmeler yaptı. Karayalçın görüşmeyi önemsediğini söyledi ve bunun normalleşme yolunda fırsat olmasını diledi.

CHP lideri Özgür Özel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu isteyeceklerini ve görüşeceklerini söylemişti. Erdoğan da Irak’tan dönerken gazetecilere görüşmeye olumlu baktıklarını hatta yeni anayasaya ilişkin CHP’nin de destek vermesini umduklarını söylemişti. Bu açıklama Özel’e sorulmuş ve o da önce mevcut anayasaya uyulması gerektiğini anlatmıştı. Bunlar olurken eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nnun “Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” çıkışı geldi. Bu sözlerine Özel-Erdoğan görüşmesine ilişkin olmadığı açıklansa da kamuoyunda inandırıcı bulunmadı. Nitekim CHP “Cumhuriyet Halk Partisi sıkılı yumruklarla değil akılla ve rahat bir yürekle önündeki döneme bakıyor” açıklaması yaptı. Yine Özel de memleketi Manisa’da “Vatandaşın gündeminde olmayan konularla meşgul değiliz; lüzumsuz tartışmalarla birilerinin bitmiş kredilerini yeniden kazandırmak, tükenmiş siyasi geleceklerine yeniden umut olmak niyetinde değiliz” dedi ama isim vermedi. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Özel Saraçhane’den ayrıldı

Öte yandan dün 1 Mayıs’tı ve CHP Taksim’de kutlanması gerektiğini günler öncesinden söylemiş, Saraçhane’yi toplanma alanı olarak işaret etmişti. Beklendiği gibi Taksim’e çıkılmaması için tüm yollar kapatıldı, Saraçhane’de toplananlar Bozdoğan Kemeri altında karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmadan hemen önce Özel basına kısa bir açıklama yapıp alandan ayrıldı. Onu tertip komitesi izledi. Aslında Taksim’in 1 Mayıs’a yasaklanması AYM tarafından haksız bulunmuştu. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Yani 1 Mayıs’ı kutlamak isteyenler AYM kararını gösterdi İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği’ne ama bu pratikte karşılık bulmadı tıpkı Can Atalay ve Cumartesi Anneleri örneğinde olduğu gibi. Özel polisin barikat kuracağı günler öncesinden belliyken kısa bir açıklama yapıp ayrılmasının nedenini “Biz şu anda Türkiye’nin 1. partisiyiz. Bunun sorumlulukları var. Üstelik gelecekte ülkeyi yönetecek parti olarak sorumluluklarımız çok daha arttı. 31 Mart’ın kazananı olan bir parti olarak varıp da polise verilmiş kanunsuz emre rağmen polisle itişip kakışmak bana da partime de yakışmazdı” diye açıkladı Halk TV’den İsmail Küçükkaya’ya. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Özel-Erdoğan görüşmesi AK Parti Genel Merkezi’nde

Sonuç olarak hareketli günlerin ardından bugün Erdoğan ve Özel AKM Parti Genel Merkezi’nde görüşecek. Görüşmenin içeriği yaşanan polemikler nedeniyle herkesin merak ettiği bir konu. Geçmişte bakan ve bakan yardımcısı olan, CHP’den vekil de seçilen ve SHP Genel Başkanlığı’na da gelen Murat Karayalçın 26 Nisan’da sosyal medya paylaşımı yapmış ve Özel-Erdoğan görüşmesini olumlu karşıladığını duyurmuştu. Karayalçın paylaşımında üç konuya işaret etmişti: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyelerin borçları, kentsel dönüşüm projeleri, anayasa yapım sürecinde ‘devlet aklının’ işletilmesi.

10Haber’e konuşan Karayalçın Özel’le dün telefonda görüştüklerini ve sosyal medyadaki paylaşımı doğrultusunda fikirlerini paylaştığını söyledi. Belediyelerin borçları konusuna Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın nasıl yaklaşacağını bilmediğini ama Bakan Mehmet Şimşek’in sıkı maliye politikasından bahsettiğini hatırlatan Karayalçın “Borçların bu gerekçeye dayanarak kabul edilemeyecek hızda tahsil edilmesi belediyelerin hizmetinde aksamaya neden olur” dedi.

Görüşmenin AK Parti Genel Merkezi’nde yapılmasını “Kendi takdirleri” olarak yorumlayan Karayalçın “Görüşme siyasette yeni bir sayfa açar mı” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Açmalı. Türkiye devleti olağan işleyişine dönmeli. Bu kavga, bu husumet, bu öfke, bu hırçınlık kaldırılmalı. Türkiye bunu taşıyamıyor. Yurtta barış, dünyada barış ufkuna dayalı bir devlet kuruldu 100 yıl önce. Yurtta barış da önemli, bölge de barış da önemli. Ama husumet siyasetiyle, kutuplaştırmayla, ötekileştirmeyle olmaz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuralları vardır, gelenekleri vardır. Buna dönülmeli. Bu olağan işleyiştir. Bunun haber olacak bir yanı da yok, olağanüstü bir yanı da yok. Umarım bu görüşme ona bir fırsat sağlar.”

Erdoğan: CHP’nin anayasaya destek vereceğini düşünüyorum