İstanbul’da ekmeğe resmi zam yok ama ikili fiyat başladı
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışının yüzde 190 olduğunu belirterek, pahalılık karşısında tüketicilerin büyük çoğunluğunun en temel gıdalara erişemediğini, yeterli ve dengeli beslenemediğini belirtti. Dün Ankara’da yaptığı basın açıklamasında “Cumhuriyet tarihinde böyle gıda pahalılığı görülmedi. Tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, beslenemiyor” diyerek önlem alınmasını isteyen Çakar, şunları söyledi:
“Türkiye’de, günümüzde, son yüzyılın en yüksek gıda pahalılığı yaşanmaktadır. 40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 190 olmuştur. Son yüzyıldaki Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir. Gıdaların yıllık ortalama fiyat artışında en ilgi çekici olan ise, tencere yemeklerinin olmazsa olmaz en temel girdisi olan kuru soğanın yıllık ortalama fiyat artış oranının yüzde 659 olmasıdır. Bu durumda, tüketiciler kilo ile değil, tane ile soğan almak zorunda kaldılar. Artık kuru soğan tüketicilerin en pahalı temel gıdalarından birisi oldu. Yaşanmakta olan bu pahalılık karşısında, tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerine uzun dönemdir erişemez durumda olan tüketiciler, artık yeterli sebze ve meyveye de erişemez durumda bırakılmıştır.”
Mart ayı itibarıyla 4 kişilik hanenin aylık açlık ve yoksulluk istatistikleri ile yıllık ortalama hane halkı gelirini dikkate alıp karşılaştırıldığında; Türkiye’de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığının görüldüğünü söyleyen Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nüfusun yüzde 37,6’sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98’i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Temel gıdalardaki söz konusu fiyat artışı ve pahalılık karşısında gelir düzeyi düşük olan tüketiciler şaşkın ve çaresiz duruma düşürülmüştür. Tüketicilerin temel gıdalara erişimini sağlamak için gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikaları, özellikle de, ezici çoğunluğu dar gelirli olan tüketicilerin lehine değiştirilmelidir. Acil olarak, devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Geçim zorluğu çeken ailelere gerekli ve yeterli maddi destek sağlanmalıdır. Tüketicilerin satın alma güçlerini yükseltecek, temel gıdalara erişimini sağlayacak şekilde, ücret ve istihdam politikaları ile gerekli tüm ekonomik ve sosyal politikalar uygulamaya konulmalıdır.”