Türkiye’de bir kez daha görüldü, ‘Futbol hiçbir zaman sadece futbol değil.’ Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı seçimine 6 gün kala, mevcut başkan Mehmet Büyükekşi’nin karşısındaki en etkili aday olarak görülen isim, Servet Yardımcı en yakınındakileri bile şaşırtan biçimde adaylıktan çekildi. Sadece başkan adaylığından değil, UEFA’daki görevlerinden de ayrıldı Yardımcı, yani bir anlamda futbolu bırakıp jübile yaptı.
Peki ama ne oldu da, daha önceki akşam aday olmak için yeterli imzayı topladığını açıklayan bir geniş katılımlı toplantı yapan, iddialı bir aday olduğunu belli eden Servet Yardımcı bu toplantıdan 17 saat sonra zehir zemberek bir açıklamayla adaylıktan vaz geçti? Üstelik adaylıktan tek vazgeçen de o değildi. Bir de eski Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık vardı çekilen; gerçi onun imza sayısı henüz adaylık için yeterli seviyede değildi ama o da zehir zemberek bir açıklama yapıp adaylıktan çekildi.
Her iki açıklamanın bir ortak tarafı vardı: Kendi adaylıklarını ismini vermedikleri belirsiz bir ‘yapı’nın ve siyasetin engellediğini ima ediyorlardı.
Servet Yardımcı’nın açıklamasındaki “TFF başkanlığına adaylığımı açıklamamın ardından malum kirli yapı tarafından mevcut sistemin devam edebilmesi adına başlatılan kumpas Rizeli Yardımcı ailesinin ve benimle birlikte yola çıkan insanların geçmişiyle ve ahlâkıyla asla bağdaşmayacak şekilde yalanlarla, iftiralarla, kumpaslarla şahsımı, ailemi, onurumu, haysiyetimi, itibarımı, hedef almaktadır” cümlesi dikkat çekici.
Ama şu soruyu sormak da hakkımız: Bunca yıl futbolun içinde olup, görev yapıp bu yapıyı yeni mi fark ettiniz? ‘Malum kirli yapı’dan kasıt FETÖ mü, başka bir şey mi?
Servet Yardımcı için ne değişti?
Esasında Servet Yardımcı ve ekibi için TFF adaylık süreci gayet iyi başlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmede ‘Hayırlı olsun’ icazetiyle yola çıkıldı. Hatta Erdoğan, bir ay önce G7 Zirvesi için gittiği İtalya’dan dönerken uçakta Servet Yardımcı’nın adını yeni başkan olarak telaffuz etti.
Ancak daha sonra mevcut TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi de Erdoğan’dan ‘Hayırlı olsun’ sözünü aldı. Adaylıkların kesinleşeceği son güne kadar Servet Yardımcı ile Mehmet Büyükekşi arasında büyük bir çekişme olacağı tahmin ediliyordu. Ancak işler Almanya’da değişti.
Euro 2024 çeyrek finalinde Türkiye, Hollanda’ya karşı 2-1 kaybettiği karşılaşmayı Berlin’de izleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’ye dönüş yolunda TFF’de istikrar olması gerektiğinden bahsetti. Bu, Yardımcı cephesinde ilk şoku yaşattı.
Buna rağmen direkt bir mesaj almayan Servet Yardımcı adaylıkta kararlıydı. Sosyal medya hesabından TFF’ye yaptığı adaylık başvurusunun kabul edildiğini duyurdu.
Ertesi sabahsa hem Yardımcı’ya hem onun ekibinde bulunanlara telefonlar gelmeye başladı. Sadece onlar değil kulüpler de aranıyordu. Milletvekilleri, valiler telefondaydı. Ankara’dan işaret edilen kişi Mehmet Büyükekşi’ydi. Bir ara sosyal medyada dolaşan iddia oydu ki, Servet Yardımcı’ya adaylıktan çekilmesi için telefonu Spor Bakanı Osman Aşkın Bak etmişti.
