Türk futbolu, tarihinin en kaotik dönemlerinden birini yaşıyor. Sahaya inen başkanın hakem yumruklamasından tutun, holiganların sahada kutlama yapan futbolculara saldırmasına kadar... İşte o geniş çaplı haberin detayları...

The Athletic… Önce yerel gazetecileri bir araya getirerek kaliteli ve eşsiz spor içerikleri çıkarmak üzerine kurulan ardından New York Times tarafından satın alınan spor içerik sitesi. Athletic dünyanın dört bir yanından üyeleri bulunan ve ulaşılması zor, özel içerikleri okuyucusuna aktaran ABD/İngiletere merkezli bir yayın organı. New York Times’ın satın alması sonrası bu kimliği erozyona uğramayan sitede aynı kalitede içerikler bulmak mümkün.

Sitenin İngiliz yazarlarından Nick Miller da genelde dünya çapındaki futbol içeriklerinden sorumlu ve bu gibi içerikler üretmekle meşgul. Elbette konu dünya futbolu olunca Türk futbolunun kaosu dikkatlerden kaçmıyor. Miller son olarak son derece geniş kapsamlı bir “Türk futbolunda kaos sezonu: Saha işgali, hakeme saldırı, Riyad krizi” başlıklı yazısını kaleme aldı.

Fenerbahçe’den Ahmet Metin Genç hakkında suç duyurusu

Miller, 11 Aralık 2023 ve 29 Aralık 2023 akşamlarını hatırlatmayı ihmal etmediği yazısında Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sırasında ve sonrasında yaşananlara ışık tuttu. Yazar, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin bugüne kadar elde edilen şampiyonlukların 42’sine ulaşarak bu sezon da eşsiz bir rekabete girdiğine vurgu yapıp, normal şartlarda bu rekabetin konuşulması gerektiğini de belirtti.

Miller bu rekabetin sahaya yansıyacağı bir diğer yer olan Süper Kupa maçının nasıl ertelendiğini, ertelenmeye nelerin neden olduğunu yazısında ayrıntılı biçimde aktardı. Daha sonra Trabzonspor-Fenerbahçe maçı hakemi Halil Umut Meler’in daha önce 11 Aralık 2023 tarihinde Ankaragücü-Rizespor maçı sonrası dönemin Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tarafından nasıl yumruklu saldırıya maruz kaldığını anlattı. Miller yazısında bu olaydan sadece dokuz gün sonra meydana gelen, İstanbulspor-Trabzonspor maçının ikinci yarısı esnasında ev sahibi takımın başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu’nun sahaya inerek takımını nasıl maçtan çektiğini de ayrıntılı olarak açıkladı.

Süper Kupa’da fikir birliği yok, karar TFF’nin

Miller’ın yazısında Trabzonspor ve Fenerbahçe arasındaki rekabetin 2011’deki 3 Temmuz davasında alevlendiği o dönemde neler yaşandığı hatırlatıldı. Öte yandan Fenerbahçe’nin 4 Nisan 2015 tarihinde Rize deplasmanından Trabzon Havaalanı’na dönerken otobüsünün kurşunlanması da ayrıntı olarak aktarıldı. Miller, yazısında Trabzonspor tarafının hakemin maç içinde verdiği kararlardan şikayetçi olduğunu da yazdı.

Miller’ın yazısı son derece uzun makalelerin, okurken sonu gelmeyen röportajların ve özel içeriklerin çıktığı The Athletic standartlarında dahi fazlasıyla uzun kaldı. İçinde bulunduğumuz kaosun birinci elden şahidi olunca ne kadar badire atlattığımızı anlamadığımız şu haftalarda, normal bir ülke onca haftaya sığacak kaosun yalnızca birkaç aya sığması da Miller’ın makalesini okuyunca fark edilen üzücü bir gerçek.

Türk futbolundaki kaosun boyunun haddini fazlasıyla aştığıysa yazının altına gelen yorumlardan en fazla beğeni alanıyla anlaşıldı. Sitenin üyelerinden Matt P. isimli kullanıcı “A good time to remember it’s just a game.” yani “Bunun sadece bir oyun olduğunu anlamak için güzel bir zaman” yorumunu paylaşarak adeta Türk futbol fertlerine telkinde bulundu.

Süper Lig’de 31. hafta programı açıklandı