Beş isim, 100’er bin imza bulursa Cumhurbaşkanı adayı olacak

Muharrem İnce, Sinan Oğan, Fatih Erbakan, Doğu Perinçek ve Ahmet Özal YSK'ya dilekçelerini verdi ve adaylık için gereken 100 bin imzayı toplamak için çalışmaya başladı.

Siyaset 21 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 14 Mayıs’taki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olabilmek için dilekçelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verdi. Başvuruda bulunan isimler, 22 Mart- 27 Mart tarihleri arasında 100 bin imza topladığı taktirde Cumhurbaşkanı adayı olabilecekler.

Yüzde 19-20’lerde oya sahip olduklarını iddia eden Muharrem İnce, amacının seçimi ikinci tura bırakmak olduğunu açıkladı. İnce, seçimi ikinci turda kazanacağını savundu. Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi ve Ülkem Partisi’nin oluşturduğu ATA İttifakı’nın, cumhurbaşkanlığı için aday gösterdiği Sinan Oğan ise başvuru sonrası yaptığı açıklamada “Neden cumhurbaşkanı adayı olduk? Çünkü Türkiye’nin HDP ve HÜDA PAR arasında sıkıştırılmasına, Türk milliyetçileri ve Atatürkçüler olarak razı olamazdık” şeklinde konuştu.

Yeniden Refah Partisi de seçimlerde Cumhur İttifakı’na dahil olmama kararı aldı. Partinin genel başkanı Fatih Erbakan, YSK’ya giderek adaylık başvurusunu yaptı. YSK çıkışında gazetecilere konuşan Erbakan, seçimlerin ikinci tura kalması halinde ittifak hakkında parti içinde görüşme yapılacağını söyledi.
Cumhur İttifakı ile anlaşma sağlanamamasının nedeninin sorulması üzerine, Erbakan, “Onları sonra zamanı geldiğinde teferruatlı olarak açıklarız, şimdilik bu kadarla yetinelim. Sonuç olarak biz böyle bir karar aldık, böyle olmasını parti kurullarımız uygun gördüler. Biz de öyle uygun gördük.” ifadesini kullandı.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de adaylık başvurusunu yaptı. Başvurusunun ardından açıklama yapan Perinçek “Cumhurbaşkanlığı için 100 bin imza toplamak üzere adaylığımı koymuş bulunuyorum. YSK Başkanı’na gerekli evrakı teslim ettim” dedi.

Anadolu Birliği Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Osmanlı Partisi, Teknoloji Kalkınma Partisi, Türkiye Ekonomi ve Kalkınma Partisi, Vatanseverler Partisi, Yeniden Anavatan Partisi ve Yeni Yol Partisinin oluşturduğu “Türkiye İttifakı”nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Ahmet Özal, YSK Başkanlığı önünde yaptığı açıklamada, başvurusunu yaptığını, bundan sonra imza çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Bu isimlerin yanısıra Adalet ve Birlik Partisi adlı bir partinin genel başkanı İrfan Uzun ile Kırıkkale Üniversitesinden öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Murat Ünver adaylık dilekçesi verdi. Bu isimler de 100’er bin imza toplamayı hedefliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.