Yayın ihalesi kördüğüm… Saran’dan TFF’ye suçlama: Futbol esir alındı

Futbol Federasyonu, istenen rakama ulaşılamadığı gerekçesiyle yayın ihalesini iptal etti. En yüksek telifi veren Saran Group, TFF'yi beIN Sports'a ihaleyi vermek için 'kılıf' uydurmakla suçladı. Yarın yeni teklif verilecek.

Spor 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
TFF, yayın ihalesini iptal etti.

Uzun zamandır merak edilen yayın ihalesi düğümü şubat ayı sonu itibariyle çözülemedi. Türkiye Futbol Federasyonu sonuçlanması gereken ihalenin iptal edildiğini duyurdu.  TFF’den yapılan açıklama şöyle: “İhale için verilen teklif bedellerinin yetersiz bulunması dolayısıyla Yayın İhale Komisyonu’nca ihalenin iptali yönünde tavsiye kararı alınmıştır. Yayın İhale Komisyonu’nun gelen teklifleri yetersiz bulduğu gerekçesiyle aldığı ihalenin iptaline yönelik tavsiye kararı, TFF Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve bu doğrultuda yayın ihalesi iptal edilmiştir.”

İhale iptal, ama süreç son hız sürüyor: 2 Mart’a kadar süre

TFF’nin açıklamasında dikkat çekici bir nokta bulunuyor. Buna göre federasyon hem yayıncı için yeni teklif vermek isteyen kuruluşlara kapı açtı, hem de teklif veren Saran Group ve beIN  Sports’a düşünme süresi tanıdı.

Açıklamada şöyle dendi: “TFF Yönetim Kurulu tarafından alınan karar gereği Yayın İhale Komisyonu’nun önerileri doğrultusunda belirlenen yayın ihalesi muhammen bedeli ve diğer kriterlerin sağlanması şartıyla Süper Lig ve 1. Lig yayın haklarının devrine ilişkin olarak tüm ilgililere 2 Mart 2024 Cumartesi günü saat 13.00’e kadar tekliflerini iletmeleri için süre verilmiştir. Süper Lig ve 1. Lig yayın haklarının kapsamı ve sağlanması gereken asgari şartlar hakkında bilgi almak isteyenlerin en geç 01.03.2024 saat 17.00’ye kadar Türkiye Futbol Federasyonu ile iletişime geçmeleri kamuoyunun bilgilerine duyurulur.”

Yayın ihalesi kızıştı: Saran 150 milyon dedi, beIN bekleniyorYayın ihalesi kızıştı: Saran 150 milyon dedi, beIN bekleniyor

Perde arkası: TFF kurumlardan ne istedi?

Alınan bilgiye göre Saran Grup son olarak teklifini beş yıllık yılda ortalama 150 milyon euro seviyesine kadar çekti. Sports Digitale’in haberine göre federasyon Saran’a ‘Kademeli olarak değil direkt olarak yıllık 150 milyon euro peşin verin’ dedi. Bu da Saran Grup tarafından kabul edilmedi. Buna göre toplamda beş sene için ortalama 150 milyon euro ve toplam 750 milyon euro teklif eden Saran’dan ortalama 150 milyon yerine her seneye eşit oranda 150 milyon euro yatırım yapılması tavsiye edildi. Ancak bu durum Saran tarafından kabul görmedi.

Mevcut yayıncı kuruluş beIN Sports’un teklifi ise 120 Milyon euro’da kaldı. Edinilen bilgiye göre; TFF, beIN’den yıllık 185 milyon euro (200 milyon dolar) çıkmalarını istedi. Bu teklif beIN tarafından kabul görmedi. Böylece ihale iptal oldu. TFF’den beIN Sports ve Saran Medya’ya ‘Önerdiğiniz rakamlar Kulüpler Birliği ve TFF’yi tatmin etmedi. Yeni teklifinizi bekliyoruz’ mesajı iletildi. Bunun için 2 Mart’a kadar süre tanıdı.

Federasyon polemiğe doymuyor: Süper Kupa'da yarı otomatik ofsayt sistemi yokFederasyon polemiğe doymuyor: Süper Kupa’da yarı otomatik ofsayt sistemi yok

Saran’dan suçlama: ‘BeIN Sports diskalifiye edildi’ demişlerdi

Saran Holding’den ihale süreciyle alakalı açıklama geldi. Açıklamada dikkat çekici ilk nokta “Öncelikle belirtmek isteriz ki, TFF İhale Komisyonu ile gerçekleşen yüz yüze toplantıda, tarafımıza mevcut yayıncı kuruluşun ihaleden diskalifiye edildiği net olarak beyan edilmiştir. Dolayısıyla bugün gerçekleşen “iptal” daha önce de olduğu gibi, Türk futbolunu esir almış olan mevcut yayıncı ile devam etmenin kılıfıdır” denilmesiydi.

Açıklamada üç yıl sonra yapılacak ihalede alıcı bulamama noktasına gelineceği vurgulandı. Saran Holding açıklamasında şöyle denildi: “Ancak kamuoyu şunu da kesin olarak bilmelidir ki, grubumuz oynanan bu ihale tiyatrosunun dekoru olmayı daha fazla kabul etmeyecektir. İhale şartnamesine yegâne uygun ve üstelik içinde bulunduğumuz sezonun yaklaşık 60 milyon Euro üzerinde, açık ara en yüksek teklifi veren Saran Holding’in bu ihaleyi kazanmış olması gerekirdi. Zira, ihalenin mantığı, şartları sağlayan ve en yüksek bedeli veren şirket ile anlaşılmasıdır. Bir kez daha yaşanan bu hukuksuzluğu, son derece nezaketsizce sosyal medya üzerinden takip etmek durumunda kalmış bulunmaktayız. Bu ihale sürecinin iptaliyle ilgili tarafımızdan tüm hukuki yollara başvurulacaktır.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.