Özel Saraçhane’den bu yüzden ayrılmış: Polisle itişip kakışmak bize yakışmazdı

CHP lideri Özel 1 Mayıs için çağrı yaptığı Saraçhane'den kısa bir açıklama yapıp ayrılmasını 'Polisle itişip kakışmak bana da partime de yakışmazdı, ben o barikatları seçim yaparak kaldıracağım' diyerek açıkladı.

Siyaset 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
CHP lideri Özgür Özel 1 Mayıs'ta.

1 Mayıs, 2013 yılından bu yana Taksim’de kutlanamıyor. İktidar izin verildiğinde olaysız geçen 1 Mayıs kutlamalarını artık Taksim’de ‘güvenlik’ gerekçesiyle engelliyor. Ancak Taksim’in Türkiye işçi hareketinin hafızasında sembolik bir anlamı var ve bu nedenle siyasi partiler de sendikalar da Taksim’de kutlamak istiyor. Uzun zamandır küçük gruplar Taksim’e çıkarken gözaltına alınıyor ve ana eylem Maltepe’de yapılıyordu. Bu sene durum değişti; AYM Taksim’in yasaklanmasını haksız buldu.

Hem sol partiler hem sendikalar hem de CHP 1 Mayıs’ın adresinin Taksim olduğunu söyledi, halka çağrı yaptı. CHP ve DİSK ile KESK’in de aralarında olduğu tertip komitesi Saraçhane’de toplanıp Taksim’e yürüyeceklerini duyurdu. Ancak İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı buna kesinlikle karşıydı, Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçişler imkansıza yakın hale getirildi. CHP lideri Özgür Özel de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı arayıp yasak kararının gözden geçirilmesini istedi ama bu girişim de sonuçsuz kaldı. Nihayetinde 1 Mayıs geldi çattı ve barikatın kurulacağı, Taksim’e çıkmak isteyenlerin gözaltına alınacağı açık olan durum altında binlerce insan Saraçhane’ye gitti. Farklı yollardan Taksim’e çıkmayı deneyenler de oldu bu arada. Ana kitlenin toplandığı Saraçhane’ye Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte geldi. Burada kısa bir açıklama yapan Özel AYM kararına işaret etti ve alandan ayrıldı. Tertip komitesi de eylemi sonlandırdıklarını duyurdu. Alana çağrılanlar onları yuhaladı ve polisle bazı eylemciler arasında arbede çıktı.

Özel Taksim’e çıkmanın engelleneceği kesin olduğu Saraçhane’ye davet yapıp oradan erkenden ayrılması konusunda Halk TV’den İsmail Küçükkaya’ya açıklama yaptı. Son seçimlerde Türkiye’nin birinci partisi olduklarını hatırlatan Özel “Bunun sorumlulukları var. Üstelik gelecekte ülkeyi yönetecek parti olarak sorumluluklarımız çok daha arttı. 31 Mart’ın kazananı olan bir parti olarak varıp da polise verilmiş kanunsuz emre rağmen polisle itişip kakışmak bana da partime de yakışmazdı” dedi.

Provokasyonla ilgili bir bilgi alıp almadıkları sorusuna da Özel “Bir takım provokasyonların olacağı ve oradaki kitlenin provoke edileceği bir çatışma ortamının oluşturulmaya çalışıldığı aşikardı” diye cevap verdi.

Özgür Özel Saraçhane’deki manzaranın tarihi nitelikte olduğunu vurgularken o fotoğrafı şöyle yorumladı:

“Sonuçta 10 yıl sonra ilk kez İstanbul’da 1 Mayıs’ta bir meydanda toplandık. Hem de öyle tek başına falan değil, hem CHP hem DİSK hem TTB hem TMMOB hem KESK gibi daha başka pek çok örgüt bir aradaydı. Beraber görüntü verdiler. Bunu örgütlü toplum için önemli bir kazanım olarak görüyorum.”

Bozdoğan kemerindeki barikata ilişkin de konuşan Özel “Ben o barikatı kaldıracağım. Ben devletin polisini oradan çekeceğim, ama bunu kendisi de halkın çocuğu olan polisle çatışarak yapmayacağım. Bunu seçimden birinci parti olarak çıkmış bir genel başkan olarak önümüzdeki ilk seçimi kazanarak yapacağım. Kavga ederek iterek çatışarak değil seçimle yapacağım bunu” dedi.

1 Mayıs çekişmesinin kazananı Özgür Özel oldu1 Mayıs çekişmesinin kazananı Özgür Özel oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.