Lagarde: Temmuzda faiz artırmaya devam edeceğiz
Almanya'nın en büyük pazar payına sahip bankası Deutsche Bank hisseleri, tahvillerinin kredi risk primindeki (CDS) keskin artışın etkisiyle düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Bankanın hisseleri dün yüzde 9 değer kaybetti. Böylece 3 günde hisselerindeki değer kaybı yüzde 13'e ulaştı.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son faiz artışının ardından bankacılık sistemindeki stres artmaya devam ederken, Deutsche Bank hisseleri dün yüzde 9 değer kaybederek 8,5 euroya geriledi. Hisseler önceki günü de yüzde 3,2 düşüşle tamamlamıştı. Böylece bankanın hisseleri son 3 günde yaklaşık yüzde 13 değer kaybetti. Bankanın tahvillerinin CDS maliyeti son 3 günde yaklaşık yüzde 35 artarak 190 puan seviyelerine yükselirken, hisse senedinin fiyatı ise son 5 ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Kurumsal kredi pozisyonu yüksek diğer bankalar da hisselerinde de düşüş yaşadı; Commerzbank yüzde 9 ve Fransız Societe Generale yüzde 7 geriledi.
İsviçre bankası Credit Suisse’teki gelişmeler ve ABD’de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank’ın iflası, küresel bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişeleri artırırken, bu endişeler Avrupa bankalarını 17 Mart’tan beri baskı altına almıştı.
Avrupa’da Stoxx 600 Bankacılık Endeksi Mart 15’ten beri yaklaşık yüzde 10 düştü. İsviçre bankası Credit Suisse’teki güven krizi, küresel finans piyasalarında şok dalgaları yaratırken, UBS, 260 milyar dolara varan devlet ve merkez bankası desteğiyle 19 Mart’ta Credit Suisse’i 3 milyar franga satın alacağını duyurmuştu.
Avrupa’da bankalar UBS ile Credit Suisse arasındaki anlaşmada, nominal değeri 16 milyar franklık (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma aracı olan AT1 tahvili silinmesinin ardından baskı altında kalmıştı. Credit Suisse’in kurtarılması bankaların tahvil fiyatlarının baskı altında olması nedeniyle Avrupa piyasalarında oynaklığa neden olmuştu.
AT1 tahvilleri, 2008’deki küresel finansal krizden sonra bankaların çökmesine karşı şokları absorbe etmeye yardımcı olması için Avrupa’da piyasaya sürülürken, söz konusu tahvillerle kriz zamanlarında bankalara ek bir tampon oluşturması amaçlanıyordu.
Avrupa’da AT1 tahvil piyasasının büyüklüğü yaklaşık 250 milyar euro olarak biliniyor. Şimdiye kadar, AT1 tahvilleri Avrupa’da sadece bir kez silindi. 2017’de İspanyol Santander Bankası’nın, iflasın eşiğine gelen rakibi Banco Popular’ı 1 euro karşılığında satın alması sırasında silinmişti.
ABD’li haber ajansı Bloomberg’in haberine göre, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bir araya gelerek finansal konuları görüştüğü toplantıların ikinci gününde konuşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, devam eden piyasa kargaşasına rağmen euro bölgesinde bankacılık sektörünün güçlü olduğunu söyledi. Dün Brüksel’de ekonomik ve parasal konuların tartışıldığı AB liderleri toplantısında konuşan Lagarde, güçlü düzenleyici rejim nedeniyle sektörün ayakta kaldığını, bankacılık birliği için planları tamamlama zamanının geldiğini söyledi. Kaynaklar, Lagarde’ın fiyat istikrarı ile finansal istikrar arasında bir seçim olmadığını ve AMB’nin enflasyonu yüzde 2’ye geri getirmeye kararlı olduklarını söylediğini kaydetti.
Konu mahkemelik: Credit Suisse kurtulurken sağı solu batırdı
Krizin faturası onlara çıktı: Credit Suisse için 40 bin çalışan feda edilebilir
ABD’deki bankacılık krizi, kripto firmalarını denizaşırı ülkelere yönlendirebilir
https://10haber.net/2023/03/20/ubsten-tarihi-satin-alma-156666/