Ukrayna savaşın üçüncü yılına 31 bin kayıp ve topçu ekipmanı olmadan girdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinden sonra Batı'nın tepki olarak Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ülkenin ekonomisine darbe vurabileceğini kabul etti.
Rus haber ajansı Tass’ın haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyonda yaptığı bir konuşma sırasında, Batı’nın geçen seneden beri uygulamaya devam ettiği yaptırımların orta vadede olumsuz sonuçları olabileceğini itiraf etti. Şimdiye kadar Rusya ekonomisinin dirençli olduğunu ve uygulanan onca yaptırıma karşılık enerji fiyatlarını yükselterek Batılı ülkelere zarar verdiğini defalarca dile getiren Putin’in bu sözleri, ender rastlanacak bir itiraf niteliği taşıyor.
Öte yandan Putin sözlerinin devamında, Çin ve bazı Afrika ülkelerini kast ederek ‘hem doğu hem de güneydeki ülkelerle’ güçlenen bağları sayesinde temmuz ayından beri Rusya ekonomisinin büyüdüğünü ifade etti. Rus lider ayrıca yurt içi talebin önemine değinerek, bunun ekonomik büyümenin itici gücü haline geldiğini söyledi.
Çin, Rusya ekonomisine can simidi oldu
Avrupa Birliği’nin (AB) petrol ithalatı da dahil olmak üzere Rus ticaretine yasak getirmesine rağmen Rusya ekonomisi beklenmedik bir direnç gösterdi. Rus hükümeti, ülkenin bunca yaptırıma rağmen ekonomik çıktısının yüzde 2,1 oranında küçülme olduğunu bildirdi. Bu da birçok ekonomistin savaşın başında öngördüğünden çok daha sınırlı bir daralma anlamına geliyor.
Tabii bu kısıtlı daralmada Çin etkisi de göz ardı edilemez. Rusya’nın önde gelen müttefiklerinden biri olan Çin, Rus enerjisini satın almaya devam ederek ve ABD dolarına alternatif bir çıkış kapısı sunarak, Kremlin’e can simidi oldu. Yine de Rus ekonomisinde çatlaklar çıkmaya başladı.
Rus hükümetinin gelirleri ocak ayında bir yıl önceye kıyasla yüzde 35 düşüş yaşarken, harcamalar yüzde 59 artış göstererek 23,3 milyar dolar bütçe açığına yol açtı. Dünya Bankası ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, bu sene içerisinde Rusya ekonomisinin sırayla yüzde 3,3 ve 5,6 oranında bir daralma yaşayacağını öngörüyor.
Ukrayna ve Rusya’nın uğruna kıyasıya mücadele ettiği Bahmut: Nedir bu şehrin hikmeti?