Yayın ihalesi kızıştı: Saran 150 milyon dedi, beIN bekleniyor

Yayın ihalesinde BeIN Sports ile Saran Medya arasındaki rekabet son hız sürüyor. Saran Group teklifini 150 milyon euro'ya yükseltti. beIN Sports'un kararına göre yayıncı belli olacak.

Spor 28 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Yıllardır Türkiye liglerinin yayıncısı olan BeIN Sports ile Saran Group arasında büyük bir çekişme var.

2024-2025, 2025-2026 ve 2026-2027 futbol sezonlarına ilişkin Süper Lig ve 1. Lig maçları yayın haklarının kimde olacağı 29 Şubat’ta açıklanacak. İhale süreci devam ederken TFF ve Kulüpler Birliği’nin hedeflediği rakama ulaşıldı.

14 Şubat’ta BeIN Sports 3.9 milyar TL, Saran Group ise 140 milyon euro (4.3 milyar TL) yazılı teklif verdi. Teminat mektubunu veren tek kurum da Saran Group oldu. Bu tarihten sonra Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın yanı sıra TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile yöneticilerin bulunduğu komisyon geçen hafta Saran Group yöneticilerini dinledi.

İstenen rakama ulaşıldı

Sports Digitale’nin haberine göre Saran Group ihale süresinin üç yıl değil beş yıl olmasını talep etti ve teklifini yükseltti. Yeni yapılan teklife göre ödenecek rakam yıllık ortalama 150 milyon euro’ya denk geliyor. TFF Saran Group’un ‘son rakam’ olarak verdiği teklifi beklemeye aldı ve beIN Sports’tan yanıt istedi. beIN’in geri dönüşüne göre yayın ihalesi sonuçlanacak. beIN Sports TFF’nin talep ettiği yeni rakamı ödemeyi kabul ederse ihaleyi kazanacak. Aksi halde son teklifi ortalama 150 milyon euro’yu bulan Saran Group yeni yayıncı olacak.

Beş büyük lig Süper Lig’e fark atıyor

İhaleyi kim kazanırsa kazansın Türkiye ligleri için verilen teklifler Avrupa’nın beş büyük liginin yayına yaklaşamıyor. İngiltere Premier Lig’de 2022-2023 sezonundan itibaren üç yıllığına imzalanan yayın ihalesinin bedeli 5,1 milyar sterlin. Yapılan anlaşmaya göre Premier Lig’de bu sezon ulusal TV yayın geliri olarak yaklaşık 1,9 milyar euro dağıtılıyor. Almanya Birinci Futbol Ligi’nde (Bundesliga) 2021-2025 yıllarını kapsayan TV yayın anlaşmasına rağmen sezonluk yayın geliri 1 milyar 80 milyon euro. İspanyol LaLiga’nın devam eden ulusal yayın hakları anlaşmanın değeri yıllık 990 milyon euro. İtalya Birinci Futbol Ligi’nin (Serie A) 2021-2024 yılları için yerel yayın hakları ihalesini DAZN firması kazandı. Serie A’da bu sezonki yerel yayın hakları 840 milyon euro. DAZN ve Sky 4,5 milyar euro’ya önümüzdeki beş sezon boyunca yani yıllık 900 milyon euro’ya Serie A maçlarını canlı yayınlama haklarını elinde tutacak. Fransa Ligue 1’deki TV yayını anlaşmasına göre bu sezon Ligue 1 takımları yaklaşık 582 milyon euro gelir elde etti.

beIN Sports 10 yıllığına Formula 1 yayın haklarını aldı!beIN Sports 10 yıllığına Formula 1 yayın haklarını aldı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.