Türkiye Futbol Federasyonu, ilki pazar günkü derbide uygulanacak olan VAR Support sistemini ve detaylarını açıkladı. Sistem, VAR hakeminin yanında destek olarak bir tane ekstra VAR hakemi yer almasını öngörüyor.

Türk futbolunun en fazla tartışılan konularından biri hakemler. Ve bu hakemler yalnızca sahadakiler değil, aynı zamanda VAR odasında ekran başındaki hakemler de tartışılıyor. Özellikle geçen hafta oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa ve Antalyaspor-Galatasaray karşılaşmalarında alınan VAR kararları fazlasıyla tartışma konusu olmuştu. TFF, bu alanda attığı adımlara yenisini ekledi. 26. hafta itibariyle VAR kayıtlarını açıklamaya başlayan federasyon, bu kez de VAR Support uygulamasını hayata geçirdiğini açıkladı.

Federasyondan yapılan açıklamada “Trendyol Süper Lig’de 28. haftadan itibaren ve Turkcell Süper Kupa ile Ziraat Türkiye Kupası Finallerinde gelecek sezona hazırlık kapsamında VAR Support uygulamasına geçilecektir. Müsabaka esnasında UEFA Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi Finali’nde ve EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda da uygulanan VAR hakeminin yanında, ikinci bir VAR hakemi VAR SUPPORT / VAR Destekleyicisi sistemi kullanılacaktır” dendi.

Yayın ihalesi kördüğüm… Saran’dan TFF’ye suçlama: Futbol esir alındı

VAR Support sistemi çerçevesinde odada bulunacak ekstra hakemin alınacak karara bir etkisi olmayacağı “VAR hakemlerinin gerisinde ikinci bir VAR hakeminin görev yapacağı sistemde nihai karar yine VAR hakemine ait olup, ‘VAR destekleyicisi’ sadece ekran takibi ile en iyi açıyı bulma ve kriterlerin teyidi konusunda VAR’a yardımcı olacaktır” sözleriyle aktarıldı.

Sistem bu sezon büyük maçlarda denenmeye başlanacak. Sistemin deneneceği karşılaşmalar TFF’nin resmi sitesindeki açıklamada şöyle belirtildi;

Süper Lig için:

28. Hafta: Beşiktaş-Galatasaray
30. Hafta: Trabzonspor-Fenerbahçe
34. Hafta: Fenerbahçe-Beşiktaş
37. Hafta: Galatasaray-Fenerbahçe

Ayrıca VAR Support Sistemi’nin uygulanacağı diğer maçlar:

* Süper Kupa maçı
* ⁠Türkiye Kupası Final maçı

Ekrem İmamoğlu’ndan Fenerbahçe’ye sarı-lacivert kravatlı ziyaret