Spor Bakanı Osman Aşkın Bak bunun üzerine gazeteci Candaş Tolga Işık’a yaptığı açıklamada “Bu süreçte ne kimseyi aradım ne de konuştum. Özellikle TFF seçimiyle herhangi bir aday lehinde ya da aleyhinde bir diyaloğa girmemeye özen gösterdim. İddialar gerçek değil. Sizin ve kamuoyunun bilmesini isterim” dese de futbol kamuoyu biliyor ki siyaset topa girmişti.
Servet Yardımcı’nın listesinde bulunanlar mesajı almıştı, bazılarını affını istedi. Servet Yardımcı’nın tersane sahibi ailesi, devlet için savunma sanayiine iş yapıyordu. Mesajlar çok açıktı. Yardımcı kurmaylarını topladı ve ‘Adaylığım kabul edildi’ açıklamasından 17 saat sonra futbola tamamen veda etti. Kararını açıkladıktan sonra UEFA’daki arkadaşlarından telefon geldi. Ona başkanlığa yakınken neden adaylıktan çekildiğini sordular, ‘Bu Türkiye içi mesele’ dedi, geçiştirdi. 15 Temmuz’da Berlin’de yapılacak İspanya -İngiltere finaline gidecek Yardımcı’nın UEFA yetkililerine ne anlatacağı merak konusu.
Fotoğraftaki yalnızlık!
Seçimlerde diğer aday Mehmet Büyükekşi, Servet Yardımcı adaylıktan vazgeçerken fikstür çekimindeydi. Çok değil bir yıl önceye bakıldığında bu fotoğraf çok farklıydı. Birçok kulüp başkanının katıldığı fikstür çekimi fotoğrafı artık yoktu. Riva’daki tek başkan Sivasspor’u yöneten Mecnun Odyakmaz’dı.
Mehmet Büyükekşi bir yıl içinde başta Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor olmak üzere birçok kulüpten istifa çağrısı almıştı. Sokağa çıktığında Mehmet Büyükekşi’ye tepki daha da büyüyordu.
Peki nasıl oluyordu da TFF için tekrar aday olmuştu? Burada öne çıkan isimler kongrenin 2 Temmuz değil 18 Temmuz’da yapılması için bastıran Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ ve TFF yönetiminde bulunan Mustafa Eröğüt ile Kartal İmam hatip Okulu’ndan arkadaşı Bilal Erdoğan oldu.
Bu arada Mustafa Eröğüt’ün Servet Yardımcı’dan boşalan UEFA İcra Kurulu üyeliğine getirilmesi için kulislerin başladığını da belirtelim.
Mehmet Büyükekşi’nin adaylığı için imza veren kulüpler çok şey anlatıyor. Eyüpspor, Gaziantep FK, Konyaspor, Kayserispor, Hatayspor, Rizespor, Başakşehir. Bu kulüplerden bazıları Süper Lig’de son haftalarda aldığı sonuçlarla ligde kalmayı başardı. Büyükekşi’nin kongreye gitmesi için imza veren kulüplerse Süper Lig’e veda etti.
Mehmet Büyükekşi’nin rakibi İbrahim Hacıosmanoğlu
Diğer adayların çekilmesiyle Mehmet Büyükekşi’nin seçimdeki tek rakibi Trabzonspor eski başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu kaldı. Başta Trabzonspor olmak üzere Anadolu’dan bazı kulüplerin desteğini alan Hacıosmanoğlu TFF Başkanı olmak için yarışmak istiyor ama henüz aday olmak için gereken 64 imzayı toplamayamadığı biliniyor.
Hacıosmanoğlu aday olur mu, olmaz mı bilinmez ama Türk futbolunu yönetecek adayların vukuat dosyası kabarık…
Önce Mehmet Büyükekşi dönemine bakalım.
* Hakemler arasında çeteleşme olduğu iddiası dile getirildi. Paralel MHK yapılanması ortaya çıktı. Atletik testleri geçemeyen hakemlere görev verildiği öğrenildi. Bazı hakemlerin sahte sağlık raporu aldığı belirlendi. İki hakem kendilerine mobbing yapıldığı gerekçesiyle istifa etti.
* Konferans Ligi’nde Lugano maçında stadyumdan devre bitmeden ayrıldı, dönemin Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’ye parmak salladı.
* Büyükekşi’nin seçtiği MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a dava açtı.
* Hakem Halil Umut Meler Ankaragücü- Rizespor maçından sonra başkent ekibinin eski başkanı Faruk Koca’nın yumruklu saldırısına uğradı.
* İstanbulspor, Trabzonspor ile oynadığı maçta hakem kararına tepki göstererek sahadan çekildi.
* Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Süper Kupa finali Suudi Arabistan’da oynanamadı. Uluslararası skandala neden oldu.
* Profesyonel liglerdeki bahis skandalları ortaya döküldü.
* Hakemlerle düzenlenen toplantı için Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’a ‘katılmadım’ dedi; toplantıdan görüntüsü çıktı.
* Fenerbahçe takımı Trabzonspor karşılaşması bittikten sonra saldırıya uğradı.
* Şanlıurfa’daki Süper Kupa finaline Galatasaray karşısında Fenerbahçe, Trabzonspor karşılaşmasında yaşananları protesto etmek için genç takımıyla çıktı. Sarı lacivertliler ikinci dakikada sahadan çekildi.
* Euro 2024’e aralarında delegeler ve basın mensuplarının bulunduğu yüzlerce kişiyi konuk etti.
* Merih Demiral’ın bozkurt hareketi nedeniyle iki maç ceza almasından sonra Şenes Erzik’in Anadolu Ajansı’na yarıştaki rakibi Servet Yardımcı’yı suçladığı bir demeci servis ettiği ileri sürüldü. Erzik’ten gelen yalanlamadan sonra sosyal medya mesajı yayından kaldırıldı.
* Euro 2024 için UEFA tarafından TFF’ye gönderilen maç biletinin el altından fahiş fiyatla satıldığı iddia edildi. Bu iddiaya yanıt verilmedi.
İkinci aday İbrahim Hacıosmanoğlu Trabzonspor’un başındayken şu olaylar yaşandı…
* Fenerbahçe-Trabzon maçından sonra Kadıköy’de aracından inerek kendisine tepki gösteren Sarı-Lacivertli taraftarlarla laf dalaşına girdi.
* 2014’te Trabzonspor -Fenerbahçe karşılaşması öncesinde maçın hakemi Bülent Yıldırım’ı telefonla aradı. PFDK tarafından altı ay hak mahrumiyeti ve 210 bin TL ile cezalandırıldı.
* Galatasaray- Trabzonspor maçından sonra hakem Cüneyt Çakır’ın kararlarına tepki göstererek TFF’nin Riva’daki tesislerini bastı. Dönemin MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu ile bir saati aşan bir görüşme yaptığı iddia edildi.
* Trabzon’un sahasında Konyaspor’a 2-1 mağlup olduğu maçtan sonra “Bunlar hata değil. Resmen operasyon. Trabzon’a karşı mı yoksa bana karşı mı bilmiyorum. Ancak kimsenin yaptığı yanına kalmayacak” açıklamasında bulundu. Daha sonra maçı kötü yönettiği ve penaltılarının verilmediği gerekçesiyle hakem Çağatay Şahan ve beraberindeki dokuz kişiyi dört buçuk saat boyunca rehin aldı.
* 2014’te ‘Biz öyle bir eylem yapacağız ki belki bu eylem sonrası ben artık Trabzonspor Başkanı olmayacağım’ dedi. Bu sözlerden birkaç ay sonra Fenerbahçe otobüsü Rizespor deplasmanından dönerken Trabzon’da kurşunlandı. Sürücü başından yaralanırken kafile ölümden döndü.
Yani Türkiye’de futbolu bu iki adaydan biri yönetecek. Diyecek bir tek şu kalıyor: Her toplum layık olduğu şekilde yönetilir